Vuosi 2012 minun silmin
Asuntorakentaminen on talouden aktiviteetille tärkeää. Jokaisessa kehittyneessä maassa suuri osa omaisuudesta on asunnoissa. Asuntorakentaminen on vielä kotimarkkinateollisuutta ja vahvasti työllistävää, joten ihmisten työllisyydelle asunnot ovat hyvin tärkeitä. Yhdysvalloissa asuntojen hinnat ovat alkaneet vihdoinkin vakiintua.
Asuntojen hintojen vakiintuminen rohkaisee ihmisiä alkamaan rakentamaan uusia asuntoja.
(Lähde: http://www.nahb.org/assets/images/SFStartsImage.jpg)
Uudet työttömyyshakemukset ovat laskeneet jo kuukausia Yhdysvalloissa.
Lähde: http://barrons.econoday.com/showimage.asp?imageid=22013)
Aivan kuten työttömyysprosenttikin on laskenut hitaasti, mutta vakaasti.
(Lähde: http://barrons.econoday.com/showimage.asp?imageid=21886)
Kun näihin saneerattaviin yrityksiin alkaa tulla uusia tilauksia niin yritysten tuottavuus ja kannattavuus kasvaa hyvin nopeasti. Paljon nopeammin kuin analyytikoiden ennusteet, näin on aina käynyt ja käy nytkin. Yhdysvallat vetänee Euroopan taas tästä talousahdingosta. Olemme nähneet myös paljon hyvää Euroopassa.
(Lähde: http://www.tradingeconomics.com/chart.png?s=xttbez&d1=20100101&d2=20120203)
Velkakriisin uutisoinnin alle on unohtunut, että euro-alue on kokonaisuutena vahva. Euro-alueen inflaatiokin on hyvin kurissa ja jopa laski Joulukuussa 2,7%. Tämä mahdollistaa EKP:n vahvoja toimia. Työttömyysaste euro-alueella on kohonnut ja nyt hieman yli 10%. Senkin vakiintumiseen uskon.
(Lähde: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/)
Vakiintumiseen uskon, koska investoinnit tuottavaan toimintaan euro-alueella kasvoivat yli 20% (21,1%). Itseasiassa investoinnit ovat kasvaneet jo kaksi vuotta.
(Lähde: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/)
Asiaa hieman varjostaa kuitenkin voittojen lasku, mutta se ei kuitenkaan näytä dramaattiselta.
(Lähde: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/)
Itse katson vuoteen 2012 varsin optimistisin pörssisilmin lähinnä yllä kerrotun perusteella. Osakkeet ovat edelleen varsin halvalla tasolla ja mielestäni niillä on hyvin tilaa nousta 20%-30% tältä tasolta. Kerron tämän vaikka tiedän myös ennustamisen vaikeuden.
Veit jalat suusta
Olen itse samaa mieltä, että asunnot ja työllisyys ovat kaikkein tärkeimpiä tulevaisuuden kuvaajia. Tosin asuntojen osuus talouksien kokonaisomaisuudesta suhteellisesti pienenee kun maa vaurastuu, mutta silti se on rikkaimmissakin maissa suurin omaisuuserä.
Työllisyys tai siis työpaikka puolestaan on suurimmassa osassa talouksia toimentulon kulmakivi. Työllisyys määrää uskalletaanko kuluttaa, vaihtaa autoa tai asuntoa. Tai mitä vastataan kun kuluttajaluottamuksesta kysellään.
Mutta yksimielisyydestä ei sijoitustoiminnassa ole muuta kuin haittaa niin vänkään vastaakin. Kirjoituksessasi katsellaan maailmaa S&P 500 lasien läpi hyvin Amerikka-keskeisesti. Jossain tuoreessa paperissa (World Economic Forum?) oli lukuja siitä missä kasvu maapalolla syntyy: Vaikka länsimaiden osuus BKT:sta on suuri, on sen vastapainoksi kasvu olematonta. Tuossa raportissa muistaakseni luvattiin, että 80 % maapallon kasvusta tulee USA:n ja Euroopan ulkopuolelta. Miksi siis kantaa niin paljon huolta tuosta marginaalisesta porukasta.
Pekka