Taksimiesten tietotoimisto

Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen

 

Kenellekään ei ole enää uutinen, että Suomen talous kyntää syvällä. Pääministerikin on saanut jo suossa tarpomisesta tarpeekseen ja on ilmoittanut lyövänsä hanskat tiskiin kesällä. Suomen vuonna 2008 alkanut kriisi alkaa jo kohta olla krooninen.

Osa Suomen talouden ongelmista tulee ulkoa annettuina ja liittyvät koko maailman heikkoon talouskasvuun. Näiden lisäksi on koko joukko itse aiheutettuja sössimisiä. Yksi ilmeinen virheratkaisu oli vuodenvaihteessa voimaan tullut edustuskulujen verovähennysoikeuden muutos. Uuden käytännön mukaan edustuskuluja ei saa vähentää enää yritysten tuloslaskelmassa kuluina, vaan ne vähennetään vasta verojen maksun jälkeen suoraan tuloksesta.

Edustuskulut ovat yleensä vain mikro-osa yritysten kaikista kuluista, joten yritysten tulosten kannalta muutos ei nyt ole niin merkittävä. Empiiristen havaintojen mukaan muutos on kuitenkin vaikuttanut edustuskäyttäytymiseen. Edustuskulut ovat jotenkin moraalittomia, kun ei verottajakaan niitä hyväksy.  Muutoksen huomaa muun muassa Kittilän kentällä, jossa on tänä keväänä saanut taksin ilman käsirysyä. Paikallisten taksimiesten mukaan ajot ovat vähentyneet noin 20 prosenttia viime kaudesta ja veromuutosta noidutaan laajasti. Hiihtokeskusten ravintoloilla ei mene sen paremmin – pöytään on päässyt ilman varausta. Joidenkin lähteiden mukaan ravintoloiden myynti on vähentynyt viime kaudesta 30 prosenttia. Veromuutos vaikuttaa samalla tavoin myös muuhunkin myyntiin. Levillä jouduttiin taksimiesten tietotoimiston mukaan tänä keväänä ensimmäisen kerran laittamaan sesonkityöntekijöitä pakkolomalle. Samanlaista viestiä on kuulunut muistakin hiihtokeskuksista.

Onhan tämä typerää. Kokonaissaldo tästä veromuutoksesta näyttää jäävän yhteiskunnan kannalta negatiiviseksi. Vaikuttaa siltä, että se pieni verotulojen lisäys, jonka verottaja yrityksiltä suoraan edustuskulujen veromuutoksella voittaa, hävitään moninkertaisesti muualla. Maksavathan ravintolat, taksit ja suksivuokraajatkin veroja ja työllistävät ihmisiä.

Lain valmistelijat ovat fiksua porukkaa, joten kyllä tulevasta on täytynyt olla aavistus jo ennen veromuutosta. Kyse lienee poliittisesta lehmäkaupasta liittyen yritysverouudistukseen. Lopputulos on joka tapauksessa surkea ja se voi hyydyttää lupaavasti alkaneen pohjoisen turismielinkeinon kasvun. Lakimuutos pitäisikin nopeasti peruuttaa, vaikka voi olla, että vahinko on jo tapahtunut. Kun aletaan verottaa kaikkea mikä liikkuu, niin kohta ei sitten liiku mikään.   

Lue Punaisen mukin blogia.

3 thoughts on “Taksimiesten tietotoimisto

 1. ??

  Karjalassa alkaa miehille suunnattu terveystarkastusprojekti. Arvaa kuka maksaa! Oikeasta vastauksesta saa huonon mielen ja papukaijamerkin.

  1. !!

   Jälleeen kerran Suomi osallistuu vieraalle maalle kuuluviin kustannuksiin.

 2. Ei päätä eikä häntää

  Edustuskulut ovat yleensä vain mikro-osa yritysten kaikista kuluista, joten yritysten tulosten kannalta muutos ei nyt ole niin merkittävä. "

  Kun aihe siis on vähämerkityksellinen, miksi ihmeessä rutina, johon on mukaan ympätty kaikki mahdollinen pääministeristä alkaen? Entä jos Suomen taloudelle olisi eduksikin, mitä vähemmän yritysjohto Kittilän lentokentällä pyörii?

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija