Vanhoilla mennään

Kirjoittaja: Hannu Lehtilä

Ei tullut maailmalle uutta messiasta, joka olisi samaan aikaan alentanut verotusta ja maksanut liittovaltion jättivelkaa pois. Taikatemppu jäi näkemättä, kun Mitt Romney hävisi selvin luvuin Barack Obamalle. Seuraavat neljä vuotta USA – ja me muut siinä mukana – joudumme elämään Obaman tahdissa ja vanhojen tosiasioiden kanssa.

Poliittisesti USA:n ratkaisu tuo vakautta ja ennustettavuutta. USA:n presidentin virka on maailman tärkein virka, ja USA on maailman suurvalta. Venäjä ja Kiina ovat sen rinnalla vain paikallisia suurvaltoja. USA:n dollari on maailman valuutta, euro paikallinen maksuväline.

Pörssikurssit nyrpistivät parilla miinusprosentilla Obaman uudelleenvalintaa vastaan, mutta on syytä muistaa, että hänen ensimmäisen kautensa aikana kurssit nousivat USA:ssa peräti 60 prosenttia. Se ei ole vähäinen luku, minkä lisäksi jenkit ovat saaneet yrityksensä hyvään ja tuottavaan kuntoon. Suurella elvytyspaketilla Obama pelasti muun muassa USA:n suuren ylpeyden, autoteollisuuden. Myös kotitaloudet ovat alkaneet maksaa velkojaan pois ja ovat siis asuntokuplan puhkeamisen jälkeen tervehtyneet huomattavasti.

Yksityinen puoli on USA:ssa hyvässä vedossa. Suurin ongelma on liittovaltion velka. Se saa nousta nykyisen lain mukaan enintään 16 400 miljardiin dollariin, mikä jälkeen automaattileikkurit alkavat toimia. Tämä käsittämättömän suuri velkataakka saavutettaneen jo alkuvuodesta. Avain tämän ongelman ratkaisemiseen on poliittinen yhteistyö. Se pitää löytyä, ja sen tosiasian edessä niin republikaanien kuin demokraattienkin pitää nöyrtyä. USA:sta sanotaan, että sen hämmästyttäviin asioihin kuuluu myös politiikka; kun kaikki mahdolliset virheet on tehty, siellä lopulta – kuin ihmeen kaupalla – löydetään oikea ja toimiva ratkaisu. Nytkin odotetaan jotain kompromissia, jolla päästään eteenpäin.

Euroopan kannalta on ironista, että kun täällä valtiot painivat velkaongelmiensa kanssa, sijoittajat kaikkoavat. Mutta kun saman ongelman kanssa painitaan USA:ssa, sijoittajien varat virtaavat sinne yhä kiihtyvällä vauhdilla. USA:n ”applet” maistuvat hyviltä ja niitä riittää. Lisäksi keskuspankkikorko on siellä luvattu pitää lähivuodet käytännöllisesti katsoen nollassa ja yritysverotusta keventää. Ja kun amerikkalainen unelma toimii edelleen – ei kysytä suvun eikä rodun perään, vaan kysytään mitä osaat tehdä ja haluatko tehdä lujasti töitä – niin sijoittajia kyllä ymmärtää.

Maailman politiikassa ei odoteta tapahtuvan mitään äkkikäännöksiä. Eurooppa ei ole enää hetkeen ollut Yhdysvaltojen ykköskumppani, vaan katse on käännetty Tyynenmeren suuntaan. Näin tullee jatkumaankin, sillä sieltä löytyy potentiaalia.

Obaman käsissä ovat myös maailman ongelmat niin Syyriassa, Iranissa kuin koko Lähi-idässäkin. Ei tarvitse montakaan väärää sanaa, kun se tuntuu meidänkin bensapumpuilla.

Vaikka vanhoilla mennäänkin, tuntuu se tässä maailman tilanteessa jotenkin turvallisemmalta kuin tuntemattomiin vesiin sukeltaminen.

 

Hannu Lehtilä on toimittaja ja tietokirjailija, joka toimi Yleisradiossa politiikan toimittajana vuosina 1970-2008 ja TV-1:n Lauantaiseuran isäntänä 2001-2008. Piensijoittaja, osakesäästäjä ja yrittäjä.



Lue Punaisen mukin blogia

One thought on “Vanhoilla mennään

  1. Sijoittajat tervehtivät USA:n presidenttiä 3% kurssilaskulla

    Sijoittajat rankaisivat 3% kurssilaskulla uutta presidenttiä hänen kahtena ensimmäisenä vaalivoiton jälkeisenä päivänä. Kaukoidän ja Euroopan pudotukset ovat olleet maltillisempia. USA ei ole enää jatkossa suosituin sijoituskohde; tuuli on mielestäni kääntymässä.

    Syy lienee juuri tuo mainitsemasi velka. Demokraattipresidentin on vaikea saada republikaanienemmistöiseltä kongressilta valtuuksia lisävelkaan. Ja tämän lisäksi sijoittajat pelkäävät vaalien jälkeen mahdollisesti alkavaa säästökuuria.

Comments are closed.

Related Posts