Suomen luonnollinen hiilensidonta kompensoi hiilidioksidipäästömme, olemme hiilineutraaleja (?)

Kevyttä Yhteiskunta

Yhdysvaltojen avaruustutkimusjärjestön NASA:n satelliittimittausten mukaan Suomi on hiilinielu. Tämä johtuu pohjoisten metsien ja soiden sitomasta hiilidioksidista.

NASA:n mittaukset antavat viitteitä siitä, että Suomen ilmastomaine on hyvästä syystä hyvällä tasolla. Suomen Ilmastopaneelin negatiivinen viestintä on ilmeisesti ollut ylimitoitettua.  NASA:n satelliittimittaukset korjaavat onneksi  mainettamme.  Suomen Ilmastopaneeli on eduskunnan rahoittama ilmastolobbari,  joka pyrkii omien sanojensa mukaan tieteellisyyteen.

NASA:n tutkimustulos perustuu ilmakehän hiilidioksidimittauksiin valtioiden maantieteellisiltä alueilta. Mittaukset sisältävät sekä luonnolliset että ihmisperäiset hiilidioksidilähteet ja -nielut. Tutkimusmenetelmä on siis erilainen kuin kansallinen kasvihuonekaasuraportointi, joka keskittyy ihmistoiminnan päästöjen arviointiin.

”Satelliittimenetelmät ovat jo aiemmin osoittautuneet hyvin tarkoiksi globaalilla tasolla. Pienten valtioiden kohdalla mennään vähän äärirajoille siinä, mihin OCO-2-satelliittihavaintoja voidaan soveltaa”, kertoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Hannakaisa Lindqvist ilmatieteenlaitoksen artikkelissa.

ETLA on tutkinut sitä, mistä Suomen ihmisperäiset hiilidioksidipäästöt ovat peräisin. Suuri osa ihmisperäisistä päästöistämme aiheutuu energiahuollosta ja maataloudesta. Päästölähteitä on kuitenkin monia. NASA:n tutkimus antaa viitteitä siitä, että luonnollinen nettohiilensidonta kompensoi ihmisperäiset päästömme.

 

 

7 thoughts on “Suomen luonnollinen hiilensidonta kompensoi hiilidioksidipäästömme, olemme hiilineutraaleja (?)

 1. ”Suomen luonnollinen hiilensidonta kompensoi hiilidioksidipäästömme”

  Kun tutustuin Suomen Ilmastopaneelin uusimpaan selvitykseen en ollut uskoa silmiäni. Tuloksissa väitettiin Suomen päästöjen olevan selvästi Ruotsin arvoja isommat. Ei vaikuta uskottavalta, onhan Ruotsi paljon Suomea isompi ja väestömäärä huomattavasti suurempi. Maan autokanta ja teollisuus on huomattavasti mittavampaa ja energian kulutus on suurempi.

  Vaikka en ole alan asiantuntija, en voi luottaa näihin tuloksiin. Pidän niitä osittain virheellisinä tai vanhentuneina..

  Suomen suurin päästölähde on ollut energian tuotanto tähän asti ja lienee jatkossa vieläkin tärkeämpi ollessaan suurin hiilidioksidin päästömme ilmaan.
  Lisäksi Olkiluoto 3:n käynnistyessä energian tuotannon hiilidioksidipäästöt tippuvat huomattavasti v. 2023.

  Vaikuttaa siltä, että meillä tehdään ilmastopolitiikkaa menneiden vuosien päästölukujen perusteella, kun tiedot pitäisi ensin päivittää ja vasta sitten arvioida metsien kasvun merkitystä nielujen lisääjinä.

  Arvelen, että Suomen hiilidioksidipäästöt alenevat radikaalisti jo vuonna 2023 ja nämä tiedot pitäisi ensin selvittää ja vasta sitten tehdä uusia laskelmia ja uutta ilmastopolitiikkaa.

  Ilmeisesti Suomi saattaa olla hiilineutraali jo vuosina 2024 – 2025…

 2. NASA:n raportissa Suomen nettopäästö on -0,17 miljoonaa tonnia co2/v, mutta hiilinielun osalta virhemarginaali on huikeat 40 miljoonaa tonnia co2. Raportti ei siis kumoa aiempia tutkimuksia, ja Suomen oma arvio (25 miljoonaa tonnia co2/v) osuu hyvin tuohon haarukkaan. HS:ssa on hyvä artikkeli, jossa haastateltiin raportin tekijää tuon ison heiton johdosta.

  Satelliitti mittaa hiilidioksidipäästöt varsin tarkasti, mutta hiilinielujen osalta raportissa on vain karkeat arviot.

