Teknologiatrendit vuoden 2011 patenttien valossa

Patenttitilastot ovat eräs nopeimpia teknologian tilaa kuvaavista indikaattoreita ja vuoden 2011 patentoinnista on ensimmäiset lehtikirjoitukset jo julkaistu. Patentointia eri maissa kuvaavat luvut kertovat keksimisen vahvistuvan Kaukoidän maissa, erityisesti Kiinassa.

Tosin USA:ssa eniten patentteja sain vuonna 2011 edelleen IBM yhdeksännentoista vuoden peräkkäin.

Mutta jo seuraavat sijat menevät itään: Samsung, Canon, Panasonic ja Toshiba. Sijalla kuusi keikkuu vielä Microsoft Corp USA, mutta sijoitus putosi kolme pykälää ja patenttimäärä 800 patenttia.

Nokia Oy oli pudonnut USA:ssa sijalle 47 edellisvuoden sijalta 33, patentteja oli viime vuonna 585 ja edellisvuotena 760. Nokia paras sijoitus USA:ssa eniten patentteja saaneiden listalla oli vuonna 2007 sija 22. Yhtään kiinalaisyritystä ei tälle myönnettyjen patenttien Top 50 listalle vielä ole päässyt.

Kiinan patenttivirasto ilmoitta saaneensa ennätykselliset 1,6 miljoonaa patenttihakemusta, mutta luku sisältää myös ns. pikkupatentit ja ulkonäkömallit. Oma arvioni on, että niistä noin 400’000 tai jopa 450’000 olisi tavanomaisia patentteja. Myönnettyjen tavanomaisten patenttien lukumääräksi Kiinassa ilmoitetaan 172’000 ja kasvuksi 27,4 %.

Kiinalaisten vahva nousu kohtia patentoinnin kärkeä näkyy jo PCT hakemuksissa. Vuoden 2010 tilastojen mukaan eniten PCT hakemuksia jätti Panasonic mutta jo toisella sijalla oli ZTE Kiinasta, kolmantena Qualcomm,  neljäntenä Huawei ja viidentenä Philips.

Tällä listalla, jota voisi nimittää merkittävien tulevien patenttien listaksi, Nokia oli sijalla 15 ja Nokia Siemens Networks sijalla 29.

IBM on tässä PCT tilastossa sijalle 22. Tämä puolestaan kertoo, että USA:n patenttitilaston kärkisija on hankittu douppaamalla. IBM on patentoinut kotimaassaan kaikki pienetkin tekniset yksityiskohdat vain pysyäkseen listan kärjessä kun taas ulkomaille jatkettuja, merkittäviä patentteja ei ole läheskään niin paljon kuin eräillä muilla yrityksillä.

Pohjoismaissa, erilaisissa innovaatioindekseissä kärkisijoilla olevissa maissa, suunta on toinen kuin Kaukoidässä. Suomen patenttivirastoon jätettiin vuonna 2011 yhteensä 1774 patenttihakemusta ja vähennystä oli 59 edelliseen vuoteen. Ruotsin hakemusmäärä oli 2338 ja vähentyminen 211 patenttihakemusta vuodessa.

Alla on kuvaaja Ruotsiin ja Suomeen jätettyjen kansallisten patenttihakemusten lukumääristä vuosittain viimeisen 10 vuoden ajalta.

Patenttihakemuksia Suomessa ja Ruotsissa 2002-2011

 

Keskimäärin hakemusmäärät ovat pienentyneet Suomessa 4,3 % ja Ruotsissa 6,5 %. Jos vauhti jatkuu entisellään, patenttihakemukset loppuvat Suomessa 25 vuoden ja Ruotsissa 15 vuoden kuluttua. Tosin kansallisten hakemusmäärien pienenemisen syynä ei välttämättä ole kekseliäisyyden vähentyminen vaan yritysten patentointirutiinien muuttuminen: Hakemuksia ei jätetä kansalliseen virastoon vaan suoraan Euroopan patenttivirastoon tai muuhun patentoinnin suurmaahan. Lisäksi yksityisten keksijöiden jättämien hakemusten määrän pieniminen selittää laskusta paljon.

Yritysten muuttuneista patentointireiteistä antaa viitteitä mm. Suomessa viraston sivuilta löytyvä lista suurimmista patentoijista vuonna 2011. Listan kärjessä on seuraavat yhtiöt:

 

 

Hakija

Hakemuksia yhteensä

1

Wärtsilä Finland Oy

70

2

VTT

62

3

UPM-Kymmene Corporation

59

4

Kone Corporation

52

5

Metso Paper, Inc.

51

6

Outotec Oyj

19

7

Rautaruukki

19

8

Beneq Oy

17

9

Andritz Oy

13

10

Kemira Oyj

13

     

Kahden globaalin suuren patentoijan, Nokian ja Nokia Siemens Networksin puuttuminen kertoo, että kaikki eivät jätä patenttihakemuksia Suomen virastoon. Omasta kokemuksesta tiedän, että joissain yrityksissä jätettään vain osa hakemuksista Suomen kautta.

4 thoughts on “Teknologiatrendit vuoden 2011 patenttien valossa

  1. Patenteista

    Mielenkiintoisia lukuja. Onko nämä tiedot maksullisia: Patent Intelligence and Technology Report (PITR) kaikista 3000 firmasta.

     

    T. Juha

    1. Yritystiedot vähänkin laajempana on maksullisia

       

      Tuo mainitsemasi näyttää olevan IFI CLAIMS Patent Servicesen tuote ja varmaan maksullinen. Itse asiassa heidän Top 50 patentoijaa USA:ssa palvelee muiden (maksullisten) tuotteiden mainostamisessa.

      Sinänsä patenttitilastoihin on kohdistunut jatkuvasti kasvava mielenkiinto, mutta pääasiassa makrotalouden näkökulmasta. Eli halutaan selvittä eri maiden kilpailukykyä tai teknologista edistymistä.

      Mikro eli yritystason tiedon kerääminen on haasteellista eli se vaatii joko osaamista, paljon käsityötä tai kalliita kaupallisia tietokantoja. Siksi näitä yritysten patenttitietoja on koottuna yritysmaailman kilpailijatietokantoihin ja alan konsulttien raportteihin. Aiheen problematiikasta suomeksi on ETLA-julkaisussani "Mitä suomalaisten yritysten patentointi kertoo kemian teknologian tasosta". 

      Muistaakseni 500 suurinta patentoijaa maailmassa ja Euroopassa on olemassa ja saatavilla julkisesti osana jotain kilpailukykyraporttia. Katsotaan jos löydän kovalevyltäni.

      Pekka

      1. Nokia

        Olen kuullut että Nokialla olisi palvelujen puolella patentteja esim nokia huolto olisi ollut kehttelmääsä jotain etäsovellusta. Miksi näitä ei näy listoilla?

    2. Nyt löytyi patenttilistauksia

       

      IEEE New Patent Power Scorecards sivustolla on listauksia eri toimialojen merkittävimmistä patentoijista. Listauksen eivät perustu suoran patenttien lukumääriin, vaan niitä on painotettu erilaisin kertoimin, jotka pyrkivät huomioimaan patenttien merkityksen.

      Tietoliikenteessä kärkiyhtiöt ovat Cisco, Qualcomm ja kolmantena Nokia. Painotiuuksita johtuen mm. Nokia 814 patentillaan ohittaa 7. sijalla olevan Alcatel-Lucentin 825 patenttia.

      Mainittakoon, että tuon IEEE sivun artikkelin kirjoittajista toisella on patentti osakevalintaan näistä patenttien arvon painokertoimista.

      Patent number: 6175824
      Method and apparatus for choosing a stock portfolio, based on patent indicators

      Muutkin ovat olleet kekseliäitä  tällä alueella:

      Patent number: 6832211
      System and Method for Producing Technology-based Price Targets for a Company

      Patent number: 7676375
      System and method for valuing patents.

      Pekka

       

       

Comments are closed.

Related Posts