Uutta sisältöä Piksussa: Yritysrekisteri

Sijoittaminen

Piksun Analyysit osioon on lisätty uusi palvelu: Yritysrekisteri

”Yritysrekisteri”-palvelu havainnollistaa yritysten rakennetta ja rahoitusinstrumentteja.

Tämän uuden palvelun sisältö perustuu gleif.org tarjoamiin tietoihin. Yrityksen rakenne kuvataan tässä uudessa palvelussa siltä osin kuin yrityksen osille on rekisteröity kansainvälinen LEI yhteisötunnus. Yrityksen rakenteen lisäksi palvelussa listataan ne rahoitusinstrumentit, jotka on rekisteröity yritykseen liittyviksi. Tälläisiä rahoitusinstrumentteja ovat esimerkiksi yrityksen liikkeellelaskemat yrityslainat ja yrityksen osakesarjat, ainakin julkisen kaupankäynnin kohteena olevat.

Monilla yrityksillä on useampi kuin yksi osakesarja. Huolimaton sijoittaja saattaa jättää huomioimatta yrityksen jonkin osakesarjan tai muun omistusta laimentavan instrumentin olemassaolon. Näin sijoittaja saattaa analyysissään päätyä todellisia positiivisempiin osakekohtaisiin tunnuslukuihin ja sitämyötä epäonnistuneisiin osakekauppoihin. ”Yritysrekisteri”-palvelu saattaa joissain tapauksissa auttaa sijoittajaa välttämään tämän sudenkuopan. Listaamattomat osakesarjat puuttuvat ”Yritysrekisteri”-palvelusta, joten niiden olemassaolon toteamiseksi voi joutua lukemaan yrityksen yksityiskohtaisempaa sijoittajainformaatiota tai jopa yhtiöjärjestystä. Yhdysvaltalaisten osakkeiden tapauksessa kaikki osakesarjat listattaneen listayhtiöiden jokaisessa 10-K raportissa.

Tämä uusi Yritysrekisteri palvelu on beta-tasoinen:
– tiedoissa on puutteita (esim. instrumentteja kuten suomalaiset FI-alkuiset instrumentit puuttuvat) tai virheitä (esim. palvelussa on tietoja sekä Uniperista, että Fortumista, mutta näiden emo-tytäryhtiösuhde puuttuu)
– visualisoinnissa ei pystytä esittämään vierasperäisiä merkkejä, ne korvataan tähdellä ”*”
– palvelu saattaa mennä ”jumiin”, jolloin sivu pitää avata uudestaan (yritän korjata tämän)
Tietojen oikeellisuutta ja ajantasaisuutta ei taata, joten hae aina tietoa lopullisten sijoituspäätöksiesi tueksi virallisimmista lähteistä, kuten yhtiöiden pörssitiedotteista.

Esimerkkejä

1. Neste Oyj
Kuva tuotetaan viemällä valinta ”yritys listalla” kohtaan Neste, painamalla return ja lopuksi painamalla nappulaa ”HAE TIEDOT”.

Kuva 1. ”Yritysrekisteri” palvelun antamat tiedot: Neste Oyj

Nesteelle tuotettu kuva havainnollistaa palvelussa ainakin toistaiseksi olevia ja yllämainittuja puutteita:
– ”纳思德(上海)贸易有限公司” on kuvassa korvattu tähdillä *****
– Nesteen suomalainen osake ( FI0009013296 ) puuttuu kuvasta. Kuvassa näkyvä instrumentti ”US64104Y1064” näyttäisi nettitietojen perusteella olevan Nesteen osakkeen puolikasta vastaava ADR (UNSP.ADR 1/2).

2. Google
Googlea tai Alphabetiä ei löydy ”yrityslistalta”. Palvelussa voi kuitenkin tutkia myös listalta puuttuvia yrityksiä. Tämä kuva tuotetaan copypastettamalla Googlen emoyhtiön, Alphabet Inc:n LEI tunnus 5493006MHB84DD0ZWV18 Kenttään ”Anna LEI koodi” ja painamalla nappulaa ”HAE TIEDOT”.


Kuva 2. Google

Kuvassa näkyy tytäryhtiöitä, Googlen liikkeellelaskemia yrityslainoja ja sen molemmat noteeratut osakesarjat. Noteeraamaton osakesarja puuttuu kuvasta. Sen olemassaolo on siis selvitettävä muualta.

osakkeet

5 thoughts on “Uutta sisältöä Piksussa: Yritysrekisteri

 1. Hyvä idea. Ongelmana vain se että olen nyt kokeillut nimellä hakea muutaman firman tietoja mutta ei anna mitään nimellä. LEI-tunnuksen kaivaminen hakuun on liian työlästä.

 2. Moi, Tällähetkellä ei tosiaan voi hakea nimellä. Jos ei kiinnostava yritys ole tuolla n.600 yrityksen valmiilla listalla, niin sitten on googlattava yrityksen LEI tunnus tai sopiva ISIN tunnus. Pitääpä tutkia löytyykö LEI rekisteristä sellainen API, jolla voisi tehdä ”dynaamisen haun” nimellä tai nimen osalla.

  1. Teenköhän jotain väärin? Valitsin nimenomaan listalla olevia yrityksiä pelkällä nimellä ja sain aina tyhjää?

   1. Todennäköisesti tuli tuo jutussa mainittu ”– palvelu saattaa mennä ”jumiin”, jolloin sivu pitää avata uudestaan”. WordPressiin liittyvä ongelma ilmeisesti. Koitan tutkia.
    Mikko

 3. Suurilla suomalaisilla yrityksillä näyttää olevan aika mielenkiintoisen monimutkainen yiritysrakenne. Pienet ovat usein selkeämpiä.

Comments are closed.

Related Posts