Tämänkertainen terrorismin aalto on osin Euroopan omaa syytä

Terrorismi on taas kerran osa eurooppalaista ja suomalaista todellisuutta. Terrorismi syntyy tappavasta väkivallasta ja epäoikeudenmukaisuuden äärimmäisestä kokemuksesta ja tämänkertainen terrorismin aalto on osittain omaa syytämme.

Terrorismi sikiää pommeista

Mistä terroristit tulevat? Useimmat heistä ovat Eurooppalaisia.  Mutta heillä on juuret lähi-Idän niillä alueilla, joilla USA ja Euroopan maat ovat olleet sotilaallisesti aktiivisia. Minne USA, Englanti, Venäjä ja Ranska kylvävät pommeja, sieltä nousee terrorismin käärme, joka luikertelee Eurooppaan. Terrorismi ei luikertele Kiinaan taikka Japaniin, vaan ennen kaikkea niihin maihin, jotka kylvävät kuolemaa.

Terrorismi kulkee maasta pakenevien mukana kuin tartuntatati. Terrorismin tartunta on niiden mielessä, jotka sitä pakenevat. Levottomuutta ja sotilaallista väkivaltaa pakenevilla on paikallisia pommituksissa kuolleita ystäviä ja rakkaita. Heidän muistonsa tuo terrorismin Eurooppaan. Rakkaiden muisto huutaa hyvitystä, joka saa ilmiasunsa joskus vasta toisen polven maahanmuuttajissa.

Terroristeja ei tule kaikkialta missä väkivallan laki hallitsee. Terroristeja ei tule Sudanista, Kongosta, Jemenistä, Somaliasta eikä Ruandasta vaikka sielläkin on tapettu miljoonittain ihmisiä. Terrorismi löytää oikean kohteen – sen joka pommin on pudottanut. Eurooppa on ollut mukana pudottamassa pommeja ja siksi saamme tuta tekojemme seurauksia. 

Eurooppa maksaa USA:n ja Venäjän pommien hinnan

Terrorismi ei ole tarkka kohteen valinnassa. USA jää todennäköisesti syrjään tämänkertaisesta aallosta. Sinne muuttaa vähän ihmisiä, joiden kuolleiden sukulaisten muisto kantaa tuota katkeraa hedelmää. Syyrialaisia ja Irakilaisia ei huolita amerikkaan. He tulevat Eurooppaan, joka maksaa USA:n pommien hinnan.

Terroristeja sympatiseerasi 1930 luvulla 20% suomalaisista

Meillä oli terroristilait ja laajat poliisin valtuudet 1930- luvulla. Suomen kommunistinen puolue, SKP julisti tuolloin väkivaltaista vallankumousta ja siihen liittyneet leimattiin terroristeiksi ja kommunistinen puolue oli virallisesti lakkautettuna. 

Monia suomalaisia epäiltiin yhteyksistä ja parikymmentä prosenttia suomalaisista tunsi vähintäänkin sympatiaa terroristijärjestöä (SKP) kohtaan. Terroristeiksi epäiltyjä poistui (pakeni) maastamme tuhansittain sekä amerikkaan että Venäjän puoleiseen Karjalan tasavaltaan. Karjalaan he rakensivat mallimaata, johon Suomen olisi hyvä myöhemmin liittyä ja USA:ssa ja Kanadassa he muodostivat paikallisten kommunistipuolueiden rungon (puolet sikäläisistä kommunistiaktiiveista oli suomalaistaustaisia) 

Suomalainen yhteiskunta alkoi kommunistien osalta eheytyä vasta 1930 luvun loppuvuosina

Tilanne muuttui vasta vuoden 1934 jälkeen. Karjalaan muuttaneet suomalaiset murskattiin vuonna 1934 alkaneissa vainoissa. Puolet karjalaan muuttaneista pakeni kuitenkin vähin äänin Suomeen ja täällä he levittivät aktiivisesti Neuvostovastaisuutta. He olivat pettureita omien (SKP) ja muiden silmissä.

USA:n vuoden 1930 jälkeinen lama alkoi hellittää ja työläisten katkeruus alkoi sielläkin hellittää. Aika harva siellä kuitenkaan nälkään kuoli – vaikka isoäitini kärsi loppuun asti huonoa omaatuntoa yhdestä hiljaisesta suomalaisesta nuoresta miehestä, joka ei ymmärtänyt pyytää apua.  Isoäitini sanoi, ettei hän ymmärtänyt tilannetta.

 

 

 

4 thoughts on “Tämänkertainen terrorismin aalto on osin Euroopan omaa syytä

  1. Syyttömiä rangaistaan pelossa

    Terrorismilla on ongelmansa ja se haastaa vapaat yhteiskunnat. Terrorismi on ideologisesti värittynyttä väkivaltaa. Periaatteessa ideologisia aatteita saa vapaassa maailmassa olla, mutta se ei saa ilmentyä väkivaltana. Terrorismin raja on häilyvä, mutta sitä on ollut aina. Ilman aatetta väkivallan teot eivät ole määritelmällisesti edes terrorismia. Noilla Pariisin iskuilla on varsin outo aatteellinen tausta ja onko niillä edes aatetta vai onko ne vain vihasta noussut kosto? Kosto se on myös länsimaiden kostopommitukset Syyriassa, mitkä kohdistuvat pääosin täysin syyttömiin ihmisiin.   

