3 tsekkiläistä osaketta

Osakesalkun valuuttakurssiohjaus on jo jonkun aikaa kehoittanut ostamaan tsekkiläisiä osakkeita koska koruna on nyt halpa verrattuna 100 päivän liukuvan keskiarvoon.

Teen työtä käskettyä, mutta tehtävä osoittautuu vaikeaksi. Prahan pörssissä on listattuna vain 26 osaketta. Normaaleilla kriteereilläni haaviin ei jää saalista. Listaan kuitenkin kolme mielenkiintoista kohdetta.

 

CEZ: Vastarannan kiiskenä ei voi olla antamatta monta lisäpistettä yhtiölle joka satsaa tänäpäivänä ydinvoimaan ja kivihiileen, mm. itävallassa pahennusta herättäneet Temelinin voimala:

Voimalaa on lähivuosina tarkoitus laajentaa uusilla reaktoreilla. Yhtiö on satsannut myös muodin mukaisesti uusituvaan energiaan, mutta osuus kokonaistuotannosta on melko pieni. Arvostustaso osakkeella on kohtuullinen tällä hetkellä (p/e: 7, p/cf:4 ja osinko 7%). Tulevaisuus on sensijaan heikohkon näköinen laskevan sähkönhinnan ja odottavien investointien takia. Plussaa selkeistä raporteista. Ei heikkohermoisille!

Pegas nonvoven: Lähinnä hygieniatuotteissa käytettäviä materiaaleja valmistava Pegas näyttää päällisin puolin turvallisimmalta kortilta.

Vaippojen menekki lienee jokseenkin vakaata. Eikä talousluvuissakaan mitään kummallisia mörköjä ole vaikka Q3 tulos on heikohko johtuen uuden valmistusteknologian käynnistysvaikeuksista. Arvostustasokin on kohtuullinen (p/e: 12, p/cf: 7 ja osinko 4%). Suurin riskitekijä on poliittinen riski, tuo kaikkein vaikeimmin arvioiotavissa oleva. Yhtiö on nimittäin satsaamassa vahvasti Egytpin markkinoille ja investoi suuria summia paikalliseen tehtaaseen. Loistava veto kunhan maa pysyy pystyssä eikä jouduu sisällissotaan.

Fortuna entertainment: Ehkä vedonlyöntifirma onkin turvallisin valinta? Tsekissä, Slovakiassa ja Puolassa toimiva fortuna on ainakin kasvanut kohtullista vauhtia (+36% EBITDA 9M). Arvostustaso ei ole aivan halvimpia, mutta ei yliampuva kasvu huomioiden. (p/e 16, p/cf: 13, osinko 7%). Vedonlyöntibisnekseen riskejä on niinikään poliittinen – voihan sääntely ja verotus muuttua.

Eli käteen jäi mahdollsiuus ottaa pieni positio Fortunassa.

Related Posts