Ajatuksia Nokian yritysostosta
Nuo urkintajutut ovat hyviä uutisia monelle. Jos Nokiaa pidetään luotettavana kumppanina arabimaissa, Kiinassa, Pakistanissa ja Intiassa niin kasvu voi olla yllättävän lujaakin. Nyt Nokian kannattaisi ottaa kumppaniksi verkkoihin joku Kiinalainen toimija, se kasvattaisi luottamusta (=kassavirtoja).
Jos Nokia ei uskoisi hyvään kassavirtaan, se tuskin maksaisi puolikkaasta 1,7 miljardia. Nokia suojelee kuitenkin kassaansa, koska tulevaisuus on edelleen sumuinen. Uskon, että tämä neljännes on yllättävän hyvä ja siksi he uskalsivat tehdä kaupan nyt. Vai oliko Siemensillä joku muu ostaja tiedossa ja Nokian piti toimia? NSN:lläon kaksi tärkeää maantieteellistä aluetta Aasia ja tyynenmeren alue sekä Eurooppa. Eurooppa tuskin kauheasti kasvaa. Amerikka on varsin pieni NSN:lle. Vaikka tuon kannattavuudesta hehkutetaan, niin vuonna 2012 se teki vielä tappiota 799 miljoonaa kun 2011 tappiota oli "vain" 300 miljoonaa. Ei muutaman kuukauden parantuminen ole vielä merkki käänteen tapahtumisesta. Ensimmäisellä neljänneksellä NSN:nän liikevaihto supistui vuoden takaiseen. Eli ei tuo kauhean hyvässä kunnossa ole, mutta mahdollisesti kääntymässä. Tämä on siitä hyvä yritysosto, että ostaja tuntee yhtiön vähintään yhtä hyvin kuin myyjä.
Nyt kun näiden osien summia lasketaan, niin tiedämme maksimihinnan mikä on NSN:llä. Puolikkaan hinta on maksimissa 1,7 miljardia. Tuskin tuolla paikkaliiketoiminnalla kauheasti arvoa on kun liiketappio on lähes 30% liikevaihdosta. Mutta spekulatiivisesti harkitsen ostavani hieman Nokiaa lisää, koska luultavasti se yllättää positiivisesti osavuosikatsauksen yhteydessä.
Varovaisuus hyvyyden suhteen
Nyt on Suomessa hieman hurahdettu kaupan hyvyyten:
http://laimeasilli.wordpress.com/2013/07/01/nokia-teki-loistokaupat/
Laimeasilli arvioi NSN:n arvoksi jopa 12 miljardia. Aika hurjaa kun puolikas myytiin juuri 1,7 miljardilla. Meinaako joku, että Suomalaisella bloggarilla on paremmat tiedot yrityksen potentiaalista kuin puolet yhtiöstä omistaneella suuryrityksellä? Kaupoissa lähes aina maksetaan mieluummin liikaa kuin liian vähän. Esimerkkinä näistä liika maksetuista vaikka Navteq ja Consolited Paper. Hyvin harvoin suuret yrityskaupat onnistuvat, pienet varsin usein. Tämä hinta 1,7 miljardia voi olla kuitenkin kummallekkin osapuolelle hyvä siksi kauppa syntyi. Siemens sai rahaa ja Nokia pääsee vapaasti kehittämään yhtiötä. Nokia voi nyt tehdä täyden muutoksen ja luopua matkapuhelimista ja heille jää jotain jonka arvo jää nähtäväksi. Tilanne olisi kuin 1990-luvun alussa kun luovuttiin kaikista muista liiketoinnoista paitsi voimakkaasti kasvavasta matkapuhelinliiketoiminnasta mikä aiemmin oli ollut pientä ja taloudellisissa ongelmissa. Riskit ovat isot ja onnistuminen epävarmaa, mutta luurivalmistus bulkkiutuu ja se on varmaa. Puhelimista tulee kuin rannekellot, saman asian ajaa 30 euron kello kuin 3000 euron kellokin. Joku haluaa näyttää hienolta ja ostaa Rolexin, mutta voluumit ovat halvoissa kelloissa.
Kiinalainen kumppani
Minusta kiinalaisen kumppanin etsiminen ei lainkaan kasvattaisi luottamusta. Päinvastoin. Kannattaa pitää hajurako sekä Kiinaan että Jenkkilään ja myydä neutraalimpaa vaihtoehtoa.
Puolueettomuutta
Sanaa puolueettomuus (tai neutraali) ei ole kauppapolitiikassa tai ylipäätään politiikassa muualla kuin Kekkosen puheissa. Politiikka kuten myös sotilaallinen vaikuttaminen on aina pyrkinyt myös suojelemaan ja luomaan taloudellisia etuja. Kiina (Intia) maailman voimakkaimmin kasvana verkkomarkkinana mielellään tukee jollain lailla kotimaisia yhtiöitä.
#next_pages_container {
Siksi kirjoitinkin harkiten valiten "neutraalimpaa" vaihtoehtoa komparatiivissa. Nykyisin kilpailuetu on nimenomaan lännessä että mukana ei ole kiinalaiset nuuskimassa. Kiinan markkinoilla pysyminen on laiha lohtu, jos se samalla laskee kaikkialla muualla maailmassa luottamustason muiden kilpailijoiden tasolle.
Esimerkki kiinalaisesta kumppanista
http://m.digitoday.fi/?page=showSingleNews&newsID=201310071
Kiinalainen tietoturva
Taas tuli yksi esimerkki lisää siitä miten kiinalaisen teknologian tietoturvaa epäillään. Lenovon tietokoneissa väitetään olevan takaovi, jonka vuoksi Jenkeissä, Ausseissa, UK:ssa jne ei käytetä Lenovon koneita tiedustelu- ja puolustuspalveluissa.
http://www.afr.com/p/technology/spy_agencies_ban_lenovo_pcs_on_security_HVgcKTHp4bIA4ulCPqC7SL