R.I.P. Mikroaaltolinkit; suomalaisen elektroniikkateollisuuden kehityskertomus
Samaan aikaan viime viikon lopulla, kun olin todistamassa suomalaisen internet-keskeisen yrittäjyyden nousemista Kaapelitehtaalla Helsingin Ruoholahdessa, Nokia Siemens Networks ilmoitti myyvänsä mikroaaltolinkki-liiketoimintansa kanadalaiselle DragonWave-yritykselle (lehdistötiedote). Mikroaaltolinkki-liiketoiminta syntyi 1960-luvun alussa silloisen Nokia Elektroniikan esikoisten joukossa ja juuri samassa paikassa, Nokian Kaapelitehtaan tiloissa Ruoholahdessa. On kulunut noin 50 vuotta ja kansakuntamme eräs teknologiateollisuuden haara on kehittynyt elektroniikka-keskeisyydestä ohjelmistotekniikan kautta internet-sovelluksiin ja -palveluihin. Elektroniikan suunnittelun ja valmistuksen aika Suomessa alkaa olla ohi ja kansakuntamme keskittyy ohjelmistotuotteisiin ja -palveluihin sekä keskittyy rakentamaan niitä internetin tarjoamalle alustalle.
Kuten todettu, mikroaaltolinkit oli eräällä tavalla nykymuotoisen Nokian pioneeri. Liiketoiminta synnytettiin Nokian tietoliikennekaapelien laajennuksena tarjota asiakkaille tiedonsiirtotapa, joka ei tarvinnut kaapelia, vaan tieto siirtyi ilmateitse linkistä toiselle, jopa useita kymmeniä kilometrejä. Mikroaaltolinkkejä käytettiin siis alueilla ja olosuhteissa, joissa kaapeli-infran rakentaminen oli työlästä ja kallista. Vähitellen, ennen kaikkea kuituoptiikan kehittymisen myötä, mikroaaltolinkkien käyttö rajallisen siirtokapasiteetin takia supistui rajoittuen maantieteellisiin reuna-alueisiin ja varajärjestelmiksi. Linkkien uusi tuleminen liittyi mobiiliverkkojen räjähdysmäiseen kasvuun ja niihin liittyneeseen deregulaatioon 1990-luvulla. Nopein ja kustannustehokkain tapa liittää mobiilitukiasemat toimivaksi verkoksi oli toteuttaa tiedonsiirto mikroaaltolinkeillä. Ennen kaikkea haastajaoperaattorit, joilla ei ollut omaa tiedonsiirtokaapeli-infraa, tukeutuivat linkkiratkaisuun.
Minulla oli kunnia olla osa tätä suomalaista uuden teknologian historiaa vastatessani mikroaaltolinkki-liiketoiminnasta Nokia Networks:ssä ja Nokia Siemens Networks:ssä vuosina 2001 – 2008 hienojen ja osaavien kollegoideni kanssa. Moninkertaistimme sitoutumisella, osaamisella ja kovalla työllä liikevaihdon kannattavasti vuosituhannen alussa. Nokian Networks:in ja Siemens Communications:in yhdistymisen myötä liiketoiminnan pääpaikaksi määrättiin Milano. Suomessa operatiivinen linkkiliiketoiminta loppui 2010 ja Nokia Siemens Networks:in liiketoiminnan luovutuspäätöksellä linkki Nokiaan ja suomalaiseen elektroniikkatoimialaan katkeaa lopullisesti. Jälleen näkemisen toivossa, Hopperilaiset.
P.S. Markkinat arvioivat liikkeen DragonWave:lle suosiolliseksi. Sen noteeraus NASDAQ:ssa (DRWI) vahvistui yli 40%.
Mikroaaltoradioiden liiketoiminta oli Suomen teollisuuden helmi
Nokia:n mikroaaltoradioiden liiketoiminta oli liikevaihdoltaan merkittävää ja voitollista ajanjaksolla 2003.. 2008.
Vuonna 2007 entinen Siemens (Milano, Munchen) sai mikroaaltoradiot liiketoiminnan ja tuotekehityksen vetovastuun kun taas entinen Nokia Networks sai tukiasemien liiketoimintavastuun. Tämä päätös oli näin jälkeenpäin ajateltuna mikroaaltoradioiden liiketoiminnan kannalta huono ja nyt olemme nähneet kuinka tuo liiketoiminta kolmessa vuodessa kuihtui pois.
Minusta tuossa ajassa ennen vuotta 2008 oli kuitenkin suurta arvoa. Moni suomalainen sai siitä elantonsa, meillä oli sekä tehtaita että tuotekehitystä, markkinointia ja alan tutkimusta Suomessa. Siitä oli iloa ja hyötyä monille. Nyt pitää katsoa eteenpäin ja rakentaa sen varaan mitä me tänä päivänä olemme. Joskus se voi tarkoittaa sitä että joudumme nöyrästi aloittamaan uudelleen alusta ja syntymään uudelleen. Fenix lintu syntyy tuhkasta entistä ehompana ja kauniimpana.
Sivusta seurannut