Valtataistelua telealalla

Vanhempani lienevät 1950-luvulla hankkineet silloisesta Rauman Puhelimesta (osuuskunta) puhelinliittymän samalla tavalla kuin monet muutkin eli ns. omistusliittymänä.

Vuosikymmenien kuluessa osuuskunta on muuttunut oy:ksi, vaihtanut nimeä ja yhdistynyt. Nykyinen nimi on Finda.

Äitiäni pommitettiin aikoinaan jatkuvasti tarjouksilla ostaa ko. osakkeet. Osittain hänen tuskastumisensa takia ja osittain siksi, että osakkeet muuttuivat paperittomiksi, otin osakkeet haltuuni. Sen jälkeen olen pelkästään minä saanut kirjallisia ostotarjouksia sellaisia määriä, että kuvittelisin yhteenlaskettujen postikulujen vastaavan 10 % osakkeiden arvosta. Näissä ostotarjouksissa on muuten puhuttu hyvästä hinnasta silloin, kun teleyritys itse on ostanut omia osakkeitaan korkeampaan hintaan.

En ole nurkanvaltaajista pitänyt, mutten taida pitää puolustajistakaan. Sain joukkokirjeen, jossa eräs porilainen kauppaneuvos esittää 12.1. päivätyssä kirjeessään sellaista tekstiä, että kauppaneuvoksen arvon saa ilmeisesti aika vähällä.

Kirjeessä sanotaan mm. että listautumisen takia DNA:n arvo on noussut nollasta 1,3 miljardiin. Tällainen väite on väärä ja harhaanjohtava. Onhan esim. maalla arvo, vaikkei sitä missään noteeratakaan. Samainen kauppaneuvos puuhasteli aikoinaan Satakunnan Kansan historiikin mukaan ko. lehden myymisestä Turkuun.

Kirjeessä kehutaan myös puolustavan tahon takana olevan merkittäviä satakuntalaisia yhteisöjä ja yrityksiä. Raumalaisena minulla ei siitä aiheesta tule mieleen muuta kuin Kauko Juhantalo devil

Seuraavassa esitän YLE:ltä lainatun nurkanvaltaajien näkemyksen:

”Yksi malli voisi olla Findan osakkeiden muuttaminen suoraan DNA:n osakkeiksi. Tämä muuttaisi merkittävästi myös sitä, kenellä on isoin äänivalta pörssiyhtiö DNA:ssa.”

Ihan mielenkiintoinen näkemys. Olen seurannut ainakin yhtä valtataistelua tosi läheltä, eikä HOP ja Sampo-SYP-KOP ym. SKOP-vetoiset valtataistelutkaan tuntemattomia ole.

Kantani kiteytyy aika paljon fiktiivisen hahmon Gekkon puheeseen ”Greed is good”. Valtataistelun kohteiksi joutuneilla firmoilla on tiettyjä perusvikoja: iso tase, tehottomuus ja käsitys, että yhdet osakkaat ovat toisia parempia. Usein myös ammattijohto uskoo päättävänsä yksin firman asioista.

Esimerkkejä: 

-Kun osinko on 20 senttiä ja kauppaa käydään 2000 eurolla, myyminen käy mielessä. Esimerkki on todellinen, muttei välttämättä telealalta.

-Findan edeltäjissä toimiva johto on ottanut kovasti kunniaa itselleen siitä, että se suvaitsee jakaa osinkoa omistajan omista varoista, mikä porilaiskirjeessäkin ilmenee. Täysin väärä asenne.

-Eräällä rak.työmaalla aikoinaan muun työn teki lähinnä yksi mies. Pikkuista ”sähköpääkeskusta” tuli asentamaan kolme miestä, joten eiköhän sähköalallakin pientä kiristämisen mahdollisuutta olisi olemassa.

Porilaiskirjeessä kerätään valtakirjoja erikoisella tavalla. Valtakirjassa on ilmeisesti todellisen henkilön nimi, mutta keksitty hetu, mikä valtakirjassa myönnetäänkin. En ymmärrä, mitä virkaa keksityllä hetulla on. Jätettäisiin kokonaan pois, jos ei sitä tarvita. Jos tarvitaan, sen varmaan pitäisi olla oikea. Valtaajille sopiva riidan aihe. Minä en valtakirjaa lähetä monestakaan syystä.

Linkissä tuore kannanotto

3 thoughts on “Valtataistelua telealalla

  1. Asian vierestä – kuten aina

    Juha,

    kuitenkin osin sivuten.

    Kerro pien(=hyttys)sijoittajalle tästä firmasta ja noista eilisistä päätösluvuista analyyssisi: kannattaako harkitakaan ostamista?

     Telia Company AB 18:29 8,69M +1,16
      3,832   3,834   3,774     3,84   3,834
    hj

    1. Huomisesta tulosjulkistuksesta

      ei arviota. Vielä n. vuosi sitten Telia oli jänskä ja Elisa tylsä, jännitystä oli minulle liikaa ja keskityin tylsään.

  2. Kyllähän aika on Findasta

    Kyllähän aika on Findasta ajanut ohi. Niitä nurkkaamisen estoja ei koskaan saavutettu . On resurssien ja enne kaikkea rahan hukkaan heittoa pitää yllä organisaatiota jonka kautta kierrätetään osingot. Alunkin perin tämä oli ryöstö – pantiin pien osakkaat polvilleen mukamas yhteisen edun nimissä.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen