Suomen ilmasto lämpenee; taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä

Suomen ilmasto lämpenee Ilmatieteen laitoksen, Helsingin yliopiston ja Ympäristökeskusen (SYKE) tekemän ACCLIM II projektin mukaan noin 0,4 astetta vuosikymmenessä. Siirrymme ilmastollisesti kohti etelää runsaat sata kilometriä vuosikymmenessä. Oulu on kohta Raahen korkeudella ja Tampereella eletään Riihimäen ilmastossa.

Kesähelteet kestävät hieman pidempään, talvella tulee lapissa enemmän lunta, mutta pakkaset paukkuvat yhä lyhyemmän aikaa. Vaikka kaamoksen pimeydelle ei mitään mahda, tulee meistä siltikin hieman houkuttelevampi maa. Maa ja metsätalousministeriö on laatinut yhdessä ympäristöministeriön ja SYKE kanssa ohjeet siitä miten asiaan kannattaa valmistautua.

Ilmastomuutoksen vaikutus vuosisadan loppupuolella (Lähde ACCUM II / K.Jylhä; meterologian laitos)

Suorat taloudelliset vaikutukset kohdistuvat:

 • turismiin (kesän pituus vaikuttaa positiivisesti etelän lomasesonkiin ja talven lumisuus lisää pohjoisen eksotiikkaa)
 • maatalouteen (meistä tulee ilmastollisesti Viron kaltainen vilja-aitta)

Suorat taloudelliset vaikutukset peittyvät kuitenkin niille vaikutuksille joita imagomuutos saa aikaan. Suomea pidetään arktisena, hyisenä maana, jonka ilmasto on vihamielinen. Jotkin ihmiset kavahtavat ilmastomme mainetta niin paljon että sanovat kiitos ei. Esimerkiksi Nokia ei löytänyt itselleen toimitusjohtajaa, joka olisi halunnut tänne.

Mutta moni on myös rakastunut tähän pohjoiseen maahan ja muuttanut tänne – meillä on niin paljon muuta hyvää. Ja jatkossa ilmastommekin alkaa näyttää itsestään yhä parempia puolia. Me elämme imagostamme ja jatkossa ilmastomme tukee ystävällistä mainettamme.

Ilmastomuutos pidentää näitäkin harrastusnautintoja (Kuvassa Timon osakesuosituslistan ylläpitäjä Timo viilettää noin 40km tuntivauhtia)

 

2 thoughts on “Suomen ilmasto lämpenee; taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä

 1. Epäsuorat vaikutukset

  Ohjeissa ei äkkiseltään tarkasteltuna otettu kantaa globaalin ilmaston lämpenemisen vaikutuksista Suomeen? Esim. ilmastopakolaisten määrän lisääntyminen ym. Luulisi näidenkin seikkojen vaikuttavan Suomen talouteen, vaikka itse Suomen lämpenemisestä näyttää seuraavan hyvää.

  1. Vastuutonta kirjoittelua

   Olen samaa mieltä. Lämpenemisen negatiiviset vaikutukset ovat globaaleja ja positiiviset paikallisia.

   Pitää hieman miettiä myös ihmiskunnan yhteistä hyvää.

Comments are closed.

Related Posts