Suomeen tarvitaan toimiva yrityslainojen markkinapaikka ja sitä tukeva lainsäädäntö

Suomessa on viime aikoina käyty keskustelua erityisesti keskisuurten yritysten rahoitusongelmista. Yritysrahoitusmarkkinoita olisi hyödyllistä kehittää monipuolisempaan suuntaan, sillä pankkilaina ei ole yritykselle aina sopivin vaihtoehto. Moni sijoittaja ostaisi mielellään yritysten ja valtioiden bondeja, jos näille lainapapereille olisi toimiva julkinen, kaikkien ulottuvilla oleva markkinapaikka, jonka kautta näitä voisi ostaa ja myydä.

Yrityslainamarkkinat eivät toimi edes suurimpien institutionaalisten sijoittajien näkökulmasta ja ongelmaan on kiinnittänyt huomiota muun muassa työeläkeyhtiö Ilmarinen. 

”Moni kehitysharppausta tekevä tai muutostilanteessa oleva yritys ei saa regulaation kanssa painiskelevalta pankkisektorilta lainarahoitusta siinä muodossa ja sellaisella laina-ajalla kuin mitä liiketoimintasuunnitelma edellyttäisi. Monipuolisempi rahoituslähteiden kenttä varmistaisi monimuotoisemman rahoituksen tarjonnan”, johtaja Antti Kylmänen kirjoittaa Ilmarisen blogissa.

Kylmäsen mukaan eläkevaroja voidaan hyvin sijoittaa kotimaisten yritysten lainoihin, kunhan sijoituskohde täyttää eläkesijoittajan vaatimat kriteerit.

”Ilmarisella on halua ja kykyä sijoittaa kotimaisten yritysten lainoihin. Tästä on osoituksena se, että lainasalkkumme osuus sijoitusomaisuudestamme on suurempi kuin eläkeyhtiöillä keskimäärin. Olemme valmiit ottamaan riskiä ja hyväksymään joustavia rahoitusrakenteita, mikäli sijoitus täyttää tuottovaatimuksemme ja muut kriteerimme; eläkevarathan on lainkin mukaan sijoitettava tuottavasti ja turvaavasti”, hän kirjoittaa.

2 thoughts on “Suomeen tarvitaan toimiva yrityslainojen markkinapaikka ja sitä tukeva lainsäädäntö

  1. Bondit pörssiin !!!! Hieno idea.

    Joskus kauan sitten noita yritys- ja valtionlainoja oli kaupan Suomen pörssissä. Se oli hyvä ja toimiva systeemi. Minäkin ostin niitä sieltä ja joskus myös myin. Sen jälkeen en ole yrityslainoihin koskenut kun niiden kauppa hävisi julkisuudesta ja muuttui hämärämiesten puuhaksi ja hinnat sen mukaisiksi.

    Mutta joku valvonta pitää olla ettei lainaehdoissa ole mitä tahansa. Ja lainoittajan pitää pystyä seuraamaan lainoitettavan taloudellista asemaa. Käytännössä tämä voi johtaa siihen että vain julkisten pörssiyritysten lainoja voi pitää kaupan julkisella torilla (jonne tuupovaaran mummokin pääsee kauppaa tekemään).

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan