Vielä kerran SAK/SDP:n pojat?

Kirjoitusvuorossa: Hannu Lehtilä

Ei ole kuin parikymmentä vuotta, kun maan tärkein talouspoliittinen keskustelu käytiin SDP:n sisällä. Huippuhetki oli 1977 Korpilammella, kun sosiaalidemokraattien puheenjohtajan, pääministeri Kalevi Sorsan, johdolla puhallettiin uudella ja ennakkoluulottomalla yhteishengellä Suomi nousuun. Paavo Lipponen teki pääministerinä 1990-luvulla hartiavoimin töitä talouden eteen, eikä pelännyt kylkien kolinaa SAK:n kanssa. Puolueen kannatus oli 25 prosentin luokkaa.

Nyt SDP:n asiat ovat hankalassa mallissa. Puolueen talouspoliittinen aivo, Juhana Vartiainen, sai vaalien alla tarpeekseen ja loikkasi kokoomukseen. Eduskuntaan hän meni huomattavalla äänimäärällä. SDP:n kannatus sen sijaan raapii edelleen pohjamutia alle 15 prosentin gallupluvuilla. Hätä on suuri, eikä suunta ole selvillä.

Demarien talouspoliittinen linja kutistui kahteen kirjaimeen, kun ex-valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen kätilöimään yhteiskuntasopimukseen SAK vastasi EI. Pari päivää SAK:n EI:in jälkeen puolue tuli perässä ja sanoi EI. Perusteluyritykset saivat muut katselemaan vaivautuneina pitkin seiniä varsinkin sen jälkeen, kun AKAVA ja demarijohtoinen STTK ilmoittivat olleensa halukkaita jatkamaan neuvotteluja. Ajateltiin, että EI-vastaus oli poliittinen, ei talouteen perustuva tyrmäys.

Mutta ei mennyt aikaakaan, kun demarileirissä tehtiin uusi tilannearvio ja kehotettiin hallitusta jatkamaan ponnisteluja yhteiskuntasopimuksen eteen. HS otsikoi pääkirjoituksensa 25.8.2015 ”Hallitus aikoo pärjätä ilman ammattiliittoja”. Pelko kolmikannan syrjäyttämisestä palautti neuvotteluhalukkuuden, mutta ongelman ydin säilyy. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on entinen ay-johtaja ja hän syrjäytti Jutta Urpilaisen nimenomaan vahvojen liittojohtajien, metallin Riku Aallon ja paperin Petri Vanhalan, avulla. On sanottu, että Rinne on edelleen liittojen vahvojen miesten ohjastama.

Muutenkin SDP:n kärkinimien läpi paistaa SAK. Demarien yhteiskuntasovittelija Lauri Ihalainen on SAK:n entinen puheenjohtaja ja nuorisosihteeri, ex-puhemies Eero Heinäluoma on niin ikään SAK:n entinen nuorisosihteeri, samoin kuin eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Antti Lindtman oli ennen poliitikkouraansa SAK:n nuorisosihteeri. SAK:n ulkopuolelta ei edes puolueen ex-puheenjohtajaa Jutta Urpilaista kelpuutettu ryhmän johtoon.

Hallitus pani heti yhteiskuntasopimuksen kaaduttua tuulemaan. Laki kauppojen aukiolosta tullaan kumoamaan, minkä jälkeen jo ehkä vuoden alusta kaupat ja parturi-kampaamot saisivat ihan itse päättää aukioloajoistaan. Muutenkin säätelyn lyijyviittaa leikataan.

Ehkä tärkeintä on panna merkille, että hallituksen itselleen varaamat viisi viikkoa etsiä uusia keinoja talouden piristämiseksi ja tasapainottamiseksi mahdollistavat myös kulissien takaiset keskustelut yhteiskuntasopimuksesta. Ei Suomessa tyhmiä olla. Kyllä ay-väkikin tietää, ettei omaa etua ole, ellei ole yhteistä etua. Jotta voisi jakaa, pitää olla jaettavaa. Ja sitä ei tällä EI-menolla synny.

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen