Valitse itsellesi sopiva kryptovaluuttojen välitysalusta
Kryptojen treidaaminen ei ole sitä helpointa hommaa, mutta oikeanlaisella välitysalusta se sujuu huomattavasti miellyttävämmin. Kryptovaluuttojen suosion kasvaessa myös alustoja on ilmestynyt useita erilaisia – miten niistä osaa valita itselleen sopivan ja ennen kaikkea turvallisimman? Lue tästä vinkit parhaan välitysalustan valintaan, olitpa sitten aloittelija tai kokeneempi treidaaja.
Kryptovaluutoilla treidaamisesta lyhyesti
Jos kaupankäynti erilaisilla kryptovaluutoilla on sinulle uusi juttu, kerromme ensimmäiseksi treidaamisen perusteet. Kyseessä on yksinkertaisimmillaan kryptojen ostaminen ja niiden myyminen paremmalla hinnalla, jolloin erotuksen voi napata omaan taskuun. Tärkeintä treidaamisessa on se, että tietää milloin ostaa ja milloin myydä valuuttansa, eikä päätöksiä ikinä tule tehdä hätiköidysti tai muita seuraten.
Tunnetuimpia kryptovaluuttoja ovat Bitcoin ja Ethereum, tosin Cnbc:n mukaan tällä hetkellä on olemassa reilut 19 000 erilaista virtuaalivaluuttaa, eli valinnanvaraa riittää, jos ei nimenomaan Bitcoiniin haluakaan satsata. Markkinoilla liikkuu hieman hämäräperäisempiäkin valuuttoja, joista ei aina voi olla varma – taustatyötä kannattaa siis tehdä ennen kuin sijoittaa mihin tahansa kryptoon.
Myös välitysalustoja on lukuisia erilaisia ja niiden joukosta voi toisinaan olla vaikeaa löytää se itselleen paras vaihtoehto. Yksi suosituimmista välitysalustoista on MetaTrader 4, joka on maksuton ja aloittelijoillekin sopiva palvelu. Alustan valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa, sillä hyvässä lykyssä treidaaja tulee käyttämään sitä vuosien ajan.
Turvallisuus on tärkeintä välitysalustoissa
Kun etsit kryptovaluuttojen välitysalustaa, kannattaa suosiolla pysytellä tunnetusti turvallisissa vaihtoehdoissa. Treidaajan kryptovaluuttojen turvassa pysyminen riippuu nimittäin täysin alustasta ja viime vuosien aikana monet hakkerit ovat saaneet miljoonien dollareiden arvosta kryptoja käsiinsä hyökäten eri alustoille.
Käyttäjien kokemuksia eri kryptoalustoista on hyvä lukea, sillä arvostelut auttavat löytämään oikeasti luotettavan alustan. Monet kryptoalustojen pyörittäjät nimittäin mainostavat erilaisia huikeita ominaisuuksia, mutta todellisuudessa treidaajalle riittää hieman simppelimpikin, mutta hyvin toimiva ja ennen kaikkea turvallinen alusta. Hyväkään alusta ei pysty suojaamaan kaikelta mahdolliselta, sillä esimerkiksi valuuttojen arvojen muutokset tai varoja syövä inflaatio eivät riipu valitsemastasi alustasta.
Pidä mielessä myös nämä kriteerit välitysalustaa valitessa
Välittäjät perivät siirroista palvelumaksut, joiden suuruus riippuu esimerkiksi maksun tyypistä eli onko kyseessä treidaus, talletus vai varojen nosto alustalta. Yleensä kulut ovat noin 0.5-5% tekemäsi rahansiirron suuruudesta. On hyvä vertailla eri alustojen palvelumaksuja, mutta se halvin ei välttämättä ole kaikista paras.
Koska kryptovaluuttoja on nykyään valtava määrä, et varmaankaan halua rajoittaa itseäsi pelkkään Bitcoiniin. Siksi kannattaakin heti kättelyssä valita sellainen välitysalusta, jossa on tarjolla mahdollisimman monta erilaista valuuttaa ja tietysti ne, joita itse haluat treidata.
Turvallisuuden jo mainitsimmekin, mutta jos tavoittelet treidaamisella suurempia summia, on todennäköisesti parempi valita sellainen kryptojen välittäjä, jolla on tarjolla palvelulleen myös vakuutus. Näin turvaat ansaitut rahasi esimerkiksi huijareiden tai varkauksien varalta. Eri alustojen vakuutukset useimmiten maksavat jonkin verran ja niiden kattavuus vaihtelee, joten onkin hyvä tarkistaa yksityiskohdat ennen hyväksymistä.
Kuva mohamed Hassan Pixabaystä
“Valitse itsellesi”..
Kryptovaluutoilla treidaaminen
Olenpa kryptokauppaa aikanani kokeillut ”lähes ilmaisella” alustalla, kun löysin muutamista suurimmista kryptoista ruotsalaisia johdannaisia ja kävin niillä kauppaa teknisen analyysin apua käyttäen. Ei siinä kauan mennyt, kun alkoi sekin homma hirvittää ison hintavaihtelun (volatiliteetin) takia. Niihin aikoihin alkoi USA:n keskuspankki FED kiristämään rahapolitiikka lopettaen ensin valtionlainojen oston ja sitten vielä alkaen korkojen nostot.
Kun ”helikopterirahaa” ei enää herunut alkoivat kryptojen karhumarkkinat. Aika lujaa tultiin alas ja ilmeisesti FED’in lausunnot viime viikon lopulla olivat viimeinen niitti? Ei taida olla erityisiä syitä ostella nyt kryptoja, kun korot nousevat kaikkialla kehittyneissä länsimaissa?
Toinen syy olla ostamatta näitä erittäin isoriskisiä tuotteita on niiden täydellinen ennalta arvaamattomuus, kun mitään ”kassavirtaa ei ole takana”. Yritykset sentään takovat rahaa, kun myyvät palveluitaan, mutta kryptovaluutoilla pelaavilla on toiveinaan vain yksi tukipilari: Kun ostajia olisi enemmän kuin myyjiä?
Kysynnän ja tarjonnan laki näyttää pitävän paikkansa edelleen eikä edes ihme saa nyt ostajia liikkeelle, kun osakemarkkinat ovat pelkomoodissa. Yleensä kannattaa mennä kryptoihin mukaan osakkeiden hintojen nousun vetämänä, mutta koska sellainen aika taas koittaisi inflaation kasvaessa ja talouskasvun taantuessa? Osakemarkkinat ovat olleet viime kuukauden vuoroin lyhyissä nousuissa ja myös tippuneet FED’in pelottelemana ja kesälomien vallitessa?