Suomen Pankilta murska-arvio Palkansaajien Tutkimuslaitoksen käsityksestä

Palkansaajien Tutkimuslaitos / Pekka Sauramo julkaisi muutamia viikkoja sitten Suomen kilpailukyvyn heikkoutta vähättelevän arvion: Pekka Sauramon esitys (pdf)

Suomen Pankki / Lauri Kajanoja on pitänyt Pekka Sauramon esitystä harhaanjohtavana ja julkaissut palkansaajien käsitystä kommentoivan murskaavan arvion: Esityskalvot (pdf)

Suomen tavaraviennin kehitys (Lähde: OECD, Eurostat, Tulli, Suomen Pankki)

Palkansaajien tutkimuslaitos on tieteellinen ja puolueeton asiantuntijaorganisaatio

Palkansaajien tutkimuslaitoksessa on tehty taloustieteellistä tutkimusta ja laadittu suhdanne-ennusteita jo vuodesta 1971 alkaen. Toiminnan tavoitteena on tarjota tutkimustietoa yhteiskunnallisen keskustelun sekä päätöksenteon tueksi. Tutkimustyön painopiste on tilastollisiin aineistoihin perustuvassa empiirisessä tutkimuksessa. Sen taustalla on vahva teoreettinen näkemys ja tieteellisten menetelmien asiantuntemus.

Suomen Pankki on nyt kyseenalaistanut Palkansaajien tutkimuslaitoksen asiantuntemuksen

Suomen Pankki on nyt poikkeuksellisesti reagoinut ja nimeltä mainiten kyseenalaistanut Palkansaajien Tutkimuslaistoksen asiantuntemusta. Tämä ei ole ollut tyypillistä Suomalaiselle julkiselle keskustelulle.

Kyseenalaistaminen on sen sijaan hyvinkin tyypillistä tieteelliselle keskustelulle. Kritiikki puhdistaa tiedettä ja estää vedätyksiä ja väärän tiedon levittämistä.

2 thoughts on “Suomen Pankilta murska-arvio Palkansaajien Tutkimuslaitoksen käsityksestä

 1. Economics belongs to political sciences

  Kilpailukykytutkimuksien ränkkäyksistä saadaan millaisia halutaan valitsemalla halutut kriteerit ja niiden painokertoimet. Taloussanomat uutisoi tänään 28.5 ei niin Suomea mairittelevasta tutkimuksesta: "Suomi on pudonnut sveitsiläisen Institute for Management Developmentin (IMD) kilpailukykyvertailussa sijalle 20. Viime vuonna Suomi ylsi sijalle 18."

  Palkansaajien tutkimuslaitos ei ole puolueeton asiantuntijaorganisaatio vaan ihan nimensä mukaisesti palkansaajien asialla. Aikaisemmin laitos tunnettiin nimellä Työväen taloudellinen tutkimuslaitos. Sen pysyvästä rahoituksesta vastaavat SAK, STTK ja Akava. Tämän keskus antaa yleensä ylioptimistisia ennusteita niin talouskasvusta kuin kilpailukyvystäkin, joilla sitten perustellaan palkkaneuvotteluissa palkannostovaatimuksia.

  Kun politiikka sekoittuu tutkimukseen, ei enää voida puhua puolueettomasta tieteellisyydestä. Poliittisuuden piirre tosin löytyy nykyisin kaikesta taloustutkimuksesta. Suomessa yhteiskuntatieteen tiedekunnissa tehtävä kansantaloustutkimus on valitettavasti vahvasti vasemmistosävytteistä.

   

   

  1. PT on vahingoittanut työläisten asiaa

   Minusta Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) arviot olivat vielä 2000 luvun alussa aika lailla realistisia ja ennusteet onnistuneita.

   Nyt toiminta on näyttänyt vinoutuneelta ihan niin kuin sanot. Tutkimustulokset on tosiaan tehty tukemaan SAK:n STTK:n ja Akava:n kantoja. Luulen että nuo vedätykset ovat vahingoittaneet minun sydäntäni lähellä olevien suomalaisten palkansaajien ja työläisten asiaa. 

   Kyllä älyllinen rehellisyys olisi hyvä asia.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne