Valvontaa

Volkswagenin huijausohjelma on kuin Snowdenin paljastukset USAn tiedostelupalvelusta, mutta nyt kyse onkin suuryritysten (ohjelmisto)huijauksista. Autossa on miljoonia ohjelmistorivejä ja sen tekoälytoimintoja on hyvin vaikea testata. Nyt  Ohjelmistoon voidaan laittaa vaikka minkälaisia rakenteita ja anturivasteita, että milloin se tupruttelee tai tekee jotain muuta jolloin verotuksella ohjaus ja autotestit eivät pidä paikkaansa.

Tämä sama ongelma on monilla muillakin aloilla. Kuka pystyy tarkastamaan vaikka pankkitilin koron tai vaikka sen saatko pörssistä juuri oikeat osakkeet. Eli saatko tarjouskirjasta sen halvimman osakkeen vai ostaako pankkiiriliike halvimman osakkeen ja myys sinulle sen sentin voitolla.  Kuka myöskään voi ja pystyy tarkastamaan onko rahaston lunastushinta NAVin mukainen vai säädelläänkö sitä asiakkaan mukaan?  Ronald Reagan sanoi venäläisistä, että luota mutta tarkista, mutta tätähän ei voida käytännössä tarkistaa.

Jollain lailla  maailmaan pitäisi saada avoin tarkastusmahdollisuus ja mittausdata pitäisi saada kaikesta vapaasti tietokoneiden käsiteltäväksi. Tämä loisi jollainlailla valvonnan mahdollisuuden ja Foucaultimaisen tarkastusmahdollisuuden.  Muuten olemme vailla valvontaa pelkästään uskossa, että yritykset toivat rehellisesti. Ei se toimi.

Mitä mieltä olette?

Related Posts