 3. Tuossa ei taideta ottaa huomioon sitä, että kun suomeen ostetaan tavaraa esim. kiinasta, ne päästöt kohdistuu kiinaan, vaikka ne on suomalaisten. Tai sitten auto saksasta, päästöt on siellä, vaikka auto on suomessa.

  Ruotsin matalat päästöt johtuu todennäköisesti siitä, että siellä ei sähköä kovin paljoa tuoteta fossiilisilla, on paljon vesivoimaa ja ydinvoimaa jotka ei juuri tuota co2. Sähkön tuotanto ei tarvitse ollenkaan kivihiiltä tms. Ruotsissa myös lämmityksen päästöt on pienemmät.

  1. Paljon on tosiaan tuotannon hiilidioksidipäästöjä ulkoistettu esim. Kiinaan. Global Carbon Atlas saitin mukaan vuonna 2020 koko Suomen hiilidioksidipäästöt oli 45,5 miljoonaa tonnia. Kiinan suurin hiilivoimala Datang Tuoketuo tuotti samana vuonna 40,5 miljoonaa tonnia hiilidioksidia ja Kiinan toiseksi suurin voimala Taean tuotti 36,5 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.

   Eli jos Kiina sulkisi kaksi suurinta hiilivoimalaansa, niin maailman mittakaavassa sillä olisi enemmän vaikutusta kuin koko valtiomme hiilidioksidipäästöillä.

   Toki Suomen pitää myös kantaa oma osansa. Mutta eikö tätä taakkaa voisi jakaa tasaisemmaksi? Suomessa jahdataan päästöjen takia mm. autoilijoita kerta toisensa jälkeen. Polttoaineveroa on helppo nostaa. Miksi ei ihan kannustuksen vuoksi ruvettaisi keräämään veroja pikamuodilta? Vaateteollisuus tuottaa hiilidioksidipäästöjä yhtä paljon kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Myös ”kiinakrääsältä” ja ylipäätään paljon saastuttavilta mailta tulevilta tuotteilta voisi ruveta perimään hiilidioksiditullia.

   Polttoaineveron haitat kohdistuu eritoten maakuntien asukkaisiin, jotka kulkee pitkiä välimatkoja. Kalliit polttoaineet ja metsän käytön rajoitukset on merkittävä syy sille, että maakunnan asukkaat eivät äänestä vihreitä. Julkista liikennettä käyttäviä kaupunkilaisia polttoaineverotus ei juurikaan haittaa. Vihreitten äänestäjien ydinryhmää on kaupunkien nuoret naiset. Nuoret urbaanit naiset käyttää paljon pikamuotia. Ehkä nämä seikat ovat syy sille, että vihreät verottaa innokkasti nimenomaan polttoaineita, eikä esim. pikamuotia.

   1. Jos haluttaisiin päästöjen verotusta tasaisemmaksi, pitäisi käytännössä kaikkea verottaa jotenkin. Yksityisautoilu tuottaa n. 10% suomen päästöistä, kun asuminen on luokkaa 29%. Asunnollekin pitäisi laittaa tasapuolisuuden nimissä joku vero.

    Itse ajan dieselmoottorisella BMW:llä, johon tankkaan aina Neste MyDieseliä, co2-päästöt on mainostettu 90% pienemmäksi, kuin fossiilisen dieselin. Siitä pitäisi saada vaikka dieselvero pois, mutta ei… Lisää pitäisi verottaa.

    Päästöjä voitaisiin vähentää kohtalaisen edullisestikin, mutta taitaa olla niin, että kun vasemmisto ja vihreät itsekin joutuisi osallistumaan niiden maksamiseen, niin eipä mene kaupaksi.

    Kukaan ei puutu siihen, että vihervasemmisto itse ei olekaan kovin vihreää, eikä maksa mitään näitä kustannuksia.

 4. Ilmastoasiassa on paras tukeutua tieteeseen, joka kyllä korjaa tuloksia ja johtopäätöksiä sitä mukaa kuin tieto lisääntyy. Ilmaston lämpeneminen on tosiasia, jolta emme pääse karkuun ja sille on tehtävä jotain mahdollisimman pian mutta ainakin muutaman kymmenen vuoden kuluessa. Fossiilisista energialähteistä eroon. Kyllä täällä Suomen maaseudulla pärjätään jatkossakin, älkää huoliko. Etelämpänä taitaa ruohokentät ja metsät jo ruskettua. Pieniä ovat meidän veromurheemme.

Comments are closed.

Related Posts