Turussa palkittiin graduja

Kevyttä Kirjat

Turun Liikemiesyhdistys on palkinnut kaksi täkäläisessä kauppakorkeassa tehtyä gradua. Toinen, Olga Lipastin gradu on internetissä luettavissa. Lipastin gradun aiheena on mainosten intertekstualisuus. Sana tarkoittaa mainoksen viittauksia muualta tuttuihin asioihin.

Mielestäni Lipastin gradu on älykästä ja elävää tekstiä, nimikin on hauskasti ” Yksi lensi yli hilseen”, siinä siis intertekstuaalinen viittaus elokuvan nimeen. Kaikille kirjallisille töille on eduksi, jos lukija jaksaa pysyä hereillä!

5 thoughts on “Turussa palkittiin graduja

 1. Olipa kiva gradu ja mukavasta aiheesta.

  Minä olen ymmärtänyt intertekstuaalisuuden kielellisen ajattelun perustana – sen motivaattorina.

  Sigmund Freud osoitti minusta kirjassaan ”Vitsi ja sen yhteys piilotajuntaan” että kaikki kielellinen ilo ja hauska kumpuaa siitä, että löydämme hauskoja assosiaatioita ja samankaltaisuuksia toisilleen täysin eri kontekstissa olevien asioiden välillä.

  Minusta tuntuu että tuo Freud:n havainto on yleistettävissä siihen että kaikki puhe ja ymmärrys perustuu tuohon samaiseen ilon kokemukseen, samanlaisuuksien löytämiseen. Se on ymmärryksen primääri motivaattori.

  Minun lapsuudessani puhuttiin joskus psykologian energiaperiaatteesta, jonka mukaan ihmisen aivot pyrkivät taloudellisuuteen. Tieto talletetaan taloudellisesti ja siihen tarvitaan synonyymejä ja samanlaisuuksia. Ajattelumme on primääristi juuri tuota synonyymien etsimistä, intertekstuaalisuutta. Siitä saamme ilomme.

  Lipasti on todellakin löytänyt ajattelun ja elämän tarkoituksen ytimen. Hän tutkii kivalla tavalla sen erästä ilmenemismuotoa, mainontaa.

  Voi kunpa saisimme enemmän näin kivoja graduja jotka oivaltavat jotain oleellista niin kuin tämä Olga Lipasti tässä omassa gradussaan. Olgan gradu ei ehkä yllä kirjallisesti samalle tasolle kuin Freud. Freud oli minusta lähinnä kirjailija joka puki taitavasti ajatuksia (esim. Nietchen esittämiä) kauniiseen ja älykkääseen kirjalliseen formaattiin. Mutta Olga osaa kertoa asiat ytimekkäämmin.

  1. Varmaan Turun kauppakorkeakin ansaitsee kiitoksen siitä, että sen luomassa henkisessä ympäristössä on saanut Olga Lipasti gradunsa tehdä. – Ja ihan jokainen koulu peruskoulusta alkaen voisi miettiä, onko koulutuksen tarkoitus esittää asia niin, ettei kukaan mitään ymmärrä. Ja ainahan sitä ”asiaa” ei edes ole.

 2. ’Kaikille kirjallisille töille on eduksi, jos lukija jaksaa pysyä hereillä!’
  =
  kuten Sinun ja minunkin 🙂

  ps
  ko. gradu täytyy etsiä ja lukaista

 3. Sain selvitettyä miksi Piksussa olleet linkit joskus häviävät näkyvistä. Piksussa oli eräs ohjelmamoduuli joka toimi väärin. Nyt on korjattu ja tekstissä olleiden linkkien ei pitäsi enää hävitä näkyvistä.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan