Vauhtia pörssiin uusien listautumisten ansiosta

Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola

On ollut hienoa tutustua uusiin listayrityksiin Helsingin pörssissä. First North -lista on alkanut vihdoin toimia Suomessakin ja uusia listautumisia on odotettavissa myös jatkossa. Tämä tuo uusia sijoitusvaihtoehtoja ja tarjoaa fiksuille sijoittajille myös hyviä arvonnousukohteita. Yritykset ovat saaneet uutta pääomaa ja tunnettuutta listautumisen yhteydessä. 

Päälista sai uuden tulokkaan Pihlajalinnasta, jonka pörssitaival on alkanut mainiosti ja yhtiöstä on tulossa hyvää vauhtia lähes kansanosakkeen tyyppinen sijoituskohde. Myös pienemmät First North -yritykset voivat kasvaessaan siirtyä päälistalle, kuten muutamat näistä ovat jo tavoitteekseen ilmoittaneet.

Likviditeettiä on parantanut muutaman yhtiön voimakas halu kasvaa ja kerätä lisää pääomia listautumisen jälkeenkin, yleensä yritysostoja varten, kuten Taaleritehdas, kun se onnistuneesti toteutti Garantian oston. Tämä onkin mielestäni pienten yritysten yksi tärkeimmistä listausmotiiveista – halu kasvattaa toimintaa nopeasti ja luoda arvoa ja likviditeettiä osakkeelle. Yhtiöt saavat lisäksi sopivasti julkisuutta ja maailmalla pienempääkin yritystä arvostetaan, kun se on pörssiyhtiö.

USA:ssa listautuvien yhtiöiden antimäärät vaihtelevat suuresti. Alibaba keräsi markkinoilta peräti 25 miljardia dollaria annissa, joka sekin ylimerkittiin. Suurin osa listautuvista yhtiöistä kerää noin 100-300 miljoonaa, mikä on sikäläisille sijoittajille melko pieni määrä. Tämän takia monet isot sijoittajat, kuten Blackrock, haluavat mennä yhtiöihin mukaan juuri ennen listautumista ja maksavat niistä lähes antihinnan. Vaikka hinnalla on toki merkitystä, heille tärkeää on saada osakkeita riittävä määrä ja näin olla merkittävä omistaja. Toisaalta tämä ns. Pre-IPO -sijoitus helpottaa listautuvaa yritystä markkinoimaan omaa antiaan kertomalla, että ammattimainen sijoittaja on jo mukana yhtiössä, tutkinut yrityksen ja uskonut sen tulevaisuuteen.

Suomen pörssissä antikoot ovat olleet pieniä ja listautumiset varovaisia. Sijoittajat haluavat selvästi nähdä onnistuuko anti, kehittyykö yritys, ja vasta sen jälkeen panostaa siihen enemmän. Piensijoittajille tämä voi luoda mahdollisuuksia mielenkiintoisille arvonnousuille, jos pystyy analysoimaan yhtiöiden kasvupotentiaalin ja isojen sijoittajien mielenkiinnon oikein.

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Yhteiskunta

Yksityinen sektori on hylkäämässä työntekijöiden ja työnantajien kollektiivisen vastakkainasettelun

Yksityisen sektorin työntekijät eivät koe järjestäytymistä järkevänä ja Suomessa työmarkkinajärjestöihin kuuluminen vähenee kaiken aikaa selviää Anders Kjellbergin artikkelista ”Changes in union density in the Nordic

Sijoittaminen

Koneoppimiseen perustuvaa osakevalintaa testattiin Q1 2025 aikana

Piksu toimituksen koneoppimiseen perustuva kokeilusalkku (kuva) voitti alkuvunna vertailuindeksinsä (OMX Nordic 40) noin seitsemällä prosentilla, mutta jäi silti melkein kolme prosenttia tappiolle.

Salkkuun valitaan kvartaaleittain koneoppimisen

Yhteiskunta

Noin 40% kotitalouksista omistaa keskimäärin 6000€ varallisuutta/kotitalous

Tilastokeskuksen mukaan mediaanikotitaloudella oli 96 000 euroa nettovarallisuutta. Nettovarallisuuden reaaliarvo laski 21 prosenttia edellisestä, kolmen vuoden takaisesta tilastopäivityksestä ja kansa on nyt köyhimmillään 20 vuoteen.