Uskontojen tarinat ovat nuorille kauneimpien satujen maailmaa, rakastettavaa ja kaunista

Yhteiskunta

Nuorisobarometrin mukaan nuoret kunnioittavat perinteisten henkiolentojen tärkeyttä ja hyväksyvät että erilaisia jumalia ja uskonnollisia yhteisöjä pidetään esillä ja hyväksyvät sen että kukin saa osallistua näiden ympärille rakennettuihin perinteisiin kulttuuritilaisuuksiin.

Suuri osa (54%) kuuluu perinteiseen luterilaiseen kirkkoon, mutta näkemykset hyvästä, kunnioitettavasta, tavoiteltavasta ja siitä mitä on rakkaus ja toisen ihmisen kunnioittamista saadaan nykyään muista lähteistä, saduista, lauluista, elokuvista ja läheisten kanssa yhdessä elämisestä. Vain 10% nuorista käy jonkin uskonnollisen yhteisön tilaisuudessa useammin kuin muutamana juhlapyhänä. Tärkeät vaikutteet siitä mitä ihmisyys kauneimmillaan on, saadaan muualta.

Nuoriso suhtautuu luonnontieteen mielestä yliluonnollisiin seikkoihin ymmärtäväisesti. Nuoriso tuntuu hyväksyvän sen että 15…25% nuorista uskoo yliluonnollisiin henkiolentoihin, ihmisen sieluun, elämänenergian siirtämiseen ihmiseen tai kuolemanjälkeiseen elämään.  Nuoriso hyväksyy sen että jotukut meistä kantavat jonkin uskonnollisen organisaation symboleita ja noudattaa kyseisen organisaation tapakulttuuria. Mutta suurin osa nuorison muodista, tavoista ja kulttuurista on kuitenkin organisaatioista riippumatonta vapaata nuorisokulttuuria kuten festivaaleja, elokuvia, koulussa oppimista etc…. Uskonnollisten organisaatioiden kulttuuritarjonta ja tapakulttuuri jää useimmille nuorille etäiseksi, suurten juhlapyhien yhteydessä tapahtuvaksi perinteeksi.

Eräässä suhteessa nuoret ovat jakautuneita. Tytöistä on viime vuosien aikana tullut arvoliberaaleja (tarkoittaa tässä sitä että tytöt hyväksyvät erilaisia ajattelutapoja) kun taas pojat ovat hyväksymättömämpiä ja jyrkempiä (arvokonservatiiveja). Sukupuolten välinen ero on kasvanut merkittäväksi.

Uskonnollisten ja aatteellisten poliittisten yhteisöjen ajattelutavat ovat kaikki olleet alkujaan jonkin ajan ihmisille parasta saatavilla olevaa ymmärtämystä ihmisestä ja hänen merkityksestään ja tehtävästään maailmassa. Uskonnollisilla ja aatteellisilla yhteisöillä on ollut tapana institutialisoida tuo ymmärtämys muuttumattomiksi opinkappaleiksi ja luoda näiden ympärille kulttuuri, tavat ja organisaatiot. Nuoriso tuntuu ymmärtävän että nuo instituutiot edustavat tärkeää vaalimisen arvoista ja kunnioitettavaa kulttuuriperintöä. Opinkappaleet ovat monelle nuorelle kaunista satua, johon samaistuminen antaa ihmiselle mukavalla tavalla ymmärtämystä hänestä itsestään, kasvamisprosessista ja maailmasta.  Se on parhaimmillaan kuin kauneimpien satujen maailma, rakastettavaa ja kaunista.

Kuva Rolanda Pixabaystä

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan