Valtionvarainministeriö ei ole viiteentoista vuoteen osannut kommunikoida talouspoliittisten ratkaisujen vaikutuksia

Talous Yhteiskunta

Valtionvarainministeriö on jo viidentoista vuoden ajan epäonnistunut tehtävässään. Se ei ole kyennyt ymmärrettävästi selitämään poliitikoille ja kansalle talouspoliittisten ratkaisujen seurauksia. Reaalinen elintasomme on maailmanpankin mukaan laskenut jo vuodesta 2007 alkaen, yhteensä 15 vuotta.

Poliitikot ja kansa, aina pääministeriä myöden, ovat makrotalouteen liittyvissä asioissa maallikoita.  Tarvittaisiin jokin taho joka kertoo ratkaisujen vaikutukset. Eivät kansalaiset sen enempää kuin poliitikotkaan haluaisi että elintasomme laskee, kansa kurjistuu ja sosiaalipalvelumme rapautuvat. Olisi tarvittu valtionvarainministeriöltä asiantuntijuutta ja oikeaa, rehellistä kommunikointia.

Tämän päiväinen valtionvarainministeriön tiedotustilaisuus taloudellisesta katsauksesta (alla) jatkaa osaamatonta linjaa:

  • Valtionvarainministriö lähtee katsauksessaan siitä, että Euroopan ja USA:n taloudet kasvavat ja kukoistavat ja että Suomi pääsee lyhyen ja matalan taantuman jälkeen mukaan kasvuun ja kasvaa jo ensi vuonna omaa rakenteellista nopeuttaan nopeammin. Tämä on toiveunta. Me sijoittajat tiedämme vallan mainiosti, että kahdeksassa tapauksessa kymmenestä ajaudutaan taantumaan aina kun keskuspankit alkavat koronnostoilla tavoitella kierämpiä työmarkkinoita (=työttömyyttä) ja sen mukana tapahtuvaa palkkainflaation talttumista.  Valtionvarainministeriö on sokea taluttamassa toista sokeaa (valtionvarainministeriä).
  • Valtionvarainministeriö kommunikoi kyllä selvästi sen, että julkista taloutta on sopeutettava. Sopeutustarve on väärän maailmantaloudellisen näkemyksen vuoksi liian pieni, mutta oikean suuntainen. Mutta miksi vasta nyt? Olisi ollut viisitoista vuotta aikaa avata suunsa. Olen seurannut valtionvarainministeriön toimintaa tuon viidentoista vuoden ajan ja tullut vakuuttuneeksi siitä, että osaamista on puuttunut. Valtionvarainministeriöllä on tendenssi kasvattaa valtion osuutta yhteiskunnassa. Samalla heidän oma merkityksensä kasvaa. Tämä ei minun kokemukseni mukaan ole ollut syynä virheelliseen kommunikointiin. Syynä on enemmänkin ollut poliittisten virkanimitysten aiheuttama tietotaidon puute. Ymmärrys makrotaloudesta on ollut puutteellista.

Kuva Elisa Pixabaystä

Related Posts