UI, UX ja CX
Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola
Nämä tietotekniikan termit eivät välttämättä vielä kovin monelle aukene, mutta jos tietotekniikka lainkaan kiinnostaa, näihin termeihin kannattaa tutustua. UI (User Interface), UX (User Experience) ja CX (Consumer Experience) ovat tietotekniikan seuraava suuri markkinamurros.
Tämän murroksen voisi ehkä yksinkertaistaa siten, että kun muutama vuosi sitten Nokian puhelinta myytiin esimerkiksi 2 megapikselin kameralla, 256 megan muistilla, ja 680MHz:n prosessorilla ja muilla teknisillä ominaisuuksilla, niin nyt loppukäyttäjää ei oikeastaan kiinnosta se, mitkä tekniset ominaisuudet puhelimessa on, vaan miltä puhelimen omistaminen ja käyttäminen tuntuu. Onko se helppoa ja voiko tuotteeseen ihastua? Tämä kaikki on osa käyttöliittymää, käyttökokemusta ja ennen kaikkea kuluttajakokemusta.
Apple on pystynyt tuotteillaan muuttamaan teknologialähtöisyyden käyttäjälähtöisyydeksi, mitä muut teolliset yritykset yrittävät nyt seurata. Suuri markkinamurros syntyy siitä, kun kaikki perinteisen teollisuuden ohjausjärjestelmät muutetaan käyttäjäystävällisemmiksi, koska Apple on opettanut ihmisiä vaatimaan helppokäyttöisyyttä kaikessa teknologiassa. Jos kaivosteollisuudessa on kivimurskainta ohjattu erilaisten vipujen ja monimutkaisten ohjausmekanismien avulla, niin nyt rakennetaan järjestelmiä, jotka pohjautuvat helppokäyttöisyyteen, kosketusnäyttöihin ja jopa puheohjattavuuteen. Tämä on kymmenien ellei satojen miljardien investointeja vaativa markkina.
Starbucks-kahvila on kuluttajakokemuksen analysoinnin edelläkävijöitä. Yhtiö käyttää kymmeniä miljoonia analysoimalla sitä, miltä asiakkaasta tuntuu, kun hän astuu kahvilaan sisään. Tiedon perusteella kehitetään kokonaisvaltainen ympäristö, jonka avulla asiakas ihastuu kahvilan tunnelmaan ja haluaa kokea sen uudestaan. Kahvin täytyy toki myös olla hyvää, mutta kysymys on paljon kokonaisvaltaisemmasta elämyksestä.
Tuote- tai teknologiakeskeisyys ei enää toimi markkinoinnissa. Kuluttajat haluavat kokemuksia, elämyksiä ja ihastumisen mahdollisuuksia. Kirjoitin edellisessä blogissani Tesla-sähköautosta ja Tesla onkin mainio esimerkki siitä, miten niin arkinen asia kuin autolla ajaminen voidaan luoda kokemukseksi; aina, kun autoon istahtaa, hymy nousee huulille.
Morgan Stanley on kehittänyt indeksin, joka seuraa yhtiöitä, jotka investoivat erityisesti käyttäjäkokemukseen. Näiden yhtiöiden kurssi on kehittynyt 226 prosenttia paremmin kuin Nasdaq-indeksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.
—
Lue Punaisen mukin blogia.
Yritys organisoidaan tunne/rationaalisuus jaolla
Olen samaa mieltä siitä, että käyttäjäkokemuksen luominen on kaikkein tärkein asia kuluttajatuotemarkkinoilla. Tämä koskee sekä kestokulutustavaroita (kännykät, autot, golfmailat…), että päivittäistavaroita (shamppoot, juomat, kauneudenhoito,..).
Käyttäjäkokemuksen luominen jakautuu kahteen osa-alueeseen:
Molemmat puolet pitäisi olla kunnossa ja minusta nämä kaksi osa-aluetta kannattaa yleensä yrityksessä jakaa eri henkilöille ja organisaatioille. Kaikki ymmärrämme käytettävyyttä ja tunnepitoisia asioita, mutta on vaikea samaan aikaan keskittyä molempiin. Siksi nämä kaksi osa-aluetta kannattaa jakaa eri organisaatiohaaroille.