10. – 11. – 12.4.
10.4. Sony antoi tilivuotta 2011 (päättyy 31.3.2012) koskevan tulosvaroituksen, jonka mukaan se tulee 80 BUSD:n liikevaihdolla tekemään 6,5 BUSD:n tappion. Osakekurssi laski vajaa 10%. Sonyn markkina-arvo on vaatimaton 18 BUSD. Sony julkistaa vuosituloksensa 10.5.
11.4. Nokia antoi tilivuoden 2012 ensimmäistä neljännestä koskevan tulosvaroituksen ja heikensi toisen neljänneksen arviota. Merkittävästi alle 10 BEUR:n neljännesvuoden liikevaihdolla Nokian tulos on tappiollinen. Osakekurssi laski kahden seuraavan päivän aikana noin 20%. Nokian markkina-arvo on noin 12 BEUR. Nokia julkistaa neljännesvuosituloksensa 19.4.
12.4. Google julkisti tilivuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen tuloksen, jonka mukaan sen liikevaihto on 10,7 BUSD (kasvua vuositasolla 24%), nettovoitto 2,9 BUSD (27% liikevaihdosta) ja vaihto-omaisuus 56,9 BUSD, josta käteistä 23,1 BUSD (10 BUSD 31.12.2011). Osakekurssi nousi pari prosenttia. Googlen markkina-arvo on 211 BUSD.
Tulokset kertovat selvästi, että internet-talouden arvo on ensisijaisesti kuluttaja-asiakkaiden käyttämissä verkko-ohjelmissa ja palveluissa. Nokian näkemys 1990-luvun lopulla siitä, mikä on liiketoiminnallisesti tärkeää seuraavan 10-15 vuoden aikana, oli oikeaan osunut. Visioon pohjautunut strategia ja sen toteutus epäonnistuivat.
Sony, joka on perinteisesti vahva laitevalmistaja, on viime vuosien kuluessa investoinut isosti mm. viihde- ja sisältöpalveluihin. Samoin kuin Nokia se on toistaiseksi epäonnistunut synnyttämään Sony-ekosysteemiä, vaikka teknis-taloudelliset lähtökohdat siihen olisi ollut. Itse uskon, että taitamattomuuden takana on kulttuuriset syyt; japanilaiset ovat riskejä kaihtavia, epäonnistumista pelkääviä, hierarkiaa ja eriarvoisuutta kunnioittavia, sulkeutuneen kulttuurin ihmisiä. Menestyvä liiketoiminta internet-taloudessa ei millään lailla resonoi kyseisten arvojen ja käyttäytymismallien kanssa.
Useassa yhteydessä on viitattu suomalaisten ja japanilaisten samankaltaisuuteen. Olemmeko me suomalaiset riittävän rohkeita, avoimia ja aidosti yhdenvertaisia menestyäksemme internet-kulttuurissa?
P.S. Mitähän se Google tulee ostamaan 23,1 BUSD:n käteisvaroillaan?
Google osti juuri yhden
Google osti juuri yhden väsähtäneen puhelinvalmistajan, joten toista se tuskin haluaa. Sonylla on sisältöbrändejä ja esim televisioosaamista, jotka Larrya ja Sergeitä voisivat kiinnostaa.
Nokia puolestaan on vähin äänin kuopannut Ovi-systeemin, jonka avulla olisi ollut mahdollista säilyä itsenäisenä ja uskottavana kokonaiskokemustoimittajana kuluttajille. Ehkä Microsoftilla kehitellään tähän Nokian kanssa yhteistyössä jotain?
Uskomattoman nopea muutos on. Nyt teknologiateollisuutta ohjaavat Google, Facebook, Amazon ja Apple. Puhuin alkuviikosta eräässä tilaisuudessa kirjallisuuden murroksesta. Viisisataavuotinen perinne murtui viidessä vuodessa. E-kirjat ovat jo massamarkkinatuote suurissa englanninkielisissä maissa. Murros alkoi v 2007 Amazon Kindlestä.
