Yritysten luotonkysynnän kääntyminen kohti kasvua ennakoi taantuman päättymistä

Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat kotitalouksien luotonkysynnän jatkuvan edelleen vaisuna. Sen sijaan yrityslainojen kysynnän arvioidaan vilkastuneen verrattuna edelliseen kyselyyn. Kysynnän arvioidaan kuitenkin olevan edelleen sekä vuodentakaista tilannetta että pitkäaikaista keskiarvoa heikompaa.

Laimeasta luotonkysynnästä huolimatta kotitalouksien sijoitushalukkuuden arvioidaan jatkuneen vilkkaana vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä. Kaikkein suosituin sijoitusmuoto on edelleen osakkeet ja osakerahastot.

Yritysten luotonkysyntä on edelleen pitkäaikaista keskiarvoaan heikompaa, mutta pankkibarometrikyselyn tulokset paranivat tältä osin huomattavasti edellisestä kyselystä.

Yritysten luotonkysyntä (Lähde: Pankkibarometri)

"On positiivista, että yhä harvempi vastaaja odottaa yritysten luotonkysynnän heikkenevän edelleen. Arvioit yritysten luotonkysynnästä ovat parantuneet yhtäjaksoisesti jo viiden barometrikyselyn ajan", sanoo analyytikko Elina Salminen Finanssialan Keskusliitosta.

Kotitalouksien luotonkysynnän odotetaan kuitenkin jatkuvan poikkeuksellisen laimeana. Etenkin oman asunnon hankintaa varten otettujen lainojen kysyntä on vaisua. Sen sijaan oman asunnon remontointiin ja peruskorjaukseen kysytään lainoja vilkkaammin.

Kotitalouksien luotonkysyntä (Lähde: Pankkibarometri)

Kotitalouksien sijoitushalukkuus kasvussa

Kotitaloudet ovat yhä kiinnostuneempia erilaisista sijoitusvaihtoehdoista. Etenkin osakkeet ja osakerahastot kiinnostavat kotitalouksia. Matalat korot kannustavat etsimään tuottoja myös muualta kuin talletuksista, joiden suosio sijoituskohteena on hiipunut jo jonkin aikaa.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

Related Posts