USA:n presidenttisykli vaikuttaa amerikkalaisiin osakearvoihin

John Hannock rahastoyhtiö on raporitssaan "Presidential election cycles and Stock Market" tutkinut USA:n presidentinvaalisyklin vaikutuksia osakemarkkinoihin välillä 1900-2010. Vaikutukset ovat olleet merkittäviä. Kahden valintaa seuraavien vuosien aikana kurssit yleensä nousevat vaatimattomasti, jos ollenkaan. Voitot kerätään vaalivuonna ja sitä edeltävänä vuotena.

USA:n presidenttisyklin vaikutus Dow indeksiin (Lähde: John Hannock rahastoyhtiö)

Ei ole syytä epäillä etteikö ilmiö olisi edelleenkin olemassa. Säästöt ja kipät korjaavat toimet tehdään virkakauden alussa ja lopussa pyritään paistattelemaan onnistuneen politiikan paisteessa. Jopa toista kauttaan istuvat presidentit toteuttavat kaavaa. On mukava jättää virka, jos kansalaisille jää kuva onnistuneesta presidenttikaudesta.

USA:n presidenttisyklin vaikutus maailman muihin pörssikursseihin on sen sijaan vaihdellut. Suurimmillaan vaikutus lienee ollut 70-90 luvuilla, jolloin maailman osakemarkkinat globalisoituivat ja USA:lla oli nykyistä merkittävämpi asema maailmantaloudessa. Nyt 2000 luvulla osakemarkkinoiden veturi ja suunnannäyttäjä on toisinaan löytynyt muualta. Joskus veturi on ollut Kiina ja myös Euroalue on ollut tiennäyttäjän roolissa. Mutta USA:n rooli on edelleen merkittävä, ja jos presidenttisykli toteutuu, niin kyllä se jossain määrin vaikuttaa myös muuhun maailmaan.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.