    Yleensä suurinta terroria valtiot käyttävät omia kansalaisiaan kohtaan kuten vaikka Neuvostoliiton Gulag-leirit, Kiinan kulttuurivallankumous  tai vaikapa Yhdysvalloissa MacCarthyism tai 2000-luvulla terrorismilakien nojalla tehdyt mielivaltapidätykset ja kidutukset Guantanamon leirillä. Asioiden rajat ovat mielivaltaisia, mutta kaikilla on yhteistä mielivaltaisesti valitut syyttömät uhrit. Nyt näissä iskuissa tuntuu olevan oikein aaltona lisätä viranomaisten valtaa yli yksilöiden. On suuri vaara, että suurin katastrofi tapahtuu siinä, että valtioiden väkivaltakoneistot ottavat valtioissa täyden kontrollin.

    1. Terroristien näyteikkuna

      Terrorismi on noin lähtökohtaisesti terroristien syytä, ja toimivan valtion velvollisuus on taistella sitä vastaan. Toisaalta kyllähän Venäjän tuki sinänsä kyseenalaiselle, joskin Isisiä vastaan taistelevalle Al-Assadin hallinnolle, ja Ranskan sotilaallinen sekaantuminen Lähi-idän asioihin vielä siirtomaaisännyyden jälkeenkin luultavasti vaikuttivat kohteiden valintaan. Isis oli ehtinyt menettää asemia Irakissa ja Syyriassa, mutta halusi edelleen osoittaa olevansa vakavasti otettava toimija näiden alueiden ulkopuolella. Al-Qaidan tekemistä suuren luokan terroriteoistahan oli jo ehtinyt kulua aikaa enemmän ja pommitukset olivat ajaneet ko. järjestön pienemmäksi toimijaksi, mutta Isis halusi jatkaa perinnettä Irakin Al-Qaidan hengessä. Irakin kehitys sodan jälkeen valitettavasti johti siihen, että shiiaenemmistöisessä maassa sunnit kokivat joutuneensa sorretuiksi, ja monet kokivat sunnitaustaisen ääri-islamin eli käytännössä Isisin ainoaksi vaihtoehdoksi. Länsimaillakaan ei toisaalta ole muuta vaihtoehtoa kuin taistella sitä vastaan entistä kiivaammin. Aiemmin syksyllä Isis oli myös rehvastellut tuovansa terroristeja Eurooppaan turvapaikanhakijoiden mukana, mutta ainakin Pariisin iskujen tekijöistä pääosa oli monista aiemmista terroriteoista tuttuun tapaan eurooppalaisia radikalisoituneita islamisteja.

      1. Terrorismi

        Terrorismin tai ainakin sen syiden poistamisen vaikeus johtuu pitkälle lyhyestä muistista. Kun pääosin Euroopassa tapahtui 1930-luvulla epäinhimillisiä terroritekoja joiden koko suuruus paljastui vasta 1940-luvun lopulla alettiin miettiä pitkälle, että mistä ihmeestä johtuu sivistyneiden ja lukeneiden ihmisten muuttuminen raakalaisiksi. Tämä tutkimusperinne nosti suosioon sosiologian, mikä tutkii yhteisön tilan vaikutusta yksilöön. Silloin huomattiin yhteisön hurjan suuri vaikutus yksilöön, jopa niin että yksilöllä ei juuri ole mahdollisuutta toimia toisin. Tietyissä olosuhteissa ihmismassat muttuvat tietynlaiseksi. Nämä tutkimustulokset on unohdettu tässä 30 vuoden aikana täysin ja on alettu katsomaan kokonaisia alueita vain laumana toisistaan riippumattomina yksilöinä.

         

        Sosiologiakin on kehäpäätelmä, koska se tutkii yhteisön vaikutusta yksilöön ja yhteisö koostuu yksilöistä, mutta kuitenkin tämä on oikeampi lähestymiskulma. Koko makrotaloustiedekin on vain sosiologian yksi suuntaus ja mikrotaloustiede on taas makrotaloustieteen suuntaus. Mutta terrorismista vielä, että tämän yksilöstä lähtevän filosofian mukaan kun olemme toimineet, niin muutamme noiden alueiden rakenteita kokoajan enemmän alttiiksi ääriliikkeille ja väkivallanteoille. Poistamalla yksilöt (ISIS) yhteisöstä. niin tämä poistaminen muuttaa yhteisöä kohti ääriliikesuuntausta. Tämä on ollut poliittinen valinta. Valtaosa tutkijoista tietävät tämän asian, mutta poliitikot eivät eläessään omissa ideologioissaan suostu sitä ymmärtämään ja pahentavat asioita. 

  2. Ei terrorismi sikiä pommeista

    vaan fundamentalismista. Nämä maailmanlaajuisen "kalifaatin" perustajat (Aleksanterisuuri, Hitler, …) eivät ole ennenkään pommistuksista ideaansa saaneet. Pommituksilla on päinvastoin pysäytetty heidän toimensa. Toiset haluavat perustaa uuden valtion vaikka väkivalloin. Eurooppalaiset tuntuvat pitävän omasta demokratiasysteemistään kiinni vaikka väkivalloin. Ei taida olla helppoa ratkaisua.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan