Vallankumous peruttu, II osa – Miten voisimme poistaa köyhyyden?

 

(Tämä artikkeli on alunperin julkaistu US:n Puheenvuorossa ja tarkoitettu etupäässä ei-sijoittajille)

 

"maailmassa ei ole köyhyyttä – on vain ahneutta."

Noin ajattelee eräs blogistitoverini Uuden Suomen Puheenvuorossa. Tarkastelkaamme väitettä ahneuden ytimessä, Suomen Työväenpuolueessa (ent. Kommunistinen Työväenpuolue):

STP:n koomisen ehdokaskolmikon (tri Bäckman, tri Molari & Rimma Salonen) toilailuja on käsitelty jo aiemmin. Nyt on vuorossa itse STP:n puheenjohtaja, TEM:in ekonomisti Pekka Tiainen. (Kommunistit ovat tohtoreita, maistereita melkein jokainen.)

Tämän päiväinen Hesari kertoo, miten taloustieteen tohtori Tiainen loi itselleen miljoonien eurojen sijoitusvarallisuuden 1990-luvulla Nokian osakkeilla. Sen jälkeen hän rohkaistui pelaamaan osakeoptioilla. "Koukuissa optioihin", otsikoi Hesari.

Kuten jokainen kommunisti tietää, synteettisiin papereihin kuten optioihin sisältyy huomattava riski. Ne on alunperin tarkoitettu eräänlaisiksi "vakuutuksiksi", suojaamaan allaolevasta osakkeesta muodustuvaa sijoitussalkkua. Jos osakkeen hinnassa ei tapahdu toivottua liikettä, niin optio menee arvottomaksi tietyn ajan kuluessa. Kaikki siihen sijoitettu raha on menetetty.

Ei tämä vielä mitään. Seuraavaksi taloustieteen tohtori lähtee kokeilemaan onneaan myyntioptioiden lyhyeksi myynnillä. Lyhyeksi myynnissä on se hauska piirre, että se voi olla loputon tappion lähde, jos jää sen päälle istumaan. Jos osakkeen hinta nousee huomattavasti, ei alkuperäinen sijoitettu raha riitä, vaan meklari vaatii lisää. Erinäisten vaiheiden jälkeen Tiaisen omaisuus on nyt mennyttä ja hän on ulosotossa.

Tarina on kiehtova ja tuttu jo Suomen Kommunistiselle  Puolueelle, joka hävisi omaisuutensa osakekaupoissa 1980-luvulla. Milloinkahan ne siirtyvät taas lukemaan Marxiaan pörssikurssien asemesta?

Hyvä uutinen taas on, että tanssikoulun johtaja Åke Blomqvist on näin löytänyt itselleen ehdokkaan Helsingissä ilman, että tarvitsee "tehdä vaalikonetta". 

2 thoughts on “Vallankumous peruttu, II osa – Miten voisimme poistaa köyhyyden?

 1. Kommunistitko ainoista puolustaa sijoittajia

  Tuossa HS kirjoituksessa Pekka Tiainen sanoo mm. ”Piensijoittajat ovat nyky-Suomessa lainsuojaton ryhmä, joka tarvitsee edunvalvojaa." Ja jatkoa myöhemmin ” "Sijoittajan suoja on nykyään kuin työväenkysymys 1800-luvulla", Tiainen sanoo.
  Ei taida Uuden Suomen kirjoittajilta tulla noin selkeää mielipidettä osakeijasoittamisen puolesta. Viittauksesi Åke Blomqvistiin tarkoittanee, että finanssivalvonnan tulisi entistä tarkemmin suojella Nordeaa ja muita rahoituslaitoksia sijoittajilta.
   

  1. re: Kommunistitko ainoista puolustaa sijoittajia

   Kiitos kommentistasi, vierailija.

   Artikkelini oli kirjoitettu tietenkin tahallisen poleemisesti ja äärimmäisyyksiä hakien. Näin käsitän myös sinun kommenttisi. En olisi tosiaan voinut uskoa, että tarvitaan äärimmäistä vasemmistoa puolustamaan sijoittajain oikeuksia.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

Palvelujakin paleltaa jo

Koronan jälkeinen talous on venkoillut oudosti. Historiallisen elvytyksen buustaama kysyntäpiikki johti yhdessä vakavien tuotantohäiriöiden kanssa tarjontapulaan ja inflaatioon, joka alkoi jo kuukausia sitten näivettää teollisuutta.

Palvelujen

Sijoittaminen

Halvan rahan aikakausi

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com