Yksityisen sektorin palkat ovat nousseet hieman kunnallissektoria nopeammin

Kevyttä Yhteiskunta

Suomalaisten inflaatiokorjatut keskiansiot eivät ole vuoden 2009 jälkeen kasvaneet (kuva). Kunnallisektori on jäänyt hieman jälkeen muista ja naisten palkat ovat hienokseltaan lähestyneet muita.

Näissä keskiansioissa ei ole otettu huomioon verojen vaikutusta. Palkkojen erot ovat pienempiä, miltei olemattomia, jos progressiivinen tulovero otetaan huomioon. Yhteiskunnan tuet kuten asumistuki pienentävät todellisia eroja entisestään.

Onko samanlaisiin ansoihin pyrkivä kehitys oikeudenmukaista ja tasa-arvoista ? Luultavasti oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon etsiminen ovat tähän aikaan huonosti sopivia tavoitteita. Ehkä olisi joskus parempi tavoitella tarkoituksenmukaisuutta, sellaista tarkoituksenmukaisuutta, jossa pyritään taloudelliseen menestykseen ja kansalaisten onnellisuuteen.

Palkat eivät voi koskaan olla aivan samoja kaikille ja on perusteet sille, että yhdelle maksetaan enemmän kuin toiselle. Sille joka rakentaa yhteiskuntaa ja tuottaa muille arvokasta palvelua, pitää pystyä korvaamaan hänen vaivansa ja uhrautumisensa. Olemme sen heille velkaa.

Lisää tietoa: Findikaattori palkat

Vastaa

Related Posts

M2-rahavaranto EU:ssa
Yhteiskunta

Ylilyöntien aikakausi?

2020-luku on alkanut monessa mielessä ikävästi. Suomessa vuosikymmen alkoi vähälumisimmalla talvella yli vuosisataan, mikä nosti ilmastonmuutoskeskustelua hetkeksi pöydälle. Talven vähälumisuus jäi kuitenkin huomionaiheena nopeasti taka-alalle,

Sijoittaminen

Sijoittamisen teoria ja käytäntö

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on vuosien ajan kirjoittanut korostetun paljon säännöllisestä osakkeiden ostamisesta, allokaatiosta, osinkojen merkityksestä, korkoa korolle –efektistä ja osinkoa kasvattavista firmoista, osinkoaristokraateista.

Oksaharjun kunniaksi

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com