Douglas North on kuollut

Nobelisti Douglas  North kuoli 95 vuoden iässä 23.11.2015. Ei hän oikeasti Nobelisti ollut, koska taloustieteen Nobel ei ole Nobel lainkaan, mutta kuitenkin hieno ja viisas mies. Ei hän oikein ollut taloustieteilijäkään, vaikka hän saikin taloustieteen Nobelin. North oli oikeastaan historioitsija enemmän kuin taloustieteilijä ja vielä hyvin ajankohtainen tutkija juuri nyt. Hän painotti instituutioiden tärkeyttä taloudellisen kasvun veturina. Tämä on tärkeää aina muistaa kun katsomme meidän sivistysvihamielisiä hallituksiamme. Eihän hallitus tuota tiedä, koska heillä ei ole sivistystä.

North kirjoitti vuonna 1968 artikkelin missä hän tutki maailman laivaliikennettä vuosina 1600-1850 (yksi maailman siteeratuimmista artikkeli). Hän osoitti kovan tilastotieteellisen osaamisen avulla, että  laivaliikenteen tuottavuuden kasvu johtui tuona aikana lähinnä institutionaalisista asioista enemmän kuin teknologian kehittymisestä. Kasvu johtui kansainvälisenkaupan kasvusta ja merirosvouksen vähenemisestä, mikä laski vakuutuskustannuksia. Taloustieteilijät uskovat (luulevat), että markkinoilla on väliä ei instituutiolla, mutta North osoitti upeasti, että instituutiolla on väliä. Coasen on tunnetumpi osapuoli transaktiokustannuksien vuoksi, mutta toimivat instituutiot mahdollistavat matalat transaktiokustannukset. Kunnioittaakseni suurmiestä laitan yhden kuvan hänen kirjastaan Understanding the Process of Economic Change.

Kuva ei tarvitse selityksiä, se puhuu itse parempaa kieltä kuin oma tekstini. Ylipäätään, jotta kauppa voi kasvaa transaktiokustannuksia on saatava alas ja tämä vaatii instituutiota, jotka ovat tehokkaita ja toimivia. Jos luulet, että instituutiota vailla voi toimia tehokkaasti niin koita tehdä liiketoimintaa Syyriassa tai vaikka Meksikossa. Meksiko on hyvä maa, mutta sielläkin joutuu maksamaan kaikenlaista ylimääräistä eri roistolaumoille ja talous ei voi olla ennustettavaa eikä tehokasta. Tämä tuli nyt mieleen, että jos tämä Aarnion juttukuivuukin ja Aarnio onkin syytön mies. 
http://www.hs.fi/kotimaa/a1448350783599?jako=6969befde18adb5d6ef7c41189248a08&ref=fb-share

Tai tulihan tuo toimimaton instituutio mieleen myös tästä jutusta.

http://yle.fi/uutiset/syyton_perhe_uhattiin_haastaa_oikeuteen_tuhansien_kappaleiden_lataamisesta_nettiin/8478535

 

 

 

Related Posts