Ulkomaalaisomistuksen osuus on osakemarkkinan kuumemittari
Pörssin ulkomaalaisomistuksen osuus on hyvä indikaattori osakemarkkinoiden kuumentumisen tilasta.
Ulkomaalaisomistus pienenenee kun pörssi on alihinnoiteltu ja kohoaa kun osakkeet ovat kalliita. Yli 60% ulkomaalaisomistus on historiallisesti indikoinut ylihinnoittelua ja silloin on syytä olla osakesijoitusten suhteen varovainen.
Ulkomaalaisomistus on Suomen Pankin mukaan tällä hetkellä 51%. Tämän indikaattorin valossa näyttäisi siltä, että pörssissä on vielä nousuvaraa.
Ilmiölle on olemassa järkevä selitys. Pienet syrjäiset pörssit kiinnostavat suuria sijoittajia siinä vaiheessa kun suurten pörssien osakkeet (esim USA) ovat yliarvostettuja. Eläkerahastot alkavat silloin etsiä kohtuuhintaisia kohteita sieltä, mistä niitä vielä löytyy ja yleensä niitä löytyy Helsingin tapaisilta pieniltä ja vähemmän huomiota saavilta markkinoilta. Tämä tapahtuu yleensä pörssinousujen loppuvaiheessa.
Suomalainen sijoittaja hyötyy tästä ilmiöstä. Näyttäisi siltä, että ulkomaalaiset ostavat suomen pörssistä kalliilla ja myyvät halvalla. Ilmiö on toistunut jo usean suhdannesyklin ajan eikä ole merkkejä siitä että ilmiö olisi heikkenemässä. Ilmiön hyötyjinä ovat suomalaiset piensijoittajat ja luultavasti myös pörssiyhtiöitämme hallitsevat eläkevakuutusyhtiöt.
Tähän ilmiöön liittyy toinen piensijoittajaa suosiva piirre. Pörssinousujen loppuvaiheessa suurille sijoittajille alkaa kelvata myös pienten vähemmän vaihdettujen yhtiöiden kroonisesti alihinnoitellut osakkeet. Sellaiset, joita on paljon juuri piensijoittajien salkuissa.
Kommentit