Kahvia ja käppyröitä

Päätin lopettaa pari kuukautta kestäneen kahvittoman jaksoni ja surautin pannullisen kahvia aamukuuden iloksi ja napsautin näytöt päälle. USA:n osakeindeksit ovat jatkaneet vahvaa kulkuaan. Näyttäisi siltä, että USA:n keskuspankin muodollinen $85mrd kuukausiraha tukee osakemarkkinoita huomattavasti paremmin kuin asunnonostajien lainansaantia tai yritystoiminnan rahoitusta. Tarkoittaisiko tämä sitä, että tulevat kuukaudet rakentuisivat päättäväisestä noususta ja ei niin kovin ikävistä laskuista vai voisiko kuvaan olla kirjoitettu jokin muu sanoma? Ainakin tähän asti trendiä vastaan taistelusta on saanut vain mustan silmän ja punaisen nenän.

 

Saksan DAX on jatkanut kipuamistaan ja tökkäisi sormella vuoden 2007 huippujen tasoa. Nyt indeksi on tämän vastustason alapuolella ja viikkokuvaajan MACD histogrammiin on piirtynyt ikävähkö divergenssi, jota kannattaa pitää silmällä.

Päiväkuvaajasta nähdään indeksin lepuuttavan aivan tukitason tuntumassa. Tukitason alapuolella on avoin aukko, joka on syytä pitää mielessä, mikäli tukitaso pettää. Kokonaisuudessaan DAX:in liike on pitänyt nousevan trendin rakenteen vielä kasassa vaikka viikkokuvaajaan onkin syntynyt negatiivinen divergenssi yhdistettynä aikaisemman huipun tasolla olevaan vastustasoon. Vaikka kuinka haluaisi etsiä todella beariksia merkkejä tähdistöstä, on hyvä muistaa, että suuret trendit vaativat kääntyäkseen aikaa. Syntyvät  huiput ovat usein möykkyistä kyytiä eikä tällä hetkellä ole vielä näkyvissä varmoja merkkejä siitä, että huippu edes välttämättä olisi syntymässä tälle tasolle. Riskienhallinta kuitenkin kannattaa pitää ajan tasalla, etteivät yllättävät kehityskulut verota kerrytettyjä tuottoja kohtuuttomalla tavalla.

Helsingin OMXH25 on ollut USA:ta ja Saksaa huomattavasti laiskemmassa kunnossa tämän vuoden. Indeksi lepäilee tukitason läheisyydessä pitkän poikittaisliikkeen jatkona. Jokin tässä kuvassa ei miellytä minua lainkaan. Ehkäpä se on mielessäni pyörivä havainto siitä, että osake tai indeksi joka ei suostu nousemaan, todennäköisesti laskee ja kääntäen sama, eli jos lappu ei suostu lakemaan, on erittäin todennäköistä, että suunta on merkittävästi korkeammalle.  Indeksi on aivan 50 päivän EMA kulmilla ja 20 päivän EMA on kääntynyt laskuun. Poikittaisliikkeessä keskiarvot tietenkin menevät fläteiksi eikä niistä ole välttämättä suurempaa hyötyä. Jos olisi pakko jotain veikata, olisi minun arvattava indeksin olevan muodostamassa jonkin sortin toppia tälle tasolle.

Trendit voivat kestää huomattavasti pidempään kuin mitä tahtoisimme itse uskoa. Tästä syystä on parempi odottaa, että näkee todisteita käänteestä eikä yritä taistella sitä vastaan. Mikään trendi ei kuitenkaan jaksa loputtomiin ja USA:n indeksien liike on selkeästi historian valossa päätynyt yliajalle. Kypros ei ole ollut riittävä katalyytti laukaisemaan voittojen kotiutusta tähän mennessä. Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu kun Kyproksen pankit aukeavat tulevalla viikolla tai jollain viikolla. Voihan se olla, että tämän nousun pysäyttämiseksi tarvitaan Ranskan ilmoitus apupaketin tarpeesta.

Matias

www.matiassavolainen.com

 

One thought on “Kahvia ja käppyröitä

  1. Kiina ja kaukoitä tuottivat kyyneleitä

    Minä olen saanut niin kuin sanot "mustan silmän ja punaisen nenän".

    Sijoitin vuoden vaihteen edellä Kiinaan ja kaukoitään niin kuin täällä piksussa ja muissa valtamedioissa suositeltiin. Vaan kuinkas kävikään. USA:n, Euroalueen ja Japanin osakkeet nousivat ja minun sijoitukseni Kiinaan sukelsivat. angry

    Nyt harmittaa. En ymmärrä miten tässä näin kävi. Ei tässä näin pitänyt mennä.  crying

Comments are closed.

Related Posts