Vainulla valittua
Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki
Lupaavia sijoituskohteita voi löytää muutenkin kuin hakemalla pelkästään alhaisinta P/E-lukua. Etsimisen voi aloittaa vaikka omien harrastusten tai ammatin kautta ammennetuista tiedoista. Oli harrastus sitten käsityöt, matkustaminen tai videopelit, niin aina voi löytää raikkaita sijoituskohteita ennen muita. Aikamme menestynein sijoittaja Warren Buffetkin luottaa vainuunsa ja sijoittaa vain yhtiöihin, joiden liiketoiminnan ja tuotteet hän ymmärtää. Oman näkemyksen avulla liiketoiminnan numerotkin avautuvat helpommin.
Lähtökohdat raikkaiden sijoituskohteiden löytämiseen ovat hyvät, mikäli on kiinnostunut ajan ilmiöistä tai on työnsä puolesta asemassa, josta näkee tulevia kehityssuuntia. Kiinnostuksen kohteena voi olla vaikka muoti, urheilu, teknologia, taide tai lääketiede, alalla ei pääsääntöisesti ole väliä. Tärkeintä on, että seuraa aihepiiriä ja haistaa siinä tapahtuvat murrokset. Muutoksen ei tarvitse aina olla maailmaa syleilevä. Riittää kunhan markkinoilla tapahtuu toiminnan keskittymistä tai syntyy aikaisempia korvaavia tai täydentäviä tuotteita. Sijoittajan kannattaakin pitää silmät ja korvat auki, sillä potentiaalisia kohteita voi löytyä lähes mistä vaan, vaikka sarjakuvien tekijänoikeuksista. Vuonna 2009 tapahtuikin yrityskauppa, jossa Marvel Entertainment sankarihahmoineen myytiin Disneylle ja lyhytaikaisetkin sijoittajat palkittiin noin 30 % tuotolla.
Sopivasti paikannettu markkinoiden murroskohta on otollinen tilanne löytää sijoituskohteeksi yhtiöitä, jotka voivat kasvaa murroksen myötä menestystarinoiksi. Apple-ilmiö on hyvä esimerkki murroksesta, joka yllätti niin Microsoftin, PC-valmistajat kuin Nokiankin. Trenditietoinen sijoittaja, joka tutustui ajoissa Applen tuotteiden käytettävyyteen, muotoiluun ja brändiin, saattoi rahastaa näkemyksillään ostamalla Applen osaketta. Nokia on esimerkki viestinnän murroksen myötä tapahtuneesta merkittävästä kasvusta, jonka kehityksen seuraava aalto Apple-ilmiön muodossa romahdutti.
Olen itsekin törmännyt muutamaan yritykseen pelkän vainun avulla. Yksi näistä oli verkkopelaamisen mullistaneen World of Warcraftin kehittänyt Activision Blizzard (ATVI:NYSE). Kiinnostukseni heräsi alkuvuodesta 2005, kun muutama tuttava hurahti peliin. Massiivisen verkkopelaamisen lisäksi mullistavaa oli liiketoimintamallin muutos. Kertamaksun sijaan asiakkailta veloitettiin kuukausimaksua pääsystä verkkopeliin. Nykyisin World of Warcraftissa on yli 10 miljoonaa rekisteröitynyttä pelaajaa. (Lisätietoja peliteollisuudesta.)
Viimeksi heräsin PC:n kovalevymarkkinoilla orastavaan pieneen murrokseen. Valtaosa reilusta 650 miljoonasta myydystä kovalevystä on edelleen mekaanisia magneettikiekkoihin perustuvia laitteita. (Markkinat vuonna 2010.) Mekaaniset laitteet ovat nykymittapuulla hitaita, kuluttavat paljon virtaa eivätkä kestä kolhuja. Näiden tilalle on kehitetty paljon nopeampia muistipiiripohjaisia SSD-ratkaisuja (solid-state drive), jotka kuluttavat vähemmän virtaa ja kestävät kovempaa käsittelyä. Isot valmistajat ovat edenneet vain hitaasti SSD-markkinoilla keskittyessään lähinnä vanhan teknologian tuotannon tehostamiseen (HDD Market Down to Three Suppliers). Teknologiamurros on avannut ikkunan uusille ketterille toimijoille markkinoiden valtaamiseen. Murroksesta hyötyvät ainakin OCZ Technologies (OCZ:NASDAQ) ja Fusion-io (FIO:NYSE).
Vainu on oikein käytettynä hyvä väline sijoituskohteiden etsintävaiheessa. Päivittäin tarjottavien analyysien, suositusten ja ennusteiden keskellä kannattaakin välillä pysähtyä miettimään mielenkiintonsa kohteita ja katsoa löytyykö viisasten kivi sittenkin ”omasta päästä”!
Tämänkertainen artikkelini ei ole osto- tai myyntisuositus, en myöskään suosittele ostamaan pelkästään ”vainun” perusteella tutkimatta yrityksen taloutta ja tunnuslukuja. Omistan OCZ Technologiesin osakkeita.
—
Ammatin kautta ammennettu tieto
voi äkkiä olla sisäpiirintietoa, ja sen käyttämisestä joutuu häkkiin.