Vuokrat nousseet nopeimmin Turussa, Tampereella ja Oulussa

Asunnot ja metsä

Vuokrat ovat viimeisen vuoden aikana nousseet nopeimmin Turussa (+1,7 %) , Tampereella (+1,5 %) ja  Oulussa (+1,3 %) . Helsingissä ja Espoossa vuokrien vuosimuutos oli 0,9 prosenttia. Vantaalla vuokrat nousivat vuodentakaisesta 0,8 prosenttia.

”Pääkaupunkiseudulla vuokramarkkinan toipuminen koronasta on selkeästi ollut muuta maata hitaampaa. Pandemia rajoituksineen on leikannut vuokra-asuntojen kysyntää, mutta rakentaminen ja tarjonnan kasvu ovat jatkuneet. Syksyn Vuokranantaja-barometrissa pääkaupunkiseudun vuokranantajat arvioivat vuokralaisen löytymisen vaikeutuneen aiempaan verrattuna, kun taas muualla Suomessa nähtiin tilanteen helpottuneen. Haasteista huolimatta pääkaupunkiseudulla odotukset tulevasta kehityksestä olivat edelleen positiiviset. Myös nopeasti nousseet asuntojen hinnat indikoivat kysyntähaasteiden olevan tilapäisiä”, arvioi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Pääkaupunkiseudun vuokramarkkinan vaikeudet eivät ole heijastuneet lähikaupunkeihin. Vuokrakehitys on ollut selvästi nopeampaa työssäkäyntialueen muissa kaupungeissa Keravalla (+1,2 %), Järvenpäässä (+1,3 %) ja Porvoossa (+1,3 %). Kaikissa kehyskunnissa vuokrat nousivat yhteensä 1,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Muualla Suomessa keskisuurista ja pienistä kaupungeista vuokrat nousivat eniten Lappeenrannassa (+1,3 %), Kotkassa (+1,2 %) ja Riihimäellä (+1,0 %). Porissa vuokrataso oli pysynyt samana kuin vuosi sitten ja Mikkelissä (-0,1 %) aavistuksen laskenut.

Vuokrat nousivat kolmioissa ja suuremmissa asunnoissa eniten

Koko maassa kaikenkokoisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat 0,9 prosentilla viime vuodesta. Vuokrat kolmioissa ja suuremmissa asunnoissa nousivat suhteellisesti eniten (+1,2 %). Yksiöissä vuokrat nousivat 1,0 prosenttia ja kaksioissa 0,7 prosenttia.

”Yksi korona-ajan trendi on ollut tilatarpeen kasvu ja suurempien vuokra-asuntojen kysynnän vahvistuminen. Yksiöt ovat säilyttäneet suosionsa, mutta jonkin verran kysyntää vaikuttaa siirtyneen kaksioista kolmioihin. Kolmioiden ja suurempien vuokra-asuntojen markkina on yksiöiden ja kaksioiden markkinaan nähden pieni. Tästä syystä pienikin kysynnän kasvu on voinut vaikeuttaa suuremman vuokra-asunnon löytämistä ja nostaa vuokria”, toteaa Rokkanen.

Kuvan lähde:  wikimedia / Aurajoki

Vastaa

Related Posts

M2-rahavaranto EU:ssa
Yhteiskunta

Ylilyöntien aikakausi?

2020-luku on alkanut monessa mielessä ikävästi. Suomessa vuosikymmen alkoi vähälumisimmalla talvella yli vuosisataan, mikä nosti ilmastonmuutoskeskustelua hetkeksi pöydälle. Talven vähälumisuus jäi kuitenkin huomionaiheena nopeasti taka-alalle,

Sijoittaminen

Sijoittamisen teoria ja käytäntö

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on vuosien ajan kirjoittanut korostetun paljon säännöllisestä osakkeiden ostamisesta, allokaatiosta, osinkojen merkityksestä, korkoa korolle –efektistä ja osinkoa kasvattavista firmoista, osinkoaristokraateista.

Oksaharjun kunniaksi

Osakemarkkina suuntaa jo kohti taivaan sineä
Sijoittaminen

Nousumarkkinan vahva tuoksu

Näin tunnelmat ramppaavat markkinoiden ikuisessa vuoristoradassa. Kehotin marraskuun alussa jättämään hermoilun, vaikka Fed jyrähteli poikkeuksellisen haukkamaisesti inflaatiota vastaan.

Osakkeet olivat sukeltaneet ja konsensus odotti pulkkamäen jatkuvan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com