The World Money Show on Anglo-Amerikkalaisen sijoitusmaailman ykköstapahtumia
Kai, Sergio, Mikko, Aarno, Kari, Jukka ja Mika edustivat Piksua Lontoossa järjestetyssä "The World MoneyShow" tapahtumassa.
Tilaisuus kokosi suuren joukon Anglo-Amerikkalaisen sijoitusmaailman ja erityisesti Lontoon City:n merkittäviä tekijöitä yhteen keskustelemaan ja kuuntelemaan viimeisimmistä trendeistä ja pääomaliikkeistä. Paikalla oli paljon sijoitualan ammattilaisia ja merkittäviä sijoittajia, mutta siitä huolimatta panimme merkille, että suomalaisen sijoitusosaamisen taso on korkeaa. Voi hyvällä syyllä sanoa, että Suomen yksityisellä sijoitussektorilla osataan allokoida yhteiskuntamme arvokkaita pääomia tehokkaasti niiden tekijöiden haltuun, jotka osaavat tuottaa lisäarvoa yhteiskunnalle. Yksityisen sektorin sijoitusosaamisen taso on Suomessa korkeaa, jos sitä vertaa mihin tahansa Euroopan maahan (Saksa, Englanti, Ruotsi), jonka sijoitussektoriin Piksu on käynyt tutustumassa. Noin 30%…40% suomalaisesta tuotantokoneistosta on vielä yksityisessä omistuksessa (pörssin-, rahastojen- tai pörssin ulkopuolisten sijoitusten kautta) ja tuota osuutta hoidetaan hyvin.
Anglo-Amerikkalaisen sijoitusalan kärkinimet olivat monista asioista yhtä mieltä:
- Korkomarkkinoille sijoittaminen on nykyisessä tilanteessa mieletöntä. Korot ovat matalalla ja korkotason nousu uhkaa keskipitkien ja pitkien lainapaperien arvoja. USA:n keskuspankki painaa samalla rahaa vauhdilla, joka jossakin vaiheessa aiheuttaa inflaation. Parissa puheenvuorossa epäiltiin USA:n peukaloineen inflaatiolukuja alaspäin niin, että USA:n BKT ja USA:n velkapapereita ostaneiden positiot näyttäisivät paremmilta. USA:n talouden epäiltiin olevan tosiasialliesesti lähes nollakasvussa.
- Dollarin arvon heikkenemistrendistä oltiin yhtä mieltä. Tilaisuudessa spekuloitiin sillä romahtaako dollarin arvo äkillisesti vai pystytäänkö tilanne hoitamaan kauniisti vähittäisellä inflaatiolla. USA:n velkavetoisen talouden mahdollista romahtamista pidettiin suurimpana riskitekijänä. USA sortuisi lamaan, jos valtiontalouden velkaantumiskehitys äkillisesti pysäytettäisiin ja tilaisuudessa spekuloitiin sillä puretaanko valtiontalouden velat inflatoimalla dollari vaiko valtion maksukyvyttömyyden kautta.
- Useimmat suosittelivat sijoittamaan pörssiosakkeisiin. USA:n pörssin arvostustasoja pidettiin melko korkeina ja vaihtoehdoksi haettiin Kiinaa. Intian osalta oli kahdenlaista näkemystä; osa suositteli ja osa pelkäsi Intian byrokraattisen järjestelmän estävän talouskasvua.
- Eurooppaa ei noteerata Anglo-Amerikkalaisessa maailmassa. Keskustelua dominioivat USA, Kiina ja Intia. Eurooppa ja sen tekemiset unohdetaan lähes kaikissa puheenvuoroissa. Vaikutti siltä, että raja aukeaa Englannin kanaalissa. Euroalue ja Eurooppa eivät kuulu Anglo-Amerikkalaiseen maailmaan.
- Kullasta ja jalometalleista ei uskallettu lausua vahvaa käsitystä. Intian yksiyissektorin (temppelit ja yksityishenkilöt) pelättiin purkavan kultavarantojaan ja aiheuttavan laskupaineita aina muutamaan sataan dollari/unssi tasolle saakka. Esillä olivat vanhat kliseet kullan arvosta viimeisenä varantona kun yhteiskunta sortuu. Ja esitettiin myös kullan arvon Rooman valtakunnasta tähän päivään asti jatkunut suhteellisen tasainen arvostustaso.
- Teknisen analyysin käyttöä osakesijoitusten ajoittamisen apuna esitteli muun muassa niin sanottujen Bollinger Bandien kehittäjä John Bollinger, joka opetti, että osakkeita kannattaa ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Ja Bollinger bandien yhteydessä tämä tarkoittaa, että kannattaa ostaa, kun osakkeen arvo ilman syytä putoaa merkittävästi pitkäaikaisen arvostustasonsa alapuolelle. Tätä yksinkertaista viisautta painottivat kaikki muutkin. Kallista ei kannata ostaa eikä edes pitää. Helppo sanoa.
Ei siis mitään uutta auringon alla Amerikoista
Törmäsin Kai Nymaniin parikin kertaa Sijoitus Invest 2013 -tapahtumassa ja odotin jo näkeväni pahempiakin terveisiä kanaalin takaa.
Mutta eihän näissä Kain ja Jarnon kirjoituksissa ollut kuitenkaan mitään erityisen uutta, samoja näkemyksiähän jenkeistä on ollut esillä jo useampia vuosia.
Itse ennustan kullan hinnan laskuvauhdin tasaantumista (suhteessa dollariin) mutta valuuttasodan ennustan päättyvän dollarin "voittoon" – jos 50% inflaatio on voitto ?
Kun jenkit ovat velkaa muille (ja eritysesti Kiinalle) niin paljon kuin he ovat mutta samalla kontrolloivat itse sitä päävaluuttaa, missä velkapaperit ovat, niin maalaisjärki sanoo että jenkit voivat vetää muun maailman pari kertaa "kölin ali" antamalla dollarin inflatoitua vaikkapa puoleen siitä mitä se nyt on.
Se sattuisi toki pankissa säästöjään makuuttavaan keskiluokkaan mutta kun sitäkään ei jenkeissä enää muutenkaan juuri ole niin … Who cares? Inflaatio johtaisi jenkkien entistä suurempaan vetäytymiseen omaan kuoreensa kun matkailu kallistuisi eikä keskiluokkaa tuon jälkeen tosiaan enää olisi.
Dollarin inflaatio auttaisi jossain määrin Eurooppaakin, joka dollareissa on varmasti enemmän velkaa kuin velkomassa. Jos Eurooppa onnistuisi selviämään omista ongelmistaan ilman että euro kamalasti kärsisi tällä voisi olla positiivinen vaikutus Euroopan asemaan maailmassa.
Euroopalla ei itsellään mielestäni ole tätä samaa optiota vastaavassa määrin, koska eurooppalaiset lainat eivät ole niin suurelta osin euroissa – euro ei ole ehtinyt saavuttaa dollarin asemaa päävaluuttana.
Kiinaa dollarilainojen kutistuminen kiusaisi samoin kuin se, että päämarkkinan ostovoima heikkeni merkittävästi. Toisaalta Kiinakin näyttää keskittyvän nyt enemmän oman kulutuksen kasvatukseen. Ja uusia markkinoita voisi alkaa löytyä muista kehittyvistä maista ja uudestaan kehittymään pääsevästä Euroopasta?
Elämme mielenkiintoisia aikoja … jälleen kerran !
Valuuttasodan I erä päätökseen?
Sijoitus Invest 2014 -tapahtuma on vasta ensi viikolla mutta nyt tuli sopiva ajankohta pistää tähän sotapäiväkirjaan yksi kirjaus lisää:
Jenkit lopettivat omat QE-kierroksensa viikko sitten mutta Japanissa on taas viikon verran ollut menossa II QE-kierros.
Juuri äsken Draghi ilmoitti Euroopan vastaavasta kierroksesta, tavoitteena ECB:n taseen kasvattaminen kohti alkuvuoden 2012 tasoa.
Inflaatio ei ole vielä lähtenyt liikkeelle oikein missään mutta kyllä se siitä …