Martin Wolf: euron hajoaminen kallein tie

Monet euroalueella puhuvat Kreikan erottamisesta yhteisvaluutasta. Sillä olisi hurjat seuraukset, varoittaa arvostettu taloustieteilijä Martin Wolf sanomalehti Financial Timesissa http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f2133a2e-e2e0-11e0-903d-00144feabdc0.html#axzz1Ys991EUV.

Jos Kreikka jättäisi euron, muuttuisi valtaosa Kreikkaan lainatusta rahasta välittömästi luottotappioksi. Se sinänsä olisi jo raju isku pankeille. Vielä pahempaa olisi, että se herättäisi pelon toisten euromaiden kohtalosta.

Jos Italian ja Espanjan odotettaisiin lähtevän eurosta, niiden hallitusten, pankkien ja yritysten rahoitus loppuisi. Velkasaneerauksen pelkohan niiden korkoja ajaa jo nyt ylös.

Euron hajoamisen pelossa EKP:n olisi lainattava rahaa rajoituksetta niiden pankeille. Silti pankkeja kaatuisi horjuttaen koko finanssijärjestelmää. Pelkästään yhdysvaltalaiset pankit omistavat Kreikan, Italian, Espanjan ja Portugalin velkoja 478 miljardia euron verran.

Jos taas Saksa päättäisi jättää euron ja palata markkaan, romahtaisivat sen pankkien ulkomaisten omistusten arvot, ja rankasti revalvoituneen valuutan vuoksi sen vienti hyytyisi. UBS-pankin laskelmien mukaan vahvat maat kärsisivät 20-25% pudotuksen bkt:ssaan. Laskelma kattanee myös Suomen.

Euron hajoaminen on Wolfin mukaan siis ylivoimaisesti kallein tarjolla olevista vaihtoehdoista. EU:n pitäisi estää sillä spekulointi tukemalla valtioita, jotka eivät saa rahaa markkinoilta järkevällä hinnalla. EKP:n täytyy höllätä rahapolitiikkaa kasvun tukemiseksi. Pitkän aikavälin ratkaisu on yhteisvastuun ja talouspoliittisen kontrollin lisääminen, osana sitä EU:n yhteinen pankkilainsäädäntö.

 

 

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen