Talous kuumenee – inflaatio ottaa laukkaa (?)

Talous kuumenee ja inflaatio on lähdössä laukkaamaan kuten oheisesta Suomen pankin graafista voimme havaita. Voiko tämä olla totta; vastahan me ollaan toipumassa lamasta? Numerot eivät kuitenkaan valehtele; kuten sijoittaja niin monta kertaa on joutunut toteamaan.

Inflaatio Suomessa ja Euroalueella (Lähde: Suomen Pankki)

Inflaatio tarkoittaa sitä, että yritykset saavat tuotteistaan parempaa nimellishintaa. Mutta tämä ei ole yksioikoisen hyvä asia. Itse asiassa inflaatio on sijoittajan ja yritysten kannalta voittopuolisesti myrkkyä. Inflaatio ei tule yksin; se on seurausta yritysten kustannustason noususta:

  • Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet jo lähes lamaa edeltävälle korkealle tasolle
  • Kiinan korkotaso ja inflaatio ovat jo kuuden prosentin tuntumassa ja pian seuraa Euroopan keskuspankki perässä ja nostaa korkotasoa. Aikanaan on myös USA:n aika nostaa keskuspankkikoroa, vaikka siellä ollaankin suhdannekierron aiemmassa vaiheessa
  • Palkkataso on kohonnut enemmän kuin työvoiman tuottavuus

Kaikki nämä ovat yritysten kustannustekijöitä, jotka nyt kasvavat. Sijoittajan ei kuitenkaan kannata huolestua. Pörssikurssit reagoivat negatiivisesti yleensä vasta sitten, kun korkotaso on jo korkealla ja korkosijoitukset ovat realistinen vaihtoehto.

Kokonaistilannetta pohtivat ansiokkaasti muun muassa FIM:n Vesa Engdahl ja Carolus Reincke jo tammikuun katsauksessaan  (Rahan jäljillä: viikko 1)

Talous on kustannustason noususta huolimatta hyvässä vedossa eikä suurta syytä huoleen taida vielä olla – osakkeet ovat edelleen mielenkiintoinen vaihtoehto.

Related Posts