Vakavaraiset, kirja-arvon suhteen halvat bulkkituotantoyhtiöt menestyvät pörssissä

Sijoittaminen
3

Laskin sijoittajien pyynnöstä suomalaisten osakkeiden tunnuslukujen korrelaatiot seuraavan 3kk kurssinousulle.  Suomeen sijoittaneet ovat pärjänneet parhaiten ostamalla täältä vakavaraisia, kirja-arvon suhteen halpoja, bulkkituotantoyhtiöitä.  Siis sellaisia, jotka maksavat hyvää osinkoa, joiden liikevaihto on suurta suhteessa pörssiarvoon ja joiden tasevarallisuus on merkittävä suhteessa pörssiarvoon.

Tulokset ovat todennäköisesti totuuden mukaisia

Tutkimus tehtiin vertaamalla suomalaisten suurten ja keskisuurten pörssiyhtiöiden viimeisen 8 vuoden kvartaalittaisia tunnuslukuja seuraavan 3kk kurssinousuun. Kurssikehitys osinkokorjattiin asianmukaisesti aina kun osinko maksettiin ulos. Mukaan otettiin kaikki yritykset, joilla oli katkeamaton 1o vuoden mittainen kvartaaliraporttihistoria. Tutkimus tehtiin käyttäen hyväksi ajanmukaisten big-data tietotaitoalueen työkalujen parhaita ominaisuuksia. Voisi olettaa että tulokset ovat aika lailla oikeita.

Tuloksia ei voi pitää yleispätevinä, kaikkeen aikaan ja kaikkialle sopivina lainalaisuuksina

Tulokset antavat viitteitä siitä miten kannattaa valita sijoituskohteita, mutta niitä ei voi pitää yleispätevinä:

– Jos olisi mitattu USA:n tai Ruotsin osakkeita niin menestyvät, kasvavat teknologiayritykset olisivat mitä ilmeisimmin vaikuttaneet tuloksiin. Suomi on maa jonka talouselämää ohjataan keskitetysti työmarkkinajärjestöjen ja valtion toimesta. Tämä rakenne suosii menestyvää bulkkituotantoa.

– Kohoava korkotaso on varmasti vaikuttanut siihen, että sijoittajat ovat tutkimuksen aikana suunnanneet painopistettä kasvuosakkeista kohti vahvalla taseella varustettuja osinkoyhtiöitä

 

 

 

 

9 thoughts on “Vakavaraiset, kirja-arvon suhteen halvat bulkkituotantoyhtiöt menestyvät pörssissä

  1. Tutkin asiaa hieman pidemmällä tähtäimellä omalla aineistollani. 85 firmaa, puolet Suomesta ja toinen puoli USA ja Ruotsi.

    Laskin 6 vuoden keskiarvot tunnusluvuille ja niiden korrelaation saman ajan (2018-2023) kurssikehitykseen.

    Aika samantyyppiset lopputulokset. ROE, P/B ja P/FCF-tunnuslukujen korrelaatio on merkittävä kurssikehityksen kanssa. Myös EV/EBITDA:n korrelaatio on korkea.

    Tässä kannattaa ottaa huomioon, että nimenomaan korkea P/B, P/FCF ja EV/EBITDA korreloivat vahvimmin kurssikehitykseen. Osinkoprosentin osalta korrelaatio on vahvasti negatiivinen. Korkean osingon maksajien kurssikehitys on heikompaa.

    Lähtödata ja korrelaatiomatriisi löytyvät tiedostosta:

    https://www.dropbox.com/scl/fi/vkpsvrvto5utjmcptj8pr/korret.xlsx?rlkey=ydhlddgnkra36qkele18gnbqm&dl=0

  2. Ryhdyin käyttämään osinkokorjattua kurssikehitystä kun halusin että osingot eivät vaikuta tulokseen. Samalla osinkojen korrelaatio muuttui negatiivisesta positiiviseksi kun siirryin käyttämään osinkokorjattua kurssikehitystä.

    Myös kaikkien muiden tunnuslukujen korrelaatio kurssinousuun muuttui jonkin verran kun käytin osinkokorjattua kurssikehitystä.

  3. Hyvä idea laskea osingot mukaan kurssikehitykseen. Monilla yhtiöillä osingon vaikutus kokonaistuottoon jo viiden vuoden tähtäimellä on merkittävä. Varsinkin jos vielä oletetaan, että osingot sijoitetaan takaisin firmaan.

  4. Laitoin erikseen kurssikehitys + osingot. Ei suurta vaikutusta lopputulokseen. Laskin huvikseni myös regressiot. Kurssikehitystä + osinkoja selitetään ROE:lla ja toisessa P/B:llä. Selitysasteet aika heikkoja.

  5. Nyt on historiaa tutkittu kiitettävästi. Mitä pitäisi nyt hankkia vaurauden saamiseksi viiden vuoden tavoitteella?

    1. Historia ei ole tae tulevasta, mutta toisaalta ”the trend is your friend”. Suurin osa hyvin menestyneistä yhtiöistä jatkaa hyvää kehitystä.

  6. ”Nyt on historiaa tutkittu kiitettävästi. Mitä pitäisi nyt hankkia vaurauden saamiseksi viiden vuoden tavoitteella?”

    Historiasta käsin on mahdotonta sanoa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Valitettavasti maailma muuttuu niin paljon ja niin nopeasti, että historia tuskin toistaa itseään ja jos ollenkaan.

    Huvikseni tein Sepon tiedoilla tällaisen listan menneestä ajasta. Vauraudesta ei tosin ollut kyse, vaan yritysten kurssimenestyksestä….

    Kurssit ynnä osinko
    1 Qt Group Oyj 716 %
    2 Vitec Software Group AB ser. B 667 %
    3 Prevas 595 %
    4 Addtech B 465 %
    5 Apple Inc. 465 %
    6 Harvia Plc 398 %
    7 Nordnet 375 %
    8 Microsoft Corporation 329 %

    1. Päivitin aineiston jatkumaan tähän päivään asti. Myös arvioitu osinko tältä vuodelta on mukana laskelmissa.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen