Suomen startuppeihin Euroopan eniten sijoituksia

Vuoden 2016 ensimmäisen puolen vuoden aikana tehtiin 65 miljoonan euron edestä pääomasijoituksia suomalaisiin startup- ja kasvuyrityksiin. Sijoitussumma on uudella korkeammalla tasolla jo vuodesta 2013 lähtien seliviää Suomen Pääomasijoitusyhdistyksen tilastoista.

Viime vuonna Suomi oli Euroopan huipulla sijoitusten määrässä bruttokansantuotteeseen suhteutettuna ja nyt sama trendi näyttää jatkuvan”, toteaa Suomen pääomasijoitusyhdistyksen operatiivinen päällikkö Jonne Kuittinen.

Tällä hetkellä noin 200 yritystä saa vuosittain sijoituksen joko kotimaiselta tai ulkomaiselta pääomasijoittajalta. ”Vaikuttaa siltä, että vuodesta 2013 lähtien on noustu uuteen normaaliin. Kasvuyritysekosysteemin kehittyessä odotamme pääomasijoitusten määrän edelleen kasvavan tulevina vuosina”, toteaa Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta.

”Hyvää työtä on tehty jo usean vuoden ajan, minkä seurauksena suomalaisiin kasvuyhtiöihin on saatu houkuteltua ennätysmäärä kansainvälisiä venture capital -rahastoja. Kansainvälistyvien kasvuyhtiöiden keräämien rahoituskierrosten koot ovat samalla kasvaneet usein jopa 10 miljoonaan. Isompia panoksia tarvitaan jatkossa myös kotimaisilta sijoittajilta pysyäksemme kasvussa mukana”, toteaa Inventuren toimitusjohtaja Sami Lampinen.

Positiivista kehitystä voidaan Suomen pääomasijoitusyhdistyksen mukaan vauhdittaa kanavoimalla saatavilla olevat pääomat kasvun rahoittamiseen, tekemällä parempaa sääntelyä kansainvälisen kilpailukyvyn edistämiseksi ja tukemalla yritysten kansainvälistymistä. ”On hienoa, että nämä teemat ovat vahvasti esillä myös Suomen hallitusohjelman kärkihankkeissa. Startup- ja kasvuyritysten toiminnan edistämiseksi suunnitellut toimenpiteet pitää saada nyt vauhdilla maaliin”, kannustaa Santavirta. 

Related Posts