Onko juoppo-Nokian omaisilla toivoa?

 

 

Emme tienneet rakastuessamme suomalaisten suosikkiosakkeeseen, Nokiaan, että saimme rinnallemme alkoholistin. Eilen Nokia kaikkien odotusten vastaisesti ratkesi jälleen ryyppäämään – tulosvaroitus. Nokia oli kauan täydessä työkunnossa. Yhtiön osakkeen kaikkien aikojen huippu noteerattiin vuoden 2000 kesäkuun 20. päivänä, jolloin Nokian osake noteerattiin 65 euron  arvoiseksi.  Kolmisen kuukautta sitten keskustelin Nokia-omistajan kanssa, joka on menettänyt toivonsa rahojensa takaisin saamisesta: salkussa on kallista Nokiaa, pahimmillaan 62€:n hintaan ostettuja. ”En myynyt silloin, enkä myöhemmin, kun kaikki vain halusivat uskoa Nokian nousuun”, hän totesi. Vastoin tosiasioita  ajattelee ja toimii myös alkoholistin puoliso.

 

Juopolta Nokia todellakin vaikuttaa. Nokia käyttäytyy vastoin yleistä moraalia – alkuvuoden yleisen nousun aikana Nokia on junnannut paikoillaan. Lupaukset petetään – vuosien odottelun tuloksena meego-alustasta ei tullutkaan Nokian tähtialustaa. Ryyppyputket tulevat yllättäen: kauniiden puheiden ja uutuusmallien  viriteltyä tunnelmaa yhtiön tulos laskee. Yllättävän suuri osa sijoittajista käyttäytyy kuin juopon puolisot kuunaan: jatkuvasti Nokia on suomalaisten ostosuosikki ja siitä on tullut ”virtahepo olohuoneessa”.  Sitä on ostettu, vaikka siihen on petytty kerta toisensa jälkeen. Kaiken kukkuraksi suhteellisen varakkaalla juopolla piisaa kavereita. Nokialle he ovat shortaajia. Kauppalehden verkkouutiset uutisoivat maaliskuun puolivälin tietämissä, että Nokian osake piti kärkipaikkaa Wall Streetin lyhyeksi myyvien sijoittajien suosikkilistalla.

 Jotain oli juopon suhteen tehtävä ja Nokialla se oli edunvalvonta ja edunvalvojaksi määrättiin Stephen Elop. Nyt Nokia on  päihdehoitolassa, jossa käytetään epävarmaa Windows-kuntoutusta. 

 

Kuten alkoholisti, Nokiakin on vaivihkaa päässyt hallitsemaan sijoitussalkkua. Keskihintaa on vuosien varrella pudotettu ostamalla lisää Nokiaa. Tiedostamattaan moni sijoittaja lankesi tähän ansaan, kunnes lisätankkauksien jälkeen Nokiasta oli tullut ”virtahepo olohuoneessa”, osakesalkun suurin ja huonoin sijoitus. Nyt tekisi jo mieli huutaa juopolle kumppanille, että ryyppää itsesi hengiltä! Onko kaikki jo liian myöhäistä?

 

Myönnetään nyt rehellisesti, ettei kultaisiin aikoihin ole paluuta, eikä Nokia tule enää saavuttamaan aikaisempaa valta-asemaansa. Sekin on tunnustettava, että Nokian suhteen on tullut tehtyä useita virheitä. Jos olisimme toimineet kultaisen leikkauksen antamin signaalein (Hex 25) ja toimineet 60 ja 180 päivien EMA:n (exponential moving average) leikkauspisteissä, olisimme säästyneet paljolta tuskalta. Olisimme myyneet Nokiat pois 17.3.2008 osakkeen ollessa 23,45€:ssa. Pieni kokeilu olisi matkalla tapahtunut: osto 15.3. 2010 hintaan 9,77 ja myynti jo 14.5.2010 hintaan 9,96. Sen jälkeen salkussa ei olisi Nokiaa enää näkynyt ja olisimme säästyneet läheisriippuvuudelta. (Kultaisesta leikkauksesta kirjoitin edellisessä artikkelissani)

 

Voiko vanha juoppo tehdä parannuksen, onko omaisella toivoa? Nokialla työssä ollut piensijoittaja laski äskettäin omistajatilaston perusteella, että suomalaisten piensijoittajien keskihinta olisi 7,8 €:n paikkeilla.  Päästäkseen edes omilleen olisi Nokian osakkeen noustava nykyisestä 3,05 €:n hinnasta huikeat 155,7 %. 

 

Etsitään toivoa tutkimuksista. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen yliassistentti Harri Seppänen on selvittänyt, miten hyvin yhtiöiden ja osakkeiden eri tunnusluvut ennakoivat osakkeiden seuraavan vuoden tuottoa. Laajassa tilastollisessa analyysissä olivat mukana kaikki Helsingin pörssin listayhtiöt vuosina 1988-2009.

Tärkein luku oli alhainen P/B (alle 1) ja Nokialla se on 0,9. Seuraavan vuoden nousua ennakoi toiseksi parhaiten edellisvuoden surkea tuotto (alle -20%) ja Nokian tuotto vuoden takaisesta on ollut -48% .  Osingon tulee olla yli yli 4% ja nykyhinnoilla Nokia pärjää hienosti (0,20/osake). Nousupotentiaalia omaa lisäksi yhtiö, jonka yksikköhinta on alle 5€ ja kas kummaa: Nokia on suoriutunut hyvin kaikista kokeen neljästä tärkeimmästä osa-alueesta! Yksikköhinnan vaikutus tulevaan kurssinousuun selittyy vain psykologisilla tekijöillä.

 

Itse lähden siitä, että Nokia pääsee nousu-uralle ensi vuoden toisella puoliskolla  ja  vuoden 2015 aikana uusi strategia on täydessä kukassaan. Lumia 900 tulee myyntiin Euroopassa kesällä ja vuoden loppuun odotetaan tablettia. Suuntaa  parempaan näyttää tuleva laaja Windows-Phone Apollo –päivitys.

Selvempi kurssinousu ajoittunee ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle.

 

Turvallisempaa olisi tietenkin olla naimisissa Fortumin kanssa, mutta se olisi

Nokiaan verrattuna tylsä puoliso.

AA-kerhossa aloitetaan puheet tunnustamalla ”…ja olen alkoholisti”. Juopon omaisille on oma Al-Anon toipumisryhmänsä. Vaikka hävettää, tosiasioita ei pääse karkuun: ”Olen Eero Tolvanen ja omistan Nokiaa”. 

 

P.S. En omista kirjoituksessani mainitsemaani Fortumia.

J.K. Soitin päihdehoitolaan – Nokia seilaa siellä tällä hetkellä 6,91 promillen kännissä. 

Related Posts