On jo kuukausia hehkuteltu
On jo kuukausia hehkuteltu Microsoftin mahdollista Nokian ostoa. Nokia alkaa olla jo niin halpa, että se kiinnostaa yritysvaltaajia (P/B lähellä 1). Steven Balmer sanoi juuri, että jotkut osat Nokiasta saattavat mennä myyntiin. Onko edessä Nokian pilkkominen ja myynti. Microsoft todella hyötyisi omasta älypuhelintuotannosta, mutta perinteisesti se on olla softa-firma. Mutta onhan firma kääntänyt ennenkin kelkkaansa (Xbox 360). Jos uskoisi salaliittoihin, niin Steven Balmer vanhan Microsoftilaisena laiteittiin tuhoamaan Nokia ja varmistamaan halpa yritysosto. 😉
Vaika ei salaliittoihin uskoisi, niin jotain isompia tekijöitä on Nokian kurssilaskun takana. Tai sitten alle 5$ hinnan alle meneminen laukaisee taas uusia rahastojen pakkolunastuksia.
Allekirjoittanut omistaa Nokian osakkeita, joten kirjoitus on puolueellinen. 🙂
Nokia:n tuotteissa ja toiminnassa on jotain arvoa
Sijoittajat eivät näe tällä hetkellä Nokia:n toiminnassa tai tuotteissa mitään arvoa. Sijoittajat arvostavat Nokian arvon patenttisalkun ja kassavarojen kokoiseksi.
Onko takana salaliitto?
Onko jotain vielä tehtävissä?
En usko salaliittoteoriaan
Minäkin olen koittanut miettiä tuota salaliittoteoriaa, jonka mukaan Elop valittiin Nokia toimitusjohtajaksi tekemään Nokiasta halpa ostokohde Microsoftille.
En ole keksinyt salaliiton takana olevaa logiikkaa. Elop:n valitsi Nokia hallitus ja hyötyjiä salaliitosta pitäisi olla Nokia hallituksen piirissä, mutta on vaikea ymmärtää millä logiikalla Nokia hallituksen jäsenet ovat hyötyneet yrityksensä osittaisesta tuhoutumisesta.
Elop olisi periaatteessa voinut Nokialle tullessaan tehdä Microsoftin kanssa herrasmiessopimuksen entisen työnantajansa suosimisesta. Mutta tästäkin vaihtoehdosta puuttuu logiikka. Elop oli jo ennestään riittävän rikas ja tekemillään toimenpiteillä hän on nyt tuhonnut tulevat uramahdollisuutensa. Vaikea ymmärtää tätäkään vaihtoehtoa.
Loogisin selitys löytyy mielestäni kaikesta huolimatta Nokia:n hallituksen ja Elop:n hölmöydestä. Vaikea tässä on muutakaan uskottavaa selitystä löytää.
Nokia:n hallituksen (ja omistajien) tulee toimia viimeistään Q2/2012 kvartaalin jälkeen
Tuo 3€ hinta Nokia osakkeelle tarkoittaa sitä, että Nokia:n markkinahinta on yhtä kuin kassavarat ja patententtien arvo. Sijoittajat eivät laske liiketoiminnalle ja henkilöstön tietotaidolle mitään arvoa. Tämän perusteella Nokia hallituksen (ja osakkaiden) pitäisi vakavasti miettiä toimenpiteitä. On täysin kestämätöntä, että operatiivisella johdolla ja henkilöstöllä ei ole mitään arvoa.
Seuraavat toimpenpiteet ovat mielestäni perusteltuja:
Minusta näiden toimien jälkeen voitaisiin vielä pelastaa osa Nokiasta. Yrityksessä on sellaista organisoitumista, jolla on arvoa, vaikka sijoittajat eivät tällä hetkellä näekään Nokian tuotteissa tai tavassa toimia mitään rahallista arvoa.
Kumpi lähti ensin USA:sta painetut kirjat vai lukutaito
Spiegelin mukaan painettu kirja voi hyvin Saksassa.
http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,826963,00.html#ref=rss
Eli mikä on tausta, vertaa laajakaistalevinneisyyteen maailmalla. Etelä-Korea on laajakaistalevinneisyydessä maailman kärkimaita. Mutta niin on myös tilastossa pornon kulutus per henki.