Vuokratuotto Suomessa alhainen

Global property guiden mukaan Suomen Helsingissä on euroopan alhaisimpia tuottoja asuntovuokrauksessa. Alla vertailu vuodelta 2008:

 

Artikkelissä kehoitetaan keskittymään vuokratuottoon. Vastoin yleistä luuloa asuntojen hinnannousu ei pitkällä tähtäimellä ylitä inflaatiota. Tässä kohtaa vedotaan tilastoon Amsterdamin Heerengraht-kaanaalin liepeiltä, josta on hintatietoja 350 vuoden ajalta.

Tämän jälkeen ovat heiluneet sekä vuokrat että asuntojen hinnat. Saman sivuston Suomi-sivulla saa aika lohduttoman kuvan asuntojen vuokrauksesta:

"Yields in Helsinki uninspiring", "Rental income taxes are generally high in Finland"

Eli rautalangasta väännettynä vuokrat ovat liian alhaisia verrattuna asuntojen hintaan. Asuntojen hintojen nousu oli Q3-2010 Euroopan toiseksi nopeinta. Uusien asuntojen hinnat nousivat 6.3% Helsingissä

Tähän löytyy monta syytä, mutta yksi on voimakas omistusasumisen tuki Suomessa. Tähän sisältyy asuntovelan koron veronvähennys ja oman asunnon myyntivoiton verottomuus, jotka ajavat asuntojen hintoja ylöspäin. Jos ylipäänsä haluamme että vuokra-asuminen on realistinen vaihtoehto pitää saada omistusasuminen ja vuokraaminen samalle viivalle. Joko poistetaan omistusasumisen etuja (poliittisesti lähes mahdotonta) tai lisätään asuntosijoittamisen etuja vastaavalle tasolle (lähes yhtä vaikeaa poliittisesti).

USA:ssa keskustellaan nyt omistuasumisen verotuista, jotka nähdään yhtenä syynä asuntokuplaan ja talousromhadukseen. Meidän pitää ilmeisesti saada aikaan kunnon romahdus ja massatyöttömyys Suomessakin ennen kuin näihin aiheisiin voidaan tarttua. Tällaiseksi ei ilmeisesti lasketa kansantuoteen laskua yli 10%.

3 thoughts on “Vuokratuotto Suomessa alhainen

 1. Helsinki ei ole koko Suomi,

  vaan asukasluvultaan paremminkin 10% koko Suomesta.

   

  Myin henk.koht. syistä vuosi sitten kämpän n. 5,2% vuokratuotolla. Se ei ollut kannanotto markkinoihin. Hinta lienee ollut ~markkinoitten mukainen tai hiukan alle. Periaatteeni on, etten myyjänä lypsä viimeistä tonnia. Ostajalle ei pidä antaa sellaista oloa, että virhettä aletaan etsiä kissojen ja koirien kanssa, aina jotain takkuamisen aihetta löytyisi. Perusskorjaukset oli tehty ja vuokratuottoni oli hiukan alakanttiin, vuokralainen  pysyy siten paremmin. Kyseessä ei ollut mikään ongelmalähiö, sen verran ongelmia on joka paikassa.

   

  Asuntosijoittamista tuetaan nyt täysimääräisin verohelpotuksin, korot voi vähentää vuokratuloista. Homman etuja on 2:

   

  1) 2009-2010 firmat alensivat mielestäni aiheetta osinkoja kv. likviditeettikriisin takia. Vuokralaisen yksityinen likviditeettikriisi johtaa vuokrasopimuken purkuun.

  2) Vuokra tulee kuukauisittain, kun suom. firmat maksavat osingot vuosittain – jos silloinkaan.

   

  Alan piirteitä, poblematiikkaa ja riskejä olen käsitellyt tuolla http://www.piksu.net/user/register

   

  T. Juha

  1. Veroetuna…

   … ottaisin kieltämättä tämän sijoituskämppiin "oman asunnon myyntivoiton verottomuus" . Saas nähdä, josko persut ottavat sen vaaliteemakseen angry.

    

   Tilasto kattoi näemmä lähinnä pääkaupunkeja. Onkohan erot muuallakin yhtä suuria provinsseihin. Ainakin joskus vuosituhannen vaihteessa esim. Belgian vuokralaislainsäädäntö oli melkoisen edullinen vuokralaiselle, koski ainakin liikehuoneistoja. 

Comments are closed.

Related Posts