Tarvitaan uusia taikatemppuja

Kreikka on saanut uutistoimisto Reutersin mukaan kolme päivää aikaa esitellä uskottavan ohjelman julkisen tukirahan saamiseksi. Ohjelman mukainen 8,1 miljardin euron tukierä länsieurooppalaisille pankkiireille kierrätettynä Kreikan kautta on siten vaarassa. Tämä voisi laukaista markkinoilla pelot uudesta kriisin eskaloitumisesta Grexit-puheineen. Lienee kuitenkin historian valossa selvää, että jollain tavalla asia taas selitetään parhain päin, ja että Kreikka on entistä tukevammin raiteillaan kohti ehkä jopa yli-ikuista ja vuolasta talouskasvua.

Pienempi huomio on se, ettei Kreikka olekaan poikkeustapaus. Myös Kypros on joutunut Moody'sin määritelmien mukaan maksuhäiriöön. Tämä puppu Kreikan ainutlaatuisesta tilanteesta eli kuitenkin melko sitkeästi, melko tarkalleen 2 vuoden ajan. Suuria vaikutuksia tällä miljardin erällä tuskin on, mutta poliittisesti tilanne on varmastikin kiusallinen. Politiikkoja ei harmita varmasti mikään niin paljoa, että jäävät kiinni satujen sepittämisestä. Roima vaalitappio varmasti kisailee melko tasavertaisesti tämän kanssa.

Kreikan kautta kiertävä yhteisvastuullinen pankkituki ei sitäkään haluta tietenkään katkoa. Suomalaisten takaamaa lahjoitusrahoitusta kannattaa ilman muuta jatkaa. Näin Kreikan kohdalla vain pilkottaisiin tukirahoitus kuukausieriksi. Luonnollisesti tarkkailu kasvaa ja siten myös Troikan resurssit vahtia Kreikan taloustilannetta vain tiivistyy entisestään. Kreikalle itselleen tämä merkitsee myös symbolisesti yhä vähenevää itsemäärämisoikeutta. Voipi olla, ettei heitä kauheasti kiehdo ajatus olla täysi vasallivaltio tässä keisarinna Merkel I:n imperiumissa.

Poliittisesti tilanne Kreikassa onkin huono. Kun terveydenhuollon puolelta putkahti miljardin rahoitusaukko, ja paikallisen yleisradioyhtiö ERT:n lakkauttamisesta lähti yksi puolue (Dimar) kävelemään hallituksesta niin pääministeri Samaras on ilmoittanut, ettei lisäleikkauksia voida tehdä. Hallituksella on enää 3 edustajan enemmistö Kreikan parlamentissa.

IMF on kuitenkin se taho, joka on ilmoittanut olevansa estynyt jatkamaan Kreikka-ohjelmaansa, jos nyt ei saada jotain aikaiseksi. Tämä tietäisi huonoa äänestysilmapiiriä Saksassa 22.9. käytäviin liittopäivävaaleihin.

Tarvitaan siis uusia taikatemppuja. Epäilemättä niitä on myös tulossa.

Related Posts

M2-rahavaranto EU:ssa
Yhteiskunta

Ylilyöntien aikakausi?

2020-luku on alkanut monessa mielessä ikävästi. Suomessa vuosikymmen alkoi vähälumisimmalla talvella yli vuosisataan, mikä nosti ilmastonmuutoskeskustelua hetkeksi pöydälle. Talven vähälumisuus jäi kuitenkin huomionaiheena nopeasti taka-alalle,

Sijoittaminen

Sijoittamisen teoria ja käytäntö

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on vuosien ajan kirjoittanut korostetun paljon säännöllisestä osakkeiden ostamisesta, allokaatiosta, osinkojen merkityksestä, korkoa korolle –efektistä ja osinkoa kasvattavista firmoista, osinkoaristokraateista.

Oksaharjun kunniaksi

Osakemarkkina suuntaa jo kohti taivaan sineä
Sijoittaminen

Nousumarkkinan vahva tuoksu

Näin tunnelmat ramppaavat markkinoiden ikuisessa vuoristoradassa. Kehotin marraskuun alussa jättämään hermoilun, vaikka Fed jyrähteli poikkeuksellisen haukkamaisesti inflaatiota vastaan.

Osakkeet olivat sukeltaneet ja konsensus odotti pulkkamäen jatkuvan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com