VIX indeksi kulkemassa kohti osakemarkkinoiden elpymishetkeä

Piksu Toimitus kirjoitti 28.8 artikkelin jonka sisältönä oli se, että nyt on ostajan markkinat osakemarkkinoilla. Silloin oltiin aika lailla syvimmässä kohdassa. Sen jälkeen on Nordean pääekonomia Lippo Suomista siteeraava piksu artikkeli antoi saman suuntaisen viestin. Nyt on varmaan minun vuoroni kertoa sama asia – nyt on ostajan markkinat osaketoreilla. 

Syitä siihen, miksi uskon osakehintojen elpymiseen ovat seuraavat:

  1. Korkotaso on matala, keskuspankkikorot nuolevat nollaa (ohessa Suomen Pankin kuva) ja muutama keskuspankki (Intia, Kiina) on jopa edelleen laskemassa korkoa.
  2. Osakkeita kannattaa ostaa vaikka velaksi. Velan korko on yhden prosentin tuntumassa kun taas jo pelkkä osinko ylittää velan koron. Osakkeet ovat suhteessa halpoja. 
  3. Maailmantalous kasvaa edelleen 3% vuosivauhtia. USA:n kasvu on runsaan kahden prosentin tietämillä ja Euroalueen kasvu on hitaasti heräämässä pitkästä unestaan.
  4. Raaka-aineiden hinnoissakin näyttäisi olevan pohja saavutettu ja hinnat ovat sinkkiä lukuunottamatta vahvistuneet jo kuukauden ajan. Raaka-aineiden ylituotanto on seurausta muutaman vuoden takaisista ylioptimistisista kaivosprojekteista. Nyt tuollekin kapasiteetille alkaa vähitellen löytyä osittaista käyttöä.

Miksi minä kirjoitan tästä juuri nyt ?  Syynä on osakemarkkinoiden hermostuneistuutta kuvaavan VIX indeksin kehitys. Yli 20 kipuavat VIX indeksin arvot kuvaavat sitä, että markkinat ovat huolestuneita ja silloin osakkeiden arvot laskevat. Kun VIX indeksi laskee alle 20:n niin osakkeiden hinnat saattavat alkaa elpyä.

Tuo hetki on lähellä kuten oheisesta Yahoo kuvasta voidaan havaita. Vielä on aikaa tulla mukaan osakkeiden elpymiseen (jos sellainen tulee), mutta aikaa ei ole enää paljon. VIX indeksi on tullut keikkuen alaspäin ja tuo maaginen 20 rajapyykki voidaan hyvinkin saavuttaa jo muutaman seuraavan viikon aikana.

 

 

Related Posts