Vanha ”heilani” Orion

Olen seurannut ko. yhtiötä varmaankin lähemmäs 20 vuotta. Analyytikot ovat viimeiset vuodet varoitelleet patenttien umpeutumisesta ja lääkekehityksen liukuhihnan heikentyneestä vauhdista.

Sijoittajat eivät ole varoituksia uskoneet. Kurssi on pysynyt korkealla ja minä olen vähentänyt omistustani lähes olemattomiin, sillä olen analyytikkojen kanssa samaa mieltä ja täsmennän erästä asiaa.

Orion tiedotti Alzheimer-lääkkeensä kehityksen hyvistä näkymistä. Alzheimeriin on jo muilla firmoilla lääkkeitä, joitten katsotaan hidastavan taudin etenemistä, mutta Alzheimer on parantumaton sairaus, joka päättyy laitoshoitoon ja jonka vaikutus kansaterveyteen on suuri ja edelleen kasvamaan päin. Kunnon lääkkeellä olisi tavattomasti kysyntää.

Pettymykseni kohdistui siihen, että Orion ilmoitti etsivänsä partneria faasi 3:een, joka muodostaa yleensä Orionin oman ilmoituksen mukaan 2/3 lääkkeen tuotekehityskuluista. Elon laskuoppi kertoo, että 67 % kuluista ja riskistä tarkoittaa aimo annosta myös mahdollisesta voitosta, ja ongelmia on muitakin.

Partnerin etsiminen tarkoittaa vaikutusmekanismin ja molekyylin rakentamisen perinpohjaista selvittämistä kilpailijoille, jotka tietysti periaatteessa voivat Faasi 3:ssa avustaa ja jopa lobata lääkkeen lupien kanssa. Tai sitten partneri voi teeskennellä tekevänsä edellä mainittuja ja alkaa kehittää samoista periaatteista eteenpäin pikkuisen poikkeavaa omaa tuotetta, jollaisia lääkealalla on nähty vaikka kuinka.

Yllä oleva ei ole mitään teoriaa, vaan toteutunut tarina niin Orionin kuin esim. Raisionkin osalta. Suomessa osataan kehittää kaikenlaista, mutta sinisilmäinen usko partneriin on ollut aivan liian suuri ja partnerin valinta eräissä tapauksissa täysin väärä.

Orionin perimmäinen ongelma on yhtiön pienuus. Alzheimer-lääkkeen yksin kehittämiseen lobbausrahkeet eivät riitä ja taloudellinen riski on liian suuri.  Tämä näkyy eräässä toisessakin asiassa.

Jo kauan Orion on puhunut eläinlääkkeistä. Idea on erinomainen. Markkinat kasvavat, eläimille kelpaa usein samantapaiset lääkkeet kuin ihmisille ja hyväksymismenettely on vähäisempi. Groteskisti voisi sanoa eläinten saavan ihmiskokeissa turvallisiksi todettuja lääkkeitä. (Latojan huomautus: eri asia on, miten ”tervettä” on esim. mielialalääkkeitten syöttäminen koirille.)

Orionin osuus eläinlääkkeissä on jäänyt pieneksi, mikä johtuu siitä, että yhtiön on vaikea tulla huomatuksi isompien kilpailijoitten rinnalla. (Lv:stä alkuperälääkkeet 403,7 [laskua 1,3%] ja eläinlääkkeet 69,2 milj. euroa [nousua vain 2 %])

Hyviä mainoksia Orion on kylläkin tehnyt.

2 thoughts on “Vanha ”heilani” Orion

  1. Orion

    Itse en myöskään usko Orioniin. Tällä yhtiöllä on ollut aiemmin Suomessa suojattu asema mm. vahvojen omistajien (Aho, Ylppö, apteekit)  johdosta. On jollain lailla moraalisesti arveluttavaa jos yrityksen suuria omistajia istuu valtiovallan korkeilla paikoilla. Yhtiötä on pidetty samana kuin Suomen lääketeollisuus jonka johdosta esim. 1980-luvulla Suomi rikkoi räikeästi kansainvälisiä patenttisäännöksiä. Samaa valtioyhtiömenttaliteettia ilmeisesti yhtiö on harrastanut myös vuosituhannen vaihteessa mikä on paljastunut doping-oikeudenkäynneissä. Yhtiön yrityskulttuuri edustanee sitä Keskustan mainitsemaan maantapaa.

    Orion on aivan liian pieni ja väärin sijoittautunut yhtiö toimimaan alkuperäislääkemarkkinoilla kuten myös geneeristen lääkkeiden parissa. Lääkekehityksen kustannukset ja ennenkaikkea lääkekehityksen riskit ovat nousseet viimeisen 10 vuoden aikana turhan isoiksi. Toinen on se että lääkekulutuksen kasvukin tapahtuu vaurastumassa olevissa maissa eli lähinnä Intiassa, Brasiliassa ja Kiinassa. Täällä Orionin päämarkkina-alueella tarvitaan lähinnä saattohoitoon tarvittavia pillereitä. Pidin pienen esityksen Osakesäästäjien kokouksessa Orionista. 

    http://www.osakeliitto.fi/upload/docs/_pdf-tiedostot/hame_sijoituskerho2012_orion.pdf

     

    1. Mielenkiintoinen esitys…

      …ja tuorekin.

       

      T. Juha

Comments are closed.

Related Posts