Täysillä tieltä maissipellolle

Yhdysvaltojen ympäristövirasto EPA (Environmental Protection Agency) on ajamassa lujaa vauhtia ojaan maissietanolikysymyksessä. Virasto on juuri hyväksynyt bensiiniin sekoitettavan etanolin ylärajan noston 10 %:sta 15 %:iin. Jo nyt Yhdysvaltojen maissisadosta arviolta 37 % käytetään tänä vuonna etanolin lisäämiseen polttoaineeseen. Tämä onkin nostanut maissin hinnan ennätyskorkealle.

EPA:n perustelu etanolin lisäämiselle polttoaineeseen on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Tosin usea selvitys osoittaa, että teollistuneissa maissa tuotettu etanolipolttoaine kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä siitä saadaan ajoneuvojen tankkiin. Lopputulos siis on ilmakehän hiilidioksidin kasvu, aivan kuten Suomessa aloitetulla kantojen poltollakin.
Ainakin kansantalouden nettohyöty on negatiivinen eli sen minkä maissinviljelijät voittavat, kuluttajat tulevat häviämään ruoan hintana. Tästä on kuvaava esitys Auburnin agraarikollegen tuottamassa raportissa Economic Cost of Biodiesel and Corn Ethanol per Net BTU of Energy Produced.
Raportti päätyy USA:ssa tuotetun bioetanolin hintaan 11-12 $ gallonalta kun huomioidaan maissinviljelyn energiakulutus. Tämä polttoainehinta on täysin käsittämättömällä tasolla amerikkalaisille, onhan polttoainehinta Kansasissa parhaillaan 2.73 USD gallonalta (1 nestegallona USA = 3,785 litraa).
Mutta ei hätää, Suomi on samalla tiellä oman bioetanolinsa kanssa kun vuodenvaihteessa alkaa E10 polttoaineen pakkosyöttö. Pääsemmekö me puolestamme vastaavalla hinnankorotuksella 6 euron litrahintaan.
 

Related Posts