Omat Rahat Katsaus: Maa järisee ja kurssit järkkyvät

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa -1.6%, alusta (27-05-2010) +19.7%, Vuoden alusta -2.4%

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Libyan levottomuudet jatkuvat ja pahenevat. Levottomuuden aiheita on muitakin: Kiinassa inflaatio jatkuu voimakkaana 4.9% vuosivauhtia samalla kun vienti tökkii ja helmikuussa nähtiin alijäämää kauppataseessa. Kiinalainen uusivuosi vapaineen tosin sekoittaa molempia, kun tehtaat seisovat ja etenkin ruokaa ostetaan juhlimiseen. Viranomaisten odotetaan jälleen kiristävän pankkien vakavaraisuusvaatimuksia jäähdyttääkseen inflaatiota. Hongkongin pörssi näyttää piristymisen merkkejä, pahin sakkaus nähty?

Euro on jatkanut vahvistumistaan.

Perjantain maanjäristys Japanissa vaikutti pörssikursseihin perjantaina. Vaikutukset mailmantalouteen ovat vaikeaselkoisia. Lyhyellä tähtäimellä Japanin talous taantuu tehtaiden seisoessa, pidemmällä tähtäimellä seuraa yleensä talousnousu kun jälleenrakentamiseen investoidaan suuria summia. Mutta onko jo raskaasti velkaantuneella Japanin valtiolla varaa ottaa lisää lainaa, ja kuka sitä antaa?

Uutena salkkuun: PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund (DBC). DB commodity indeksiä seuraava ETF. Tusinan verran eri raaka-aineita seuraava indeksi. Ajattelu on että suhdannekierron tässä vaiheessa raaka-aineet kallistuvat kun taas osakkeet ovat ja nähneet suurimman arvonnousunsa.

Uutena salkkuun: Olam International Ltd. Vanha tuttu palaa salkkuun. Singaporessa noteerattu erilaisia maataloustuotteita viljelevä, jalostava ja myyvä yhtiö. Kun ruoka kallistuu odotan yhtiön kääräisevän paremmat voitot lähivuosina. Myin osakeet pois syksyllä kun yhtiö fuusioitumassa toiseen alan yhtiön. Nyt hanke on peruttu ja osakkeen hinta on taas järkevällä tasolla. P/e: 17.3, price/cashflow: 13.2. Tuloksen kasvu keskimäärin 24% viiden vuoden yli. Osinko vaatimaton 0.9%. Tällä lienee yhteyttä melko kovaan velkataakkaan joka on yhtiön kohdalla suurin riski näin nuosevien korkojen aikaan.

Myyty: Johnson&Johnson. Myynti jatkaa vaatimatonta kehitystään toista vuotta, joten osinko kotiin ja myyntiin.

Osinkoja: Golden Ocean, Johnson&Johnson, Hansen technologies, Ishares Peru, 361 degrees.

Salkun Nousijat: Bosideng (+10%), Great Wall Motor (+7.2%).

Salkun Laskijat: Supergroup PLC (-15%), Santander (-9.5%).

Näkymiä:

Hongkongin pörssissä on kaikesta päätellen käänne tapahtunut ja kerrankin lisäostot taisivat ajoittua hyvin. Jos taala jatkaa edelleen heikkenemistään on todella painotettava ostoja sinne – nythän taalapaino on 0! Vaikeuksia on "halvan ja hyvän" löytämiseen. Yksi trakkailussa oleva yhtiö on Israelilainen myös Nasdaqissa noteerattu Teva pharmaceutical joka valmistaa geneerisiä lääkkeitä (siis näitä joissa patentit ovat rauenneet). Uskon että geneeriset ovat kasvutrendillä kun valtiot ympäri mailmaa yrittävät hillitä terveydenhoidon kustannuksia. Teva toimii kansainvälisesti ja on kasvanut mukavasti sekä orgaanisesti että yritysostoin (presentaatio). Yksi hankinta on myös lähiapteekista tuttu Ratiopharm.

EU-johtajat kevensivät Kreikan tukilainaehtoja – pörssi kiittää. Hyvä aikaa ottaa pieni Kreikka-positio, esimerkiksi Lyxor MSCI Greece ETF:n kautta?

3 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Maa järisee ja kurssit järkkyvät

 1. Tsakos Energy

  Jos kreikkalaiset osakkeet kiinnostavat, yksi mahdollinen on tankkeriyhtiö Tsakos Energy Navigation. Sen osinkotuotto on nykyhinnoilla todella hyvä, samoin P/B-luku. Näkymiä on vähän vaikea arvioida, mutta jo osingon vuoksi on hyvä sijoitus, jos nyt ei suuria yllätyksiä tule. Mielestäni osake kärsii juuri kreikkalaisuudestaan, vaikka toimii maailmanlaajuisesti, ja osake on kaupan Nysessä.

  Heikki Ikonen

  1. Entä Navios maritime?

   Kuivarahtiyhtiö Navios Maritime on myös noteerattu jenkeissä. P/e: 4.5, Price/cashflow: 2.3. Price/book 0.5, osinko:4.3%

   Jos vertaa esim Golden Ocean: P/e: 5.2, price/cashflow: 4.2, price/book: 1.0, osinko: 13.7%, niin näyttää edulliselta. Ei yllä aivan samaan osinkoon, mutten ei 4.3%  mikään kehno ole.

   1. Pannaan korvan taakse

    Kiitos, täytyy tutustua tähän Naviosiin.

    Tsakos muuten otti kovan spurtin juuri äsken ylös. Tekniset indikaattorit ovat siihen vihjanneet jo jonkin aikaa, joten saattaa olla jo kiire, jos haluaa saada alennuksella.

    Heikki Ikonen

Comments are closed.

Related Posts