USA:n asuntomarkkinat ovat heikko lenkki joka natisee korkotason paineessa
USA:n talous on toistaiseksi välttänyt taantuman, mutta nyt Suomestakin tuttu ilmiö, asuntomarkkinoiden jäähtyminen, uhkaa hyydyttää kuluttajien ostohaluja.
Taantumaan edetään monella tavalla ja syyllä, mutta yksi on aina yhteistä, korkotason kohoaminen. Yllä olevassa kuvassa on vihreällä USA:ssa antolainauksen referenssinä käytetty prime korko. Antolainauskoron nousu ja rahoitusmarkkinoiden kiristyminen on aina edeltänyt taantumaa (harmaat palkit).
Rahoitusmarkkinoiden kiristyminen voi taittaa talouskehityksen monella mekanismilla. Voi käydä niin että korkojen nousu sysää ylikuumentuneet osakemarkkinat syöksyyn kuten kävi vuonna 2000 tai se voi pakottaa velkaantuneet yritykset polvilleen ja aiheuttaa irtisanomisvyöryn kuten kävi USA:ssa vuonna 1990 tai se voi pienentää asuntojen menekkiä ja aiheuttaa asuntokuplan puhkeamisen kuten kävi USA:ssa vuonna 2008. Jokin talouden osa-alue voi löytyä, joka ei korkotasoa kestä ja joka sitten romahtaa.
USA:n asuntomarkkinasektori on nyt kireän rahoituksen painamana alkanut natista:
- Asuntojen hinnat ovat USA:ssa tähän asti nousseet (kuvan sininen käyrä) ja ne ovat nousseet korkealle – liian korkealle. Hinnoissa on varaa tulla hieman alas.
- Asuntokauppa on tähän asti käynyt hyvin, mutta niin sanottu “pending home sales” on sakkaamassa. Pending home sales tarkoittaa niitä asuntoja, joiden kaupasta on sovittu, mutta kauppaa ei ole vielä järjestelty loppuun. Pending home sales kertoo aika tarkoin miten paljon kauppoja juuri nyt tehdään.
USA:ssa on lisäksi tapana ottaa asuntoa vastaan kulutusvelkaa monissakin elämän vaiheissa. Tästä syystä asunnon arvolla on merkitystä. Jos asunnon arvo markkinoilla pienenee niin asuntoa ei voi enää käyttää samassa määrin velan vakuutena. Kulutus helposti hyytyy jos perheen varat ovat kiinni asunnossa ja sen arvo pienenee. Ja jos kulutus hyytyy niin silloin jäähtyy myös muu talous.
Tietojen lähde: St Louis FED (FRED)
Kommentit