Tuottoa yritysostoista: Okmetic, PKC ja Comptel

Viimeisen 9 kuukauden aikana olen kolmesti ollut myönteisessä ”pakkotilanteessa”  myydä omistamiani  pörssiosakkeita. Yhtiöt, joiden osakkeita nämä ”pakkomyynnit” koskivat, olivat Okmetic, PKC ja nyt viimeisimpänä Comptel.

Huhtikuun alussa (taisi olla jopa aprillipäivä!) viime vuonna kiinalainen National Silicon Industry Group julkisti ostotarjouksen piikiekkoyhtiö Okmetic:sta. Hintapreemio päivän kurssiin oli n. 30%. Olin sijoittanut Okmetic:iin edellisvuoden syksyllä, kun silloinen toimitusjohtaja Seikku oli saanut yrityksen hyvään taloudelliseen kuntoon, tiesin yrityksessä olevan nopeasti kasvavan anturimarkkinan teknologiaosaamista ja ymmärsin yhtiön resurssien pienuuden maailmanlaajuisen markkinan valloittamisen suhteen. Ostotarjouksen myötä sain lyhytaikaiselle sijoitukselleni ihan hyvän tuoton.

Tammikuun lopulla 2017 intialainen Motherson Sumi Systems julkisti ostotarjouksen ajoneuvojen sähköjohdinsarjoja tuottavasta PKC Group:sta. Hintapreemio päivän kurssiin oli noin 50%. Koska olin ostanut yhtiötä aikaisemmin korkeahkolla hinnalla, myyntivoittoni kutistui noin 25%:iin. Olin kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, koska edellisen vuoden yhtiökokouksessa kysyessäni yhtiön mahdollisuuksia parantaa kannattavuutta automaation avulla, saamani vastaus vei minulta uskon yrityksen mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Tappiolla ollut ja toivoni menettänyt PKC-sijoitus salkussani tuotti suurta mielipahaa, kunnes Motherson puuttui kannaltani pelastavana enkelinä peliin.

Eilen, 9.2.2017, Nokia ilmoitti tekevänsä ostotarjouksen teleoperaattoreille ohjelmistoratkaisuja kehittävästä Comptel-yhtiöstä. Hintapreemio päivän kurssiin on noin 30%. Myyntivoittoni on merkittävästi suurempi, koska olen ostanut yhtiötä vuosien mittaan edullisesti. Yhtiössä on kansainvälisesti erittäin hyvää ja kiinnostavaa ohjelmisto-osaamista, joka on toimitusjohtaja Hintikan toimesta valjastettu liiketoiminnallisesti mielenkiintoiseen ja menestyvään tuote- ja palvelutarjontaan. Kun kilpailukykyisellä tarjonnalla tavoitellaan asiakkaiksi suuria kansainvälisiä teleoperaattoreita, on suomalainen small/medium cap yhtiö toimittajana liian kevyt vastapaino asiakkaalle. Oli ilmeistä, että Comptel tullaan ostamaan. Suunnitelmani Comptel-sijoitukseni suhteen toteutui Nokian tekemällä ostotarjouksella.

Olen usein todennut, että toimialalla kuin toimialalla on liikaa yrityksiä, joista jokainen pyrkii tekemään kauppaa hinnalla millä hyvänsä (hyperkilpailu). Toimialan talous sairastuu. Lääkkeeksi tarvitaan toimialarationalisointia. mikä tarkoittaa yritysjärjestelyjä. Uskon tämän kehityksen vain kiihtyvän myös siksi, että isojen pörssiyhtiöiden orgaaninen kasvu ja tuloskehitys eivät taantuneessa reaalitaloudessa kanna niiden nykyisiä markkina-arvoja. Ostamalla pienempiä, mutta kilpailukykyisiä yrityksiä, yhtiöt pääsevät hyötymään ostettujen yritysten potentiaalista moninkertaisesti.

Sijoittajan kannattaa ymmärtää ja seurata niitä suomalaisia yrityksiä, joissa on kansainvälisesti katsottuna hyvää osaamista ja kilpailukykyä, mutta jotka tarvitsevat suurempaa liiketoimintakehystä päästääkseen potentiaalinsa valloilleen. Lisäksi yrityksellä tulisi olla ”kasvoton” omistajuus. Vuosi 2017 on yritysten osto/myyntivuosi, jolloin ostettavien yritysten arvo nousee.

9 thoughts on “Tuottoa yritysostoista: Okmetic, PKC ja Comptel

  1. Yritysostot

    Onnittelut hyvistä valinnoista! Minä olin mukana vain PKC:ssa, optiot olivat miinuksella ennen ostatarjousta ja huonoin sijoitukseni vuosituotolla mitattuna. Nyt optiot ovat paras sijoitukseni vuosituotoltaan. Hinta nousi melkein 300% yhdessä päivässä, onkohan tämä ennätysnousu yhdelle päivälle?

    Sitten täytyy vain keksiä ne seuraavat ostettavat. Onko hyviä ehdotuksia? Laitan pari veikkausta:

    – Basware

    – Vincit

    – Affecto

    – Bittium

    – QT

    – SSH

    1. Kiitos palautteesta.

      Olen perehtynyt listaamiisi yrityksiin vain pintapuolisesti, joten oleelliset kysymykset: onko aidosti maailmanluokan osaamista, josta kansainvälisesti isompi toimija haluaisi maksaa (tai vaihtoehtoisesti riittävän laaja asiakaskunta) ja omistajuuden kasvollisuus, jäävät vastaustani vaille. Kaikki listaamasi yhtiöt toimivat kasvavilla kansainvälisillä markkinoilla, joten siitä jokaiselle mahdollisuuspiste, samoin kuin siitä, ettei kyseisten yhtiöiden hartiat kovinkaan leveät ole isojen kansainvälisten asiakkaiden vaatimiin takuisiin/vakuuksiin, joten itsenäisenä maailmanvalloitus on raskas tie. Vincit on enemmän arvoyhteisö kuin yhtiö, joten jos sen ostaa ulkopuolinen, niin todennäköisyys, että ostajalle jää alaskirjattava goodwill taseseen on suuri. Oheisesta listasta salkussani on QT, joka tuli aikaisemman Digia-omistuksen kautta (itse Digian myin mielestäni hyvään hintaan, QT:n jätin salkkuun äkillisen arvonkorotuksen (yritysosto) toivossa) sekä Bittium, joka on mm. nykyisin epämuodikkaan radioteknologian huippuosaaja. Bittium-omistajuus sparraa osaltaan itseäni pysymään “perusteknologiamarkkinan” kartalla. Affecton arvo on käsittääkseni osaavissa työntekijöissä, ei siis esim. innovatiivisissa ja suojatuissa tuotteissa/palveluissa/toimintakonsepteissa/-prosesseissa. Hyviä työntekijöitä voi aina ostaa paremmalla palkalla, ei ostamalla yritystä! SSH:ta painaa edellä mainitun lisäksi suomalaisena kyberturvallisuusyrityksenä “liputtoman laivan”-haaste. “Liputtomat laivat” synnyttävät aina epäluuloa ja siksi ne ammutaan ensimmäiseksi kaikkien toimesta.

  2. Minäkin tiesin viime viikon lottonumerot

    .

    1. Onnittelut lottovoitostasi!

      Oma voittoni oli vaatimattomampi, mutta pienikin voitto maistuu!

    1. Vinkkihän on artikkelissani, lue ja ymmärrä!

      Kansainvälisesti osaava, kasvavalla markkinasegmentillä toimiva, liian pieni ja kasvoton omistajuus.

  3. koitetaan

    Hyvä ohje varmaan kiitos mutta yleisluontoisuutensa takia ei ihan helpoo soveltaa ilman asiantuntemusta

    1. Helppo ja varmasti toimiva ohje

      Ostat kaikkia niin aina osuu. Valitettavasti tassa on pari huonoa puolta:

      – laajaa salkkua tulee vatkattua->korkeat kulut

      – tahan osuu vahan muutakin kuin hyvia ostoksia…

      EM

  4. Ostokohteet

    Kiitos Ristolle hyvästä analyysista mainitsemiini firmoihin liittyen. Keskustelu jatkuu nyt uusimman Talouselämän loppupuolen sijoitusosiossa. Aika monta mainitsemaani firmaa näkyy myös siellä olevan potentiaalisiksi ostokohteiksi mainittuna.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten