Taitoa vai tuuria

Vastaani on sattunut muutama tuore tutkimus siitä kuinka eri sijoittajaryhmät pystyvät ennustamaan tulevaa kurssikehitystä tai onko heidän sijoitusvalintansa tuottavia.

”Ei taitoa vaan pikemminkin tuuria – analyysi yksityisten sijoittajien tuotosta” on otsikoitu Frankfurtin yliopiston tukijoiden Hackethal, Meyer, Schmoltzi, & Stammschulte tuore työpaperi. Siinä oli tutkittu 8600 saksalaisen sijoitan tuottoja aikavälillä 2005-2010.

Tutkimuksen mukaan keskimääräinen sijoittaja keskimääräisellä riskitasolla aikaansai 7,5 % tuottotappion verrattuna indeksituottoon. Tai laskettuna kaupankäyntikulujen jälkeen tappio oli 8,5 %. Laskelmista käy ilmi, että vain 9 % yksityisistä sijoittajista kykeni aikaansaamaan ylituottoa omilla sijoituspäätöksillään.

Kaiken kaikkiaan saksalaiset yksityisajoittajat keskimäärin alisuoriutuvat markkinoihin verrattuna.

Entä miten hyviä ammattilaiset ovat ennustamaan kurssikehitystä.  Tästä kertoo CXO Advisory sivusto esittelemä tutkimus: Aron Verss ”On the Forecasting Quality of Professionals”. Tutkimuksessa on selvitetty kuinka hyvin eri ammattilaisryhmät (akateemiset tutkijat, pankkiammattilaiset, investointipankkiirit, virkamiehet ja rahoitusalan toimijat ulkopuoliset toimijat) onnistuivat ennustamaan S&P indeksin tulevaa suuntaa.

Tulosten mukaan kuuden kuukauden päähän ulottuvassa ennusteessa parhaiten pärjäsivät akateemiset tutkijat, ja pankkiammattilaiset (commercial bank = ”kivijalkapankki”). Investointipankkiirit olivat puolestaan alisuoriutujia.

Kuukauden ennustevälillä hyviä olivat myös akateemiset toimijat sekä virkamiehet. Pankkiireista tällä aikavälillä kivijalkapankkiirit alisuoriutuivat kun taas investointipankkiirit pärjäsivät.

Mutta kaikkein kiinnostavin oli tulos, jonka mukaan kummallakin aikavälillä naivi sijoitusstrategia, viivoitinanalyysi olisi ollut ylisuoriutuja tässä joukossa.

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com