Tuplaa, älä kuplaa!

Sijoittaminen

Piensijoittajat ainakin Suomessa rakastavat kiinteistösijoittamista vuokra-asuntojen muodossa. Kohtalaisen varmaahan se on, joskin yksittäisiin asuntoihin voi iskeä jos millaista draamaa niin vuokralaisten kuin taloyhtiöiden tehdessä tepposiaan.

Pörssiosakkeiden kautta kiinteistöihin sijoittaminen on muuten aika yhtäläistä, mutta paljon turvallisempaa. Ainakin Realtyn kaltaisissa monia toimialoja palvelevissa jättiyhtiöissä, jotka nakuttavat kasvavaa osinkoa valvottamatta omistajia murheilla.

Realty on jo maailman suurimpia liikekiinteistöjen omistajia ja vuokraajia. Päämarkkina kattaa koko Yhdysvallat ja nykyään osan Eurooppaakin jo.

Q2 tarjoaa parasta ja myös tyypillistä Realtya, joskin sillä erolla, että liikevaihdon mahtiloikka vertailukaudesta selittyy fuusiolla toisen REIT:in Vereitin kanssa. Se on sujunut lukujen perusteella ongelmitta ja tavoitteitaan saavuttaen.

Vuokratuotot liki tuplasivat, mutta fuusion myötä kasvaneen osakekannan liudentamana osakekohtaiset luvut eivät tietenkään pomppaa samalla tavalla. Hyvät joka tapauksessa: osingonmaksukykyä määrittävä vertailukelpoinen AFFO per osake 0,97 dollaria (0,88), kasvua +10%.

Osinko nousee aina vain

Kiinteistöjen käyttöaste, tavallisestikin todella korkea, nousi parhaaseen lukemaansa kymmeneen vuoteen: 98,9% tiloista oli vuokralla. Todella tanakkaa liiketoimintaosaamista, kun yhtiö omistaa tuhansia kiinteistöjä arvoltaan kymmeniä miljardeja.

Realtyn asiakkaat ovat vakavaraisia suuryhtiöitä

Osinko nousi vertailukaudesta 5,1 prosenttia yltäen nyt vuositasolla 2,97 dollariin. Osake maksoi Pörssihaukkaan noustessaan tammikuussa 2021 noin 56 dollaria, joten tuolloiseen hintaan nähden osinkotuotto kapuaa jo päälle viiteen prosenttiin.

Realty maksaa osinkoa kuukausittain ja nostaa kvartaaleittain, toki vain vähän kerrallaan. Mutta sitäkin varmemmin. Nyt osinko on puuskuttanut ylös yhtä soittoa jo 116 kertaa – alleviivaten yhtiön luotettavuutta.

Osinkotykkien tuottoja ei voi missään tapauksessa mitata vain kurssikehityksellä, kuten tässä perusteellisessa artikkelissa asiaa käyn läpi. Realty on oikea mallitapaus tällaisesta osakkeesta.

Eurooppa kiehtoo nyt Realtya

Realty toimi kvartaalilla kuten yleensä alan yhtiöt: möi kuusi lähinnä fuusion takia tarpeettomaksi katsomaansa teollisuuskiinteistöä ja investoi uusiin 1,7 miljardilla, vajaa puolet siitä muualle kuin Yhdysvaltoihin.

Realty laajentaa nyt aika ahkerasti Eurooppaan, jossa se näkee paljon potentiaalia toiminnalleen. Jatkuvasti hyvin pärjänneen yhtiön visioita ei kannata kyseenalaistaa ennen kuin luvut todistavat muuta.

Realty laajentaa omistuksiaan nyt ahkerasti myös Euroopassa

Euroopan talousvaikeudet eivät ikuisesti kestä. Ja nyt liikekiinteistöjä saanee todella sopuhintaan.

REIT:it tyypillisesti rahoittavat laajentumistaan osakekantaa kasvattamalla, koska se on turvallista. Omistajalle se ei tuota ongelmia, kunhan AFFO ja osinko kasvavat myös.

Ja näinhän Realtyn tekee, tasaisen ilahduttavaa tahtia. Mitään muuta ei voi odottaa jatkoltakaan. Klassinen osta ja unohda -osinkokone.

Osta arvoa, älä hypeä

Itse otin Realtyn mukaan puolitoista vuotta sitten. Se oli tyypillinen arvo-osake: turvallinen laatuyhtiö, jota sijoittajat ylenkatsoivat tilapäisten ja aika vähäisten ongelmien takia. Korona ei lopulta kaksista lommoa iskenyt.

Elvytysrahan juovuttamat sijoittajat ravasivat tuolloin tulikuumien kasvuyhtiöiden perässä – hintaa ja korkojen nousua murehtimatta. Vaikkapa juuri noina päivinä maailmankuulun Cathy Woodin hallinnoima ARKK-ETF keikkui kurssinsa huipulla ja Wood palvottuna guruna talouslehdissä.

Forbes nimesi Woodin noihin aikoihin viisikymppisten huippuvaikuttajien listalleen ja hellitteli häntä nimellä Power Woman. Sic transit gloria mundi eli niin katoaa mainen kunnia.

Käsittelin ARKK:ia viime joulukuussa arvioiden teknisen analyysin perusteella kurssin jatkavan alemmas. Puolet sieltäkin jo haihtui, vaikka alla oli jo tuolloin raju -40% rysäys.

ARKK on tuottanut sieltä nyt -70%, Realty +35%. Ero kuvaa kuvaa aiempienkin kuplien dynamiikkaa – ja kuplattomuutta niiden aikana.

Realty ei kuplaa vaan tuplaa

Teknokuplan turvotessa Realty ajautui laskumarkkinaan aivan samaan tapaan kuin tuoreessa teknokupla 2.0:ssa. Kuplan puhjetessa 2000-2003 Realty, joka maksoi koko ajan nousevaa osinkoa kuten edelleen, aloitti tuiman nousun.

2003 keväällä, indeksien sukellettua reilussa kahdessa vuodessa jopa -80%, Realtyn kurssi oli tuplannut. Teknokuplan huipuilta ostettuna pääoma olisi noin 26-kertaistunut vähän päälle 20 vuodessa.

Vuosituotto ylittää 15%, rankasti yli osakkeiden keskituoton. Tuollaisella tuotolla pääoma tuplaantuu aina viiden vuoden välein. Kymmenessä vuodessa nelinkertaistuu, jne.

Järkevämpää tuplata kuin kuplata!

Realtyn tuottoja kelpaa verrata poksahtaneisiin hypeosakkeisiin

Nasdaq-indeksi, kuplan keskeinen kohde, on – laihat – osingot mukaan lukien hiukan päälle kolminkertaistanut pääoman samana aikana. Toki Nasse on ollut loistava kohde oikeaan aikaan ostettuna, mutta osakekuplia tulee pelätä.

Toisaalta jokaisen kuplan turvotessa sen varjoissa lymyää edullisia markkinoiden hyljeksimiä laatuyhtiöitä. Realty kuuluu niihin lähes kroonisesti.

Joskus sekin saattaa kuumentua kuten 2016, mutta ei osakkeisiin silloin pidä tarttuakaan. Nyt ei sitä tuskaa ole.

Vaikka osake niiaa nyt alas indeksien tapaan noustuaan pari kuukautta tukka putkella. Ihanteellinen ostopaikka löytynee noin kuukauden tai reilun sisään.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Related Posts