Omat Rahat Katsaus: Yhä kansainvälisempään salkkuun

 

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +5.2%,  alusta +15.9%

Yleistä:

Tammikuun ralli on ollut tänä vuonna yllätävän voimakas. Ihan kaikki on nyt kuuminta hottia, erityisesti jos on hieman riskiä mukana! Salkun kehitystä on tukenut lisäksi euron heikkeneminen joka välillä jo näytti loppuvan kiihtyäkseen uudelleen perjantain S&P:n valtioden luokkituslaskujen jälkeen. 

Huomasin ilokseni äskettäin että välittäjäni – Saxo bank – on tuonut uuden pörssin mukaan kaupankäyntilistalle, Etelä-afrikan. Vuoden aikana on valikoima lisääntynyt mukavasti. Suoraa osakekauppaa voi tehdä nyt tehdä entisten lisäksi  Tokiossa, Warsovassa ja Kapkaupungissa. Lisäsinkin nyt randin salkkuvaluuttalistalleni. Tällä hetkellä randi on alipainossa, joten ei kiirettä.

Strategia: Osakesalkusssa kevennetään nyt AUD, USD, HDK ja SGD- positioita. Tilalle otetaan euroa, sveitsin frangia, puolan zlotya ja norjan kruunua. Huomioiden salkun koostumus on ensimmäisenä lähdössa Singaporelainen Cerebos joka on noussut mukavasti viime aikoina, ja on jo lähellä tavoitekurssia. Toinen ehdokas on aussikonsultti Cardno. Lisää voisi ottaa norjalaista SR1-paikallispankkia tai Sveitsiläistä EMMI:ä ja uutena suomalaista Fortumia tai saksan Siemensiä – molemmilla kohtuullinen osinko, siemensillä lisähoukuttimena merkittävä vienti euroalueen ulkopuolelle.

Pidemmällä tähtäimellä mielessä on velkapapereiden osuuden nosto. Kehittyvien maiden valtionlainoja on jo tarpeeksi, pitäisi ehkä harkita yrityslainoja. ETF vai sittenkin rahasto?

Osakepuolella olen viime aikoina miettinyt Afrikan tulevaisuutta – onko tämä sijoitusten viimeisin kasvumarkkina? Ranskassa löytyy useita yrityksiä joilla on huomattavaa toimintaa afrikassa, varmaankin siirtomaa-aikojen ansiota. Omassa salkussa on jo Bollore ja SIPH, muitakin löytynee. Kapkaupungin pörssistä löytyy lisää, näitä pitää katsastella. Näistä kiinnostaa erityisesti muut kuin kansainväliset kaivosyhtiöt jotka ovat jo muissakin pörsseissä. Paikallisuutta kiitos!

Salkkutapahtumat 2 vko:

Ostettu: Bollore. Ranskalainen konserni jolla pääpaino logistiikalla Afrikassa. Satsaus Afrikkaan, joka lienee seuraava "löytämätön" markkina. Yhtiö on kehittynyt kohtiuullisesti, EPS-kasvu 17% viiden vuoden yli, p/e 9 ja osinkotuotto 3.2%.

Michelin. Yhtiö ei kaivanne esittelyä. Kohtuullisen vakaa ja edullinen yhtiö. 3% EPS kasvu viiden vuoden yli, P/e 6.7 ja osinkotuotto 3.7%.

Lisätty: Apator SA.

Myyty: Nanometrics, Patties Food

Muuta merkittävää: DeLonghi on splitattu kahtia – samalla nimellä jatkavaan kuluttajatuotteita valmistavaan yhtiöön ja ammattimaiseen ilmanvaihtoon keskittyvään DelClimaan. Viimeksimainittu on salkussa aivan naurettavalla painolla – pitäisi varmaan ostaa lisää tai myydä pois.

Tesco:lta tuli odotettuakin huonompi joulukauppa tiedote. UK:ssa myynti ilman besnaa nousi vain 1.7%, ja "same-store" myynti laski 1.3%. Muissa maissa menestys oli kuitnekin parempaa ja myynti nousi 8.2% Aaasian ja USA:n toimiessa vetureina. Analyytikot arvoivat muiden ketjujen onnistuneen startegiassaan paremmin tärkeällä joulusesongilla muhkeilla kuponkitarjouskanpanjoillaan kuin Tesco. Myös Tescon suurta investointiohjelmaa UK:ssa pidetään ylimitoitettuna. Hyvä puoli tässä sopassa taitaa olla se että tätä investointiohjelmaa nyt supistetaan ja etsitään muita kasvukeinoja ,mm nettikaupasta. Mielestäni paikalliset analyytikot painottavat UK-myyntiä liikaa eivätkä arvosta ulkomaista kasvua. -20% kurssilasku on siis mielestäni ylimitoitettu. Huono karma yhtiön kohdallla taitaa kuitnekin jatkua jonkin aikaa, joten vaikka olen pikemminkin ostopuolella kuin myymässä , niin kiirettä ei ole.

Salkun Nousijat:  China Yurun Food (+23.9%), Marine Harvest (+22.5%), Digia (+20.8%)

Salkun Laskijat: Tesco (-20.8%), DeLonghi (-4.1%), Zespol (-3.9%)

 

Related Posts