Veromuutokset: sijoitusrahasto vs suorat osakesijoitukset 1-0

Hallituksen kaavailemat osinkoverotuksen muutokset suosivat jälleen rahastosijoituksia suorien osakesijoitusten kustannuksella. Osingot tullevat kokonaisuudessaan verotuksen piiriin. Rahastojen kautta sijoittavat välittävät verot niin kauan kuin sijoitukset pysyvät rahastossa. Näin osingot saavat rauhassa kasvaa korkoa korolle ilman verottajan väliintuloa.

Virkamiehet ja poliitikot ovat varmaankin kuulleet sijoitusasiantuntijoita valmistelun aikana. Kristallipalloa ei tarvita arvatakseen ovatko nämä asiantuntijat ollet pankkien ja sijoitusyhtiöiden palveluksessa.

Muutos edistää kasvotonta omistamista jossa sijoitukset ohjautuvat rahastoihin ja ETF:iin jossa sijoittajan ja yrityksen välillä on salkunhaltija. Onko tämä järkevää?

Mitä tapahtui pienten osinkojen verovapaudelle? Suomessa tarvitaan kansankapitalismia. Osinkoverotuksen kiristys ei tätä edistä.

3 thoughts on “Veromuutokset: sijoitusrahasto vs suorat osakesijoitukset 1-0

 1. Verotus

  Verotus on aivan liian mutkikasta erilaisten veroluokkien kanssa. Periaatteessa miksi osinkoverotus pitäisi olla erilaista kuin myyntivoittojen verotus? Koska näin on niin osakkeiden osto on verotusmielessä viisasta, vaikka se muuten olisi tyhmää. Osinko-ongelma saataisiin sillä ratkaistua kun Suomessa olisi mahdollista ottaa osingot osakkeina jotka verotettaisiin sitten kun myy ne. Tällöin jokainen voisi myydä osakkeita silloin kun haluaa ja saisi niistä tuloa. Tämä ei kuitenkaan poistaisi osinkojen kahdenkertaista verotusta, mutta onhan kaksinkertaistaverotusta monessa muussakin paikassa. Vuokralla-asujakin maksaa vuokran jo verotetulla tulolla, jos se ei ole yritys joka taas maksaa vuokran verottomalla rahalla. Verotus on aina väärin.

  Osinkomuutoksia ei kuitenkaan pidä liikaa dramatisoida. Meillä on historiassa ollut monenlaisia osinkoveroaikoja jotka eivät kuitenkaan ole kauheasti vaikuttaneet osakkeiden tuottoihin. Meille jää kuitenkin valtaosa osingoista verovapaiksi. Näitä ovat yritykset, rahastot ja ulkomaalaiset omistajat. Nämä muutokset koskettavat vain suomalaisia yksityisomistajia eli yritysten köyhimiä omistjia.

  1. Eli onko oikein että suomalaista omistajaa sorsitaan?

    Meille jää kuitenkin valtaosa osingoista verovapaiksi. Näitä ovat yritykset, rahastot ja ulkomaalaiset omistajat. Nämä muutokset koskettavat vain suomalaisia yksityisomistajia eli yritysten köyhimiä omistjia.

   Juuri niin – koska kotimaista pääomaa on niin vähän on tärkeämpää kosia sijoittajia ulkomailta. Nämä eivät suomalaisia osinkoveroja maksa (vaan yleensä huomattavasti alempia), mutta alempi yritysvero kyllä hyödyttää. Sijoita suomeen (jos olet ulkomaalailainen tai tosirikas, muista ei ole niin väliä) -kampanja jatkuu.

   Osinkojen maksu osakkeina ilman veroseuraamuksia kuten briteissä olisi tosiaan hieno asia.

   1. Väärin sorsiminen on!

    Ja eritoten ulkomaalaisten suosiminen on väärin, koska ulkomaalaiset tuskin kuluttavat rahojaan Suomessa ja silloin osingot eivät vilkastuta suomalaista kansantaloutta. Verotus tehdään kuitenkin lobbausryhmien taistelun tuloksena ja ulkomaalaisuutta kannattavilla ryhmillä on ilmeisesti parhaat lobbarit.

Comments are closed.

Related